Meeste zon voor het zuidwesten

17 februari 2023 - 7:08

De zon heeft het duidelijk moeilijker vandaag. Na een lange periode met stabiel zonnig wintersportweer krijgen de Alpen te maken met duidelijk wat wisselvalligere condities. Het zwaartepunt van hoge luchtdruk trekt zich wat meer terug in de richting van Spanje en het westelijk Middellandse Zeegebied. Hierdoor is West- en Centraal-Europa wat gevoeliger voor doorkomende Atlantische storingen. De meest actieve neerslag trekt in eerste instantie ten noorden van de Alpen langs. De bijbehorende bewolking is wel van invloed op de noordzijde en Inner Alpine. Lokaal valt hier vandaag een spat regen of een vlokje sneeuw, maar veel stelt het allemaal niet voor. De Franse Alpen en het zuidwesten van Zwitserland zijn duidelijk meer Wetterbegünstigt. De aangevoerde lucht is hier een stuk droger. Daarom verwacht ik in deze omgeving opnieuw een vrij zonnig dag, met duidelijk de meeste zonuren voor de zuidelijke Alpes Maritimes en zuidelijke Haute Alpes. De vorstgrens ligt vandaag met ongeveer 2200 meter het laagst in het noordelijk Alpengebied. Aan de centrale zuidzijde ligt deze grens rond de 2500 meter met zelfs een zachte 3000 meter voor de Zuidelijke Franse Alpen. Hier voelt het met een sterker wordende zon al een beetje voorjaarsachtig aan.


Zonovergoten Serre Chevalier. @Live Updates


Prima uit te houden op het zonnige terras in Madonna di Campiglio. @Live Updates

Sneeuw van betekenis?
Komend weekend maakt het Noordelijk Alpengebied kans op wat sneeuw. Eindelijk weet een storing er doorheen te glippen. Het gaat alleen niet van harte, want te snelle luchtdrukstijgingen achter het front deactiveren het neerslagproces. Ik verwacht zondagmiddag van de Arlberg tot aan het oostelijke Salzburgerland 10 tot 15cm verse sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt rond die tijd richting de 1100 à 1400 meter. De Franse Alpen en zuidkant houden het opnieuw droog. Hier is ook duidelijk meer ruimte voor de zon. Vooral de Zuidelijke Franse Alpen ogen erg zonnig.

Flink kouder en sneeuwval?
Het GFS model heeft er zin in. Het verwacht rond midden van de week een flink kouder weertype met sneeuw! Dat klink lekker toch? Het ECMWF is helaas minder overtuigd. Dit heeft alles te maken met de uitzakkende trog positie midden volgende week. GFS gaat voor een full hit voor de Westelijke Alpen en Pyreneeën. Het ECMWF berekent de trog veel westelijker. In dit scenario gaat het er allemaal veel minder spectaculair aan toe. Rond het weekend van 25 februari gaat ECMWF wel los, maar dan meer voor de noordzijde. Conclusie: de gebruikelijke onzekerheid, maar in ieder geval geen plakkerig zonovergoten Eurohoog meer voorlopig. Die saaiheid blijft ons bespaard. Morgen speurt Lander voor jullie verder!


Sneeuw en temperatuur verwachting Haute Savoie mid volgende week. GFS heeft er koud zin in!


#GFS komt voor de verandering mid volgende week met een sneeuwsignaal voor de Westelijke Alpen! Een kwestie van afwachten ;-)


Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reisweer van en naar de Alpen

door Lander Van Tricht

Reisweerbericht via Duitsland naar Oostenrijk / Tsjechië

Vrijdag 17/02
Wie vrijdag via Duitsland naar Oostenrijk/Tsjechië vertrekt of terugrijdt naar de Lage Landen krijgt een grijs weerbeeld voorgeschoteld. Boven Duitsland hangt een uitgestrekt dek van lage wolkenvelden waar de zon geen ruimte krijgt. Een paar lichte buitjes in het zuiden van Duitsland zijn mogelijk, maar al bij al stelt dit weinig voor (sneeuwgrens > 1400 m). De temperaturen liggen rond 7-10°C. Geen kans op gladheid, geen sneeuw op de baan. De condities op de Duitse Autobahn zijn dus prima om naar de wintersportgebieden of naar huis te rijden! Bij de Alpen hangen veel lage wolkenvelden aan de noordzijde van het massief. Hoe meer Inner-Alpien, hoe meer de zon wel te zien kan zijn. 

