Aanhoudend zonnig weer

9 februari 2023 - 7:00

Niets dan zon. Dat is een mooie beschrijving van het weerbeeld dat we momenteel hebben in de Alpen. En dat lijkt nog wel een tijd zo te blijven. We hebben te maken met een krachtig hogedrukgebied (>1040 hPa) dat met de kern bij Oekraïne ligt. Het hogedrukgebied strekt zich uit in westelijke richting, over de Alpen, tot boven de Atlantische Oceaan. Een impressionant bastion van hogedruk, en uit ervaring weet ik dat zoiets niet snel verdwijnt in dit jaargetij. Kaiserwetter dus. Volop zon. En geleidelijk wel wat zachter. 


Gezellige drukte in Grossarl. @LiveUpdates


Ook prima condities in Winterberg met dank aan de stevige nachtvorst die toelaat om de pistes elke nacht weer optimaal klaar te krijgen. @LiveUpdates


Geen wolk te bespeuren bij Ellmau. @LiveUpdates

Niets dan zon
Onder de invloed van het hogedrukgebied schijnt de zon vandaag volop. Er staat een zwak tot matige wind uit het oosten die het in de bergen wel (extra) koud doet aanvoelen. Het wordt dan wel wat zachter, de nulgradengrens gaat vandaag al wat de hoogte in, tot 1000-1400 m, maar door de wind liggen de gevoelstemperaturen een stuk lager. Vooral 's morgens kan het nog ijzig koud zijn door de optimale uitstraling (heldere hemel, weinig wind en een sneeuwdek). Ook wat de uitzichten hebben we vandaag niets te klagen. In de droge lucht liggen alle toppen blakend in de zon. Kaiserwetter op z'n best. Ook morgen verloopt op en top zonnig. Enkel in de noordelijke Alpen kunnen er in de loop van de dag wat hoge wolkenvelden opduiken. De temperaturen gaan vanaf het westen uit verder omhoog. Op 2000 m klimmen de temperaturen tot -3°C in het oosten en +1°C in het westen. 


Hogedruk ligt uitgestrekt over de Alpen. @KNMI


Het weerbeeld vanmiddag: op en top zon! @Wetteronline

Ook het weekend staat in het teken van de zon
Geen problemen op de wisseldag deze keer. De kern van hogedruk gaat dan wel aan de wandel, naar West- en Centraal-Europa, het weer blijft overwegend zonnig. Enkel de (noord)oostelijke Alpen krijgen zowel zaterdag als zondag te maken met wat stuwingswolkenvelden aan de oostkant van het hoog. Al bij al stelt dit weinig voor, maar strakblauw zal de lucht zeker niet zijn. Tegelijk gaan de temperaturen toch wel markant omhoog. In het (zuid)westen stijgt het kwik tot 5-8°C op 1500 m. In het noordoosten tot zo'n 1-2°C. 

Volgende week nog steeds zonnig?
Over begin van volgende week kan ik vrij duidelijk zijn: zonnig. Depressiegeweld boven de Atlantische Oceaan duwt de hogedruk meer naar het oosten, maar deze behoudt zijn invloed over het Alpenruim. Tegelijk ontstaat er ook een zuidelijke luchtstroming waarbij de temperaturen op 1500 m tot 10°C kunnen stijgen. Dat is hoog, zeker voor de tijd van het jaar. Gezien de zonkracht verwacht ik nog niet meteen een drastische achteruitgang van de sneeuwkwaliteit. Tijdens het tweede deel van de week krijgen de Alpen te maken met een grotere invloed vanaf het westen. De kans dat daarbij meteen neerslag valt, is klein, maar het zal wel enigszins afkoelen. 

Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reisweer van en naar de Alpen


 

Reisweerbericht via Duitsland naar Oostenrijk
Door Michael van der Poel

Vrijdag 9 februari

Naar het westen van Oostenrijk via Ulm - Bregenz
Naar het midden van Oostenrijk via München - Kufstein of Salzburg
Naar het oosten van Oostenrijk via Passau - Linz

De condities op de Duitse Autobahn op vrijdag zijn vrij goed. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar overdag af. In de vroege ochtend is er ten zuiden van Köln richting het zuiden van Duitsland kans op enkele mistbanken. In het grensgebied met Oostenrijk kan het plaatselijk glad zijn door aanvriezende mistbanken of bevriezing van natte weggedeelten. Dit geldt met name voor de secundaire wegen.

Zaterdag 10 februari

Van Nederland en België richting Oostenrijk verwacht ik goed reisweer. In de loop van de middag is er ten oosten van Nürnberg richting Oostenrijk kans op enkele lichte regen of (natte) sneeuwbuien. In de buurt van de ski bestemming is er kans op wat opvriezing van natte weggedeelten.

Van Oostenrijk richting Duitsland zijn de condities in de ochtend uitstekend. Later in de middag vallen er op de oostelijke route via Bregenz - Ulm en Kufstein - München lokaal enkele lichte regen of sneeuwbuien. Verder noordwaarts verwacht ik geen bijzonderheden.

Via België, Luxemburg naar Frankrijk

Vrijdag 9 februari

Naar de Franse Alpen via Luxemburg - Dijon - Lyon

Rond de Ardennen in de richting van Luxemburg moet u in de nacht en ochtend rekening houden met enkele mistbanken. Verder verwacht ik onderweg geen bijzonderheden. Het blijft droog en vrij zonnig. Met een vanuit het westen wat oplopende vorstgrens verwacht ik op de secundaire wegen naar de wintersportgebieden over het algemeen goede condities.

Zaterdag 10 februari

Van Nederland richting de Franse Alpen is het reisweer uitstekend.  In de vroege ochend is er rond de Ardennen kans op enkele mistbanken.

Van Frankrijk in de richting van Luxemburg / Nederland verwacht ik prima omstandigