Zon houdt stand

15 februari 2023 - 7:46

In lange periodes met zonnig hogedrukweer wordt het altijd wat moeilijk om origineel het weerbericht te beginnen. Foto's tonen dan maar want die blijven geweldig. Kraakhelder en op basis van de reacties nog steeds prima omstandigheden. Het is ooit al slechter geweest!


Spierwit en helder. Top in Kaprun! @LiveUpdates


Prachtig nog steeds boven bij Niederau. @LiveUpdates


Waanzinnig mooi in Ellmau. @LiveUpdates

Zon, zon, zon
Een ketting van hogedruk die zich uitstrekt van de Azoren, via de Middellandse Zee naar Polen en zelfs Rusland. Onder deze hogedruk is het weerbeeld rustig, droog en met veel ruimte voor de zon. Lagedrukgebied met hun bijhorende neerslagzones worden op ruime afstand gehouden. Een van de meest zonnige gebieden zijn de Alpen waar de dagen (bijna) helder verlopen. Vandaag krijgt de zon alle ruimte, morgen passeren er wat hoge wolkenvelden en vrijdag zijn de lage wolken in het noordoosten talrijker. Wat de temperaturen betreft zie ik een gestage lichte daling. Zo ligt de nulgradengrens vandaag rond 3000 m (+7°C op 2000 m), donderdag tussen 2500 en 2800 m, en vrijdag rond 2400 m. De wind ruimt van het zuidwesten vandaag naar het westen morgen en het noordwesten vrijdag, maar blijft al bij al wel zwak waaien. Conclusie? Top weer! Vroeg de piste op is aangeraden om optimaal te profiteren van het werk van de piste-preparateurs. 


Hogedruk boven Europa met veel zon en droog weer. @Wetterzentrale

Weekend neerslag vanaf het noorden 
Zaterdag is het eerst nog droog met opklaringen en hoge wolkenvelden in het oosten. De rand van een hoogtetrog schuift in de loop van de dag vanaf het noorden dichterbij en zal dan in de oostelijke Alpen voor een toenemende bewolking zorgen. 's Avonds en tijdens de nacht op zondag zal er vervolgens neerslag vallen aan de noordkant van de Alpen in de gebieden ten oosten van het Berner Oberland. De sneeuwgrens komt daarbij uit tussen 1000 (oosten) en 1400 m (meer naar westen). In Frankrijk en Italië blijft het droog. 

Ook zondag verloopt wisselvallig in de noordelijke Alpen met neerslag die vanaf het noordwesten wordt aangevoerd. Gaandeweg de dag vordert toont het Europese weermodel zelfs een intensificatie met neerslag die uiteindelijk langs de hele Alpenboog kan blijven hangen en waarbij de sneeuwgrens daalt tot 800 m in het oosten en 1200 m in het westen. Zelfs in de noordelijke Franse Alpen kan er dan een beetje sneeuw vallen. De kans op neerslag langs de Italiaanse zijde van de Alpen is klein.


Sneeuwval tot en met zondagavond. @wetteronline

Begin volgende week weer zonnig
Maandag en dinsdag ziet er weer prima uit in de Alpen. Hogedruk schuift met zijn kern dicht bij ons favoriete gebergte en houdt neerslagzones en bewolking op afstand. Het resultaat is ideaal wintersportweer waarbij het ook niet echt koud is. De nulgradengrens verwacht ik rond 2000-2500 m. Richting woensdag/donderdag zou er wel wat kunnen veranderen. De hogedruk trekt zich terug naar de Atlantische Oceaan en zo komt er ruimte vrij voor een lagedruktrog over Europa. Aan de westkant hiervan wordt Arctische lucht aangezogen naar de Alpen. Daar wordt deze opgestuwd met mogelijk vorming van veel neerslag/sneeuw. Dit signaal staat er al enige tijd op, en we houden het de komende dagen verder in de gaten.  