Zaterdag 18/02
Ik had begin deze week even schrik dat het zaterdag, op een van de belangrijkste wisseldagen, ging sneeuwen in de oostelijke Alpen, maar dit is ondertussen van de baan. De hogedruk heeft terrein gewonnen en houdt de neerslag noordelijker. Net als vrijdag is het weerbeeld op de Duitse Autobahn grijs. Ten noorden van München kan wat regen vallen, maar de hoeveelheden blijven klein. De sneeuwgrens ligt daarbij (ver) boven 1500 m dus er is absoluut geen kans op gladheid. Wie zaterdag in de Alpen aankomt krijgt onder mooie opklaringen meteen de bergtoppen te zien. Heerlijk vooruitzicht! 

Op de route vanuit Nederland over Duitsland naar Tsjechië en ook in de andere richting zal zaterdag de hele dag rekening gehouden moeten worden met lichte regen. Van sneeuw is geen sprake. De aangevoerde lucht is zeer zacht met maxima tot 12°C. Er staat daarbij een vrij krachtige westenwind. 

Reisweerbericht via België, Luxemburg naar Frankrijk

Vrijdag 17/02
Ook op de Franse route richting en terug van de Alpen is het vrijdag grijs weer, Lage wolkenvelden liggen persistent over het aardoppervlak. Na de middag zijn een paar lichte buien mogelijk in de Jura, maar voor de rest blijft het droog. De temperaturen liggen ook op de route Luxemburg - Dijon - Lyon rond 7-10°C. In de Alpen schijnt de zon volop. 

Zaterdag 18/02
Op de België - Luxemburg - Frankrijk route is het zaterdag grijs en druilerig met lichte regen ten noorden van Bourg-en-Bresse/Genève. Er staat in deze contreien ook een matige westenwind met maxima tot 12°C. De intensiteit van de neerslag valt wel mee waardoor het verkeer niet echt beïnvloed zal worden door het weer. Zodra aangekomen in de Alpenboog klaart het op en schijnt de zon zaterdag. Aankomen in de zon, met zicht op de Alpenreuzen. Genieten!

We wensen iedereen een fijne krokus week! :) En ook een veilige terugrit voor iedereen die terug koers zet richting Lage Landen!

23 reacties
Ronald  Veuger
Ronald Veuger
17 February 2023 - 07:30

Dank voor je weerbericht Michael! We vertrekken vanavond naar Galtür.

reageer
Lars TK
Lars TK
17 February 2023 - 07:58

Een opfrisser kan geen kwaad voor het Westelijke deel. Ik hoop het, nog twee weken wachten!

reageer
Wim Danhof
Wim Danhof
17 February 2023 - 08:09

Welk model scoort gemiddeld beter: GFS of ECMWF?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
17 February 2023 - 08:20

ECMWF

Ernst .
Ernst .
17 February 2023 - 08:27

Klopt het dat ECMWF ook weer een stuk minder warm uitkomt dan gister?

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
17 February 2023 - 08:33

Klopt. ECMWF wat koeler dan gisteren, en dan met name voor de Franse Alpen. Het model kruipt een beetje richting de GFS berekening. Deze blijft koud en sneeuwrijk! # afwachten

Ernst .
Ernst .
17 February 2023 - 08:35

Dank 👍

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
17 February 2023 - 08:27

Goedemorgen Michael nou hoop ik echt dat GFS gelijk gaat krijgen met de WEERVOORSPELLINGEN :? Maar wie het meest het goede WEER voorspeld van alle weerstations dat is mij nog steeds onduidelijk 🤨 maar daar hebben jullie meer verstand van dan ik . Wij vertrekken 24 februari richting de Dolomieten en een extra laagje sneeuw 🌨️ zou zeer welkom zijn . 👉🌨️🌨️🏔⛷️🌞😄👍

reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
17 February 2023 - 09:05

waar ga je naartoe ? wij gaan 19 maart

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
17 February 2023 - 09:15

Wij gaan naar het plaatsje Badia vlak bij corvara Coos en vanuit daar kun je alle richtingen op 👍 hebben er weer zin in . 👉🌨️🏔⛷️😄🌞👍

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
17 February 2023 - 11:07

Coos, vanuit Ortisei ben je wel een tijd onderweg naar Corvara en Alta Badia maar het is wel de moeite waard.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
17 February 2023 - 12:39

Ja en als je de Sella ronda volgt dan kom je al die plaatsjes tegen Coos en dat is wat jij toch bedoelt he Gerrit met een mooie skiroute 👍. 👉🌨️🏔⛷️😄👍

Mike P
Mike P
17 February 2023 - 08:34

Vannacht naar Wagrain, weet niet echt of ik goede of slechte condities kan verwachten 🤔

reageer
bianca van dam
bianca van dam
17 February 2023 - 08:42

Denken jullie dat het zillertal volgende week ook sneeuw gaat krijgen?? 🙏🙏of echt alleen Franse Alpen?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
17 February 2023 - 08:46

Bij GFS wel, bij EC niet. Kans is 50/50 :)

bianca van dam
bianca van dam
17 February 2023 - 08:53

Thanx duimen maar!!!

Wim Van Laethem
Wim Van Laethem
17 February 2023 - 08:57

Volgende week vrijdag vertrek ik ook naar het Zillertal en ik duim mee dat GFS/UKMO uitkomt voor eind volgende week.

Sven dolo
Sven dolo
17 February 2023 - 09:01

Woensdag en donderdag zie ik in de app ook veel sneeuw staan voor de Dolomieten. Wat zijn je verwachtingen daarvan? Het zou wel lekker zijn, weer mooie witte dalen!

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
17 February 2023 - 09:16

Oh ik hoop het Sven ik ga gelijk effe kijken 👀 op de app . 👉🌨️🌨️🌨️🏔⛷️👍

Sven dolo
Sven dolo
17 February 2023 - 15:08

Vandaag in ieder geval prachtig zonnig en de sneeuw houdt zich toch best goed

Gerrit Lachaert
Gerrit Lachaert
17 February 2023 - 09:02

Veel mensen zijn weershoppers. Ze shoppen van weerstation naar weerstation, van weervoorspelling naar weervoorspelling tot ze één vinden, die hen het beste uitkomt. Raar toch…ik vind hier nog veruit de beste weervoorspelling. Begrijp niet dan iemand in Bergfex gelooft, die interpreteren zelfs de kaarten niet. En om in de stijl van de meeste berichten hier te blijven, Michael en/of Lander, kan je zeggen welk weer het tussen 1 en 8 april zal zijn in Sölden ? En welk weer tussen Kerst en Nieuwjaar in Saas-Fee ? Grapje.

reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
17 February 2023 - 09:06

mee eens. deze app t meest betrouwbaar en leuk

Bertil Blaas
Bertil Blaas
17 February 2023 - 09:17

Juist verwoord Gerrit !! Je haalt ze er zo tussen uit. 👍👍

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
17 February 2023 - 09:20

Wacht effe Gerrit dan kijk ik effe in me glazen bol 🔮 voor jou ha ha 🤣🤣 , maar gelijk heb je hoor ik hou me ook vast aan de site van sn hoogte . Is gewoon top . 👉🌨️🏔⛷️👍

Sjaak W
Sjaak W
17 February 2023 - 10:37

En wanneer je toch bezig bent met die glazen bol van je Peter; kijk dan ook ff naar 2034 als je wilt Dan hoop ik met pensioen te gaan en als het dan nog lukt iets vaker op wintersport te gaan. Hoor het graag🤣🤣🤣

Steph Priem
Steph Priem
17 February 2023 - 10:38

Gerrit, uw uiteenzetting klopt volledig 😉.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
17 February 2023 - 10:52

Oké nog effe geduld Sjaak wij hebben nu de pensioen leeftijd al bereikt en hebben gelijk een week extra skivakantie erbij geboekt ha ha 😄😄 heerlijk hoor al die vrijheid na 52 werkjaren . 👉🌨️🏔⛷️😄😄👍

Joy Van Craenenbroeck
Joy Van Craenenbroeck
17 February 2023 - 11:05

Voor Oostenrijk is de weersvoorspelling van Bergfex rechtstreeks die van ZAMG, de Oostenrijkse weerdienst. Die zit voor Oostenrijk althans er dus ook goed op.