Begin volgende week ligt het hogedrukgebied weer over de Alpen. Tijdens het tweede week migreert het mogelijk naar de Atlantische Oceaan met daardoor toenemende kans op lagere temperaturen en sneeuw. Afwachten maar! @Wetterzentrale

Een fijne dag nog en graag tot morgen :)

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

26 reacties
Rob Bonneur
Rob Bonneur
15 February 2023 - 07:53

Reactie #116259 op weerbericht reageer
Rob Bonneur
Rob Bonneur
15 February 2023 - 07:55

Kaprun / Zell am See; heerlijk.

reageer
Ceriel V.  ❤️ Sölden
Ceriel V. ❤️ Sölden
15 February 2023 - 08:12

Mooie berichten! Ziet er naar uit dat het in de voorjaarsvakantie onveranderd blijft! Hoop toch nog op een mooi opfris laagje 🙏😎

reageer
marc van de poel
marc van de poel
15 February 2023 - 08:26

Voor de massa wintersportgasten uit de Lage Landen zijn dat leuke vooruitzichten. Genoeg en goeie sneeuw zijn uiteraard belangrijk, maar dit soort mooi weer is dat extraatje, waarvoor we allemaal willen tekenen.

reageer
Thim  Koemans
Thim Koemans
15 February 2023 - 09:43

Sorry Marc, maar hier moet ik je toch echt ongelijk geven. Ik heb liever geen zon en temperaturen onder nul dan andersom..

Tim Morshuis
Tim Morshuis
15 February 2023 - 08:27

YES! Lijkt toch goed te komen voor Fiss.. Beetje sneeuw daar is niet verkeerd

reageer
P O
P O
15 February 2023 - 08:33

Laatste sneeuwval in Oostenrijk is in veel gebieden 9-10 dagen geleden. Piste gaan knetterhard worden hopen op wat sneeuwval komende dagen❄️.

reageer
Bastiaan
Bastiaan
15 February 2023 - 08:57

Dan heb je in Oostenrijk nog mazzel… Laatste fatsoenlijke sneeuwval in Frankrijk is rond begin januari geweest!

marc van de poel
marc van de poel
15 February 2023 - 09:10

Inderdaad, Bastiaan. Dat wil zeggen, dat de pisten preparatie des te belangrijker wordt. Gelukkig is op dat vlak Frankrijk ook allang niet meer het kneusje van de klas. Ik ervaarde mijn laatste reizen naar de Franse Alpen (Val Cenis - Vars - Valloire - Sybelles - La Bresse..) in elk geval een prima pisten preparatie, met elke ochtend lekker geprepareerde pisten.

Greet ☀️
Greet ☀️
15 February 2023 - 12:42

Klopt Marc & Bastiaan, en toch ik duim voor een vers laagje knisperende sneeuw in Valmeinier-Valloire volgende week/weekend. Ideaal tegen ons vertrek op 5/03 ☺️

Dennis Sival
Dennis Sival
15 February 2023 - 22:13

Begin feb in chatel nog 4-5 cm gevallen

Bart Herman
Bart Herman
15 February 2023 - 08:39

Laat ons hopen op nog een winterinval tijdens de 2e helft van de WINTERsportvakantie.

reageer
Erik Lechtal
Erik Lechtal
15 February 2023 - 08:41

Warth 1600m. Pistes liggen er weer fantastisch bij

Reactie #116266 op weerbericht reageer
Jeroen  de Slegte
Jeroen de Slegte
15 February 2023 - 08:55

Aan de westkant hiervan wordt arctische lucht aangezogen naar de Alpen. Daar wordt deze opgestuwd met mogelijk vorming van veel neerslag/sneeuw. Zou dit dan eindelijk weer een dik pak voor de Westalpen kunnen betekenen, specifieker het Saasdal?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
15 February 2023 - 09:08

Als dit scenario uitkomt wel!

Peter L
Peter L
15 February 2023 - 09:50

24e die kant op… ik heb daar eigenlijk nog nooit slechte pistes meegemaakt. Verse sneeuw is altijd fijn natuurlijk;)

Jeroen  de Slegte
Jeroen de Slegte
15 February 2023 - 10:02

Dank Lander dan ga ik flink duimen hiervoor, want sneeuwlaag is dun de laatste jaren..

pieter van moorsel
pieter van moorsel
15 February 2023 - 09:00

Hier in galtür ischgl ook perfecte condities. Het is echt warm maar hebt er weinig last van.ook smiddags nog perfecte pistes.had ik niet verwacht...heeft dat met luchtvochtigheid te maken?