Marja  Skiër
Marja Skiër
17 February 2023 - 11:48

Gerrit, de wens is vaak de vader van de gedachten, men zoekt en vindt wat past bij de wensen😂 en hoop doet leven natuurlijk. Ik lees het als een soort van sport om wat het beste past op te zoeken en dan maar hopen dat het uitkomt. Is misschien ook een beetje onderdeel van de voorpret. Ik gun het iedereen! (Makkelijk voor mij om te zeggen na een mooie week al in de pocket!).

Tim Skiamade
Tim Skiamade
17 February 2023 - 09:06

De sneeuwkaarten zijn obv Europese model toch?

reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
17 February 2023 - 09:10

Goedemorgen. Ik zie in eind volgende week sneeuw voor de Dolomieten, klopt dat?

Reactie #116392 op weerbericht reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
17 February 2023 - 09:22

Ja ja zit mij effe lekker te maken Joeri, 👉🌨️🌨️🌨️🏔🏔⛷️👍

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
17 February 2023 - 09:35

Het zal wel afgezwakt worden. Als de temperaturen maar omlaag gaan. We gaan het mee maken

Manthos Markantonakis
Manthos Markantonakis
17 February 2023 - 09:55

Reactie #116402 op weerbericht
Manthos Markantonakis
Manthos Markantonakis
17 February 2023 - 09:55

Is nu al bijgesteld binnen 40 minuten 🤔

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
17 February 2023 - 09:22

Klopt. Maar er zijn nog teveel onzekerheden. Uitkomst zal de komende dagen gefinetuned kunnen gaan worden….

reageer
Rebecca B.
Rebecca B.
17 February 2023 - 09:39

Wat spannend allemaal, met de voorjaarsvakanties in aantocht!

reageer
Sjaak W
Sjaak W
17 February 2023 - 10:39

Tis de bekende thriller weer Rebecca 🤣🤣🤣

Rebecca B.
Rebecca B.
17 February 2023 - 12:45

Ieder jaar hetzelfde Sjaak!

Mariska Bommelje
Mariska Bommelje
17 February 2023 - 10:36

Geweldige week gehad in Flachau, voor diegene die nu gaan geen zorgen, heerlijk genieten daar!

reageer
Chris Ski
Chris Ski
17 February 2023 - 10:59

Voor Konigsleiten zie ik nu op donderdag 27 cm staan, hopen dat het uitkomt!

reageer
bianca van dam
bianca van dam
17 February 2023 - 11:27

Ik ga het echt hopen dat dit uitkomt!!! Wij gaan er volgende week vrijdag heen! Genieten wordt het zowiezo want er ligt voldoende volgens mij!

Chris Ski
Chris Ski
17 February 2023 - 11:30

Volgens mij ook. De dorpen er omheen liggen wel wat lager, dus warmer en wat minder sneeuw in het dan vooral. Maar als het zo blijft is het al prima!

bianca van dam
bianca van dam
17 February 2023 - 12:17

Wij waren er met oud en nieuw ook en toen was het veel te warm en veel minder sneeuw, maar desondanks ook prima kunnen skieen! Gewoon wat eerder apres skieen!😉

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
17 February 2023 - 11:11

Volgende week vrijdag richting Fiss. Ik ga nog even een sneeuwdansje doen, misschien helpt het : - )

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
17 February 2023 - 16:30

Michael, dan dans ik met je mee. Gun iedereen een heerlijke wintersport❄️⛷😃

Mieke Jansen
Mieke Jansen
17 February 2023 - 19:02

Dank je wel, Gerda. We zullen laten weten of het heeft geholpen...

Koos Beijer
Koos Beijer
17 February 2023 - 20:44

Gerda!doe je ook een dansje voor de Jungfrau regio?!!!❄️🌨🥰🛷🚞🇨🇭

Koos Beijer
Koos Beijer
17 February 2023 - 20:44

💪😊🤣

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
17 February 2023 - 21:43

Ja Koos, jouw sleedagen komen nu echt in het zicht. Ik duim voor sneeuw, want ook de sleeafdalingen bij de Bussalp worden snel slechter. First/Bussalp is de zonzijde van Grindelwald. Gisteren nog contact gehad met onze zwitserse vrienden daar en zei noemden het Frühlingsschnee.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
18 February 2023 - 08:21

Nou Koos aftellen begonnen🙏. En er mag idd wel wat bijvallen willen wij eind maart nog wat kunnen skieën if sleeën... vriendin van mij was er vorige week maar niet alles is open🙈 dusxmaak maar veel sneeuwdansjes..