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
15 February 2023 - 09:18

Jawel, de situatie is perfect 👍👍

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
15 February 2023 - 09:26

Droge lucht dus sneeuw smelt niet maar sublimeert. Daarbij komt geen vloeibaar water vrij waardoor de sneeuw vaster blijft 😊

🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
15 February 2023 - 09:02

Update vanuit SkiWelt. Ondanks de warmere temperaturen (gisteren namiddag uit de wind op een terras plaatselijk 20 graden gemeten) liggen de pistes er nog relatief goed bij! Zelfs de dalafdalingen naar Brixen en Hopfgarten die pal in de namiddagzon liggen, liggen er relatief oké bij. Een vers pelletje sneeuw is hier zeker en vast welkom maar voorlopig kunnen we niet klagen. Of het voldoende zal zijn om te rekken tot en met Pasen is misschien nog wat vroeg maar ik sprak hier gisteren met enkele locals (skileraren, liftoperatoren en restaurantpersoneel) en die beginnen zich stilaan toch wat zorgen te maken. Het gaat uiteindelijk om hun broodwinning. Wat ik hier de laatste jaren ook meer en meer vaststel is dat velen er toch voor kiezen om later op het seizoen Hopfgarten en Brixen links te laten liggen en meer gaan skiën in Söll, Ellmau en Scheffau, waar de zon minder parten speelt. Gelukkig heeft een berg deze voordelen 😉...Maar goed, laten we hier voorlopig vooral genieten van de zon en de sneeuw, en de rest zijn zorgen voor later!

reageer
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
15 February 2023 - 09:07

Gisteren in Brixen. Perfecte condities op de hogergelegen stukken. Lagere gedeelten relatief goed. 's Nachts net koud genoeg, overdag misschien iets te warm maar door de hoge luchtvochtigheid blijft de sneeuw compact en degelijk van kwaliteit.

Reactie #116272 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
15 February 2023 - 09:26

(10 d geleden—Pitztal) @@ Roland. Tav jouw vraag gister: Buiten schoolverlof geen wachtrij bij dalstation Kappl. Echter verwacht Met schoolverlof tussen 9-10 wel dat je even moet wachten. Het gros gaat in Ischgl ⛷. Bovendien in See kun je ook perfect terecht, met als voordeel daar dat hellingen tegen zon instraling beschut liggen. In Kappl staat zon hele dag op helling in te stralen. Dus wat sneller nat. In Kappl is ook mooie Sleetjes afdaling ! Succes 👍⛷

Reactie #116277 op weerbericht reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
15 February 2023 - 12:59

Dank je wel Bertil, gaan er nog even over nadenken.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
15 February 2023 - 09:54

Mooi WEERBERICHT weer Lander nou hoop ik ook dat de sneeuw 🌨️ verwachting die waarschijnlijk voor volgende week gepland staat in jou WEERBERICHT : ook echt door gaat zetten , en dan hoop ik niet alleen op wat lokale plekken in de Alpen wat sneeuw 🌨️ maar gewoon het hele Alpen gebied inclusief de Dolomieten een flinke laag sneeuw 🌨️ erbij ik ben reuze benieuwd, we gaan er in ieder geval voor duimen . 👉🌨️🌨️🏔⛷️🌞🌨️👍

reageer
Sjaak W
Sjaak W
15 February 2023 - 15:04

👍👍👍, idd hopen op de gehele Alpen en niet alleen je eigen regio bekijken

Annet P
Annet P
15 February 2023 - 10:10

Eind volgende week weer richting Nauders…nu willen we na al die jaren wel eens wat anders, maar de hotelprijzen in Nauders zijn in vergelijking tot de rest van Oostenrijk nog relatief ‘laag’. Iemand nog (betaalbare) tips die dichterbij Twente liggen en vergelijkbaar zijn met Nauders? Ervaringen met Ried in Zillertal? Hoor het graag!

reageer
Remco M.
Remco M.
15 February 2023 - 11:01

Montafon? bijv. Schruns of St. Gallenkirch Perfect aan te rijden vanuit Twente: bij de Lutte de grens over, achter Osnabrück doorsteken richting Bielefeld - Paderborn en de Sauerlandroute Kassel - Fula - Würzburg pakken. Daarna afzakken naar Ulm - Memmingen en bij Lindau de grens over. Geen gedoe met files bij Münschen of de Fernpas en het is maar 800km rijden vanaf de NL grens in Twente

Jan Kerk
Jan Kerk
15 February 2023 - 11:08

Zell am Ziller is nog redelijk betaalbaar en je kunt er met de skibus naar bijna alle skigebieden zoals hochfugen, kaltenbach, Zell am Ziller, gerlos, koningsleiten, Mayrhofen enz. En dat allemaal met 1 skipas voor maar € 315,00 😳😤

Annet P
Annet P
15 February 2023 - 11:24

Onze topfavoriet, Schruns! Maar ook daar enorme bedragen al voor accommodatie. Denk toch wat minder wensen hebben (hotel met zwembad😉).

Erik Lechtal
Erik Lechtal
15 February 2023 - 11:53

Beste Annet, ik denk dat het heel afhankelijk is waar je wilt zitten. Wij hebben zelf een woning met appartementen in Holzgau. (Luxxlodges.Tirol) In het Lechtal. Op de grens van Tirol en Voralberg. Op goed 10min rijden van het sneeuwzekere (1500m) en grootste skigebied van Oostenrijk #skiarlberg. Holzgau is bijv. echt nog een traditioneel Oostenrijks dorpje in het Lechtal waar zowel de hotels als appartementen nog redelijk betaalbaar zijn. (Natuurlijk afhankelijk van de luxe die je zoekt) Makkelijk aan te rijden vanuit Nederland waarbij je ook geen vignet hoeft aan te schaffen.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
15 February 2023 - 12:23

Ried is qua ligging niet verkeerd. Je kan dan met de auto naar de piste of je neemt de skibus. Dat laatste is soms wel een aanrader want de weg naar de piste is hier en daar steil. In Ried ligt een camping die in de winter ook leuke accommodaties verhuurd. Best betaalbaar. Daarnaast ken ik een betaalbare accommodatie in Saalfelden (bij Saalbach Hinterglemm Leogang). Maar dat moet je willen, het is namelijk 20 minuten rijden vanaf Leogang en 40 naar Saalbach (maar starten in Leogang is prima). Laat maar weten als je meer wilt weten.

Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
15 February 2023 - 16:01

Komen al jaren in het lechtal, in vergelijking met de rest van de ski gebieden in Tirol en vorarelberg is dit een van de goedkoopste dalen . En binnen een half uur van echt een van de grootste skigebieden van Europa ( skiarllberg) en ook in het seizoen weinig wachtrijen bij de liften.

Annet P
Annet P
15 February 2023 - 17:20

Dank je wel! Heb mooie aanbieding van hotel Alpina gehad. In Nauders moeten we ook met de bus naar de gondel, dus dat is prima. Wellicht toch daar eens kijken, resterende hotels gaan allemaal richting €4000.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
15 February 2023 - 17:49

Nou Annet als je toch richting nauders gaat ga dan effe de grens over naar st valentino en schöneben waar je ook op de skipas van nauders op de pistes terecht kan ⛷️👍 wij hadden twee jaar geleden in st valentino een hotelletje dat was niet duur en vlak aan de piste , en ja de pistes in Italië 🇮🇹 zijn ook super strak en goed gepresteerd. 👉🌨️🏔⛷️👍

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
15 February 2023 - 17:51

Gepresenteerd moet zijn geprepareerd 🤣🤣👍

Steph Priem
Steph Priem
16 February 2023 - 00:05

Gustaaf, klopt volledig. Het Lechthal is een betaalbare uitvalbasis om via Warth gans Arlberg te ontdekken.

Kristof Vanden Berghe
Kristof Vanden Berghe
15 February 2023 - 10:27

Overmorgen op slalomstage met de kids in Maria Alm... komt helemaal goed... hoop ik...

reageer
Ariën Beersma
Ariën Beersma
15 February 2023 - 10:42

Altenmarkt om Pongau in de zon.

Reactie #116284 op weerbericht reageer
Wim Van Laethem
Wim Van Laethem
15 February 2023 - 10:44

Binnen een kleine week vertrekken we richting het Zillertal. Hoe groot acht je de kans op een nieuwe Nordstau? Vooralsnog blijven de vooruitzichten er toch goed uitzien na deze zachte week en lijkt de "schade" nog mee te vallen op de skipistes door deze zachte week.

reageer
Mar Zents
Mar Zents
15 February 2023 - 10:54

Is of gaat er iemand naar Filzmoos die af en toe een update kan geven ❄️⛄️? Wij zijn aan het aftellen… nog 10 dagen !

reageer
Renier Bleijenburg
Renier Bleijenburg
15 February 2023 - 16:20

Daar ligt vooralsnog voldoende sneeuw.