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
18 February 2023 - 08:21

😱🤔🙏

Paul Bongers
Paul Bongers
17 February 2023 - 11:17

Hier in Zillertal prima. Wolken en soms zonnetje. Goed zicht en contrast. Top dus.

reageer
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
17 February 2023 - 15:02

Perfecte condities in Passo del Tonale, Vermiglio! En er is verse sneeuw op komst!

Reactie #116420 op weerbericht reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
17 February 2023 - 16:01

In 2024?

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
17 February 2023 - 19:31

Ben benieuwd hoe het eind volgende week gaat worden met de voorspellingen. Dan eindelijk weer na 3 jaar weer skiën.

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
17 February 2023 - 20:39

Zeker Roland!🌨❄️🛷🇨🇭🥰

Koos Beijer
Koos Beijer
17 February 2023 - 20:42

Ik hoop donderdag in de Jungfrau region te zijn!❄️🌨🛷🇨🇭🥰🚞hoop dat donderdag de sneeuwval grens zakt,dat zou geweldig zijn!Alleen weinig zon,denk!Maar heb er zin in,en eindelijk weer wat sneeuw,hoop ik!!🌨❄️🥰🇨🇭🛷🚞

Bertil Blaas
Bertil Blaas
17 February 2023 - 21:03

@ Koos. Wij hopen het voor je mee. Fijne vk in het mooie CH. geniet er van !! ❄️🛷🛷❄️ @ Roland ook jullie geweldig skiverlof gewenst en dat na 3 j !! 👍👍 Wij paar wk thuis nu. ☕️

Koos Beijer
Koos Beijer
17 February 2023 - 21:13

Dank je,Bertil!💪🇨🇭🥰🌨🛷🚞volgens mij komt er sneeuw aan,dat zou geweldig zijn!precies de dagen dat ik er ben!🌨❄️🌨🥰🛷

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
18 February 2023 - 09:40

@Koos heel veel plezier in het schitterende Jungfrau gebied. Daar gaan jullie je uitstekend vermaken. Zitten jullie daar een paar dagen of een hele week? En in welke plaats verblijven jullie. @Bertil dank je wel gaan er een prachtige week van maken.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
17 February 2023 - 19:56

Onderweg naar Frankrijk 🚗🚗⛷️⛷️ 😍😍 nog lezers onderweg?:)

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
17 February 2023 - 20:38

Goede en veilige reis Lander!!!❄️🌨🥰

Rob Brasco
Rob Brasco
17 February 2023 - 20:42

Zell am See, laatste dag op de zeer rustige piste. Heerlijk kunnen skiën maar de laatste dal afdaling was best pittig door sneeuw omstandigheden. Rest van de week heerlijke tijd gehad en gewoon goed kunnen skiën in zowel Kaprun en Zell am See. Met verassende goede sneeuw condities. Maar volgend jaar weer naar Belle Plagne, er gaat toch niets boven Ski-in Ski-out 😎

Reactie #116429 op weerbericht reageer
Tamara S.
Tamara S.
18 February 2023 - 07:33

Idd Rob snap je helemaal😉 , vorig jaar voor mij 1e keer Frankrijk (les Arcs) de ski in out is zo goed bevallen dat we over kleine 14 dgn weer gaan😄 , Paradiski is een leuk gebied en zijn ook paar keer naar La plagne gaan skiën , ⛷️Frankrijk was me niets tegengevallen 😄.

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
17 February 2023 - 21:50

Voor iedereen, die onderweg is of morgen gaat, een goeie en veilige reis. Heel veel wintersportplezier. En voor de thuisblijvers: alaaf!!:)

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
17 February 2023 - 22:42

Feest voor de zuidzijde bij ECWMF 🥶😉❄️

Reactie #116437 op weerbericht reageer
Sjaak W
Sjaak W
18 February 2023 - 00:48

😃🫠👍

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
17 February 2023 - 23:15

Daar wacht ik al een tijdje op 😉👍

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.