Mar Zents
Mar Zents
15 February 2023 - 17:23

Ben jij er nu Reinier? Dan tref je het!

Rebecca B.
Rebecca B.
15 February 2023 - 11:32

Och mensen nog 11 dagen en dan naar schladming dachstein. Zin in!

reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
15 February 2023 - 11:35

Beste allemaal toch nog besloten derde week maart een dagje of 4 te gaan skiën met een kameraad . wat is volgens jullie de beste locatie om te gaan , dus wat zouden jullie ons aanraden ? zit zelf aan Frankrijk te denken of misschien toch italië . ik hoor t graag van jullie

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
15 February 2023 - 12:25

Italie, geen twijfel.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
15 February 2023 - 12:26

Maar als het toch Oostenrijk moet zijn: Sölden want mooi hoog en je kunt dan ook naar Hoch- en Obergurgl. Nog hoger en de mnoeite waard. Je moet dan even rijden of de bus pakken.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
15 February 2023 - 12:27

Wacht, ik vergeet Serfaus, ook mooi hoor!!!

Coos Posseth
Coos Posseth
15 February 2023 - 12:47

geboekt . ortisei

pieter van moorsel
pieter van moorsel
15 February 2023 - 13:15

Krijg je geen spijt van...eenmaal in val gardena geweest..blijf je er terug komen.metk ik nu ook..23e keer ischgl .maar laatste paar jaar val gardena...mis ik nu echt...zegt genoeg..ondanks nu in ischgl perfecte omstandigheden zijn

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
15 February 2023 - 16:05

Ortisei ben ik 3 weken geleden nog geweest, het is top daar!

Gerda Hensen
Gerda Hensen
15 February 2023 - 16:42

Daar ga je geen spijt van krijgen Coos.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
15 February 2023 - 17:53

Ssssssssttt ik mag van Gerda ook geen reclame maken voor de Dolomieten Italië 🇮🇹 wordt anders veel te druk daar 🤣🤣🤣🤣🤣👍👉⛷️👍

Gerrit Lachaert
Gerrit Lachaert
15 February 2023 - 19:54

Is er nu al een dalafdaling van de Seiseralm naar Ortisei ? Vroeger, tot 7 jaar terug, moest je met een voorhistorische supertrage tweezitter naar de gondel om dan af te zakken naar Ortisei. Terzelfdertijd was de doorgang van de gondel naar de eerste Seiserpistes voor velen een zeer zware brok. Hopelijk zijn beide pijnpunten ondertussen opgelost.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
15 February 2023 - 20:51

Er is idd inmiddels een dalafdaling naar Ortisei. En ook vanuit Ortisei is er een blauwe naar beneden. Voor aansluiting naar andere delen van de Seiser moet je wel ook rode pistes nemen.

pieter van moorsel
pieter van moorsel
15 February 2023 - 13:01

Hier in Ischgl super condities...windstil..5 graden plus en geweldige pistes

Reactie #116301 op weerbericht reageer
John Milton
John Milton
15 February 2023 - 13:51

Wat gaat het effect hiervan zijn op het mogelijke weer in de Alpen in Maart? www.gbnews.uk/weather/uk-weather-forecast-stratospheric-polar-vortex-set-to-smash-britain-with-heavy-snow-in-freezing-blast/442233

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
15 February 2023 - 16:13

Daar ben ik ook wel benieuwd naar!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
15 February 2023 - 21:23

Nog iets onzeker. Waarschijnlijk harde Noord/West stroming. Oftewel Nass-kalt. 😇

Tom Bockstette
Tom Bockstette
15 February 2023 - 13:59
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
15 February 2023 - 14:10

Is vind alle weertypes goed behalve regen en mist. Of het te warm is of niet heerlijk genieten van al het wit en lekker boarden zelf pap sneeuw op eind van de dag prima. Beetje ervaren iemand heeft daar geen problemen mee

reageer
Paul Bongers
Paul Bongers
15 February 2023 - 17:54

Valt er iets te zeggen over mist de komende dagen in Zillertal arena?

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
15 February 2023 - 18:04

Zoals het er nu naar uit ziet dichte tot zeer dichte mist. Omdat er weinig wind is blijft deze hangen tussen de bergen. Het zicht zal zo tussen de 50 a 100mtr Max zijn.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
15 February 2023 - 22:29

Is de winter voorbij? of krijgen we nog een koude periode in Maart? poolwervelsplit?

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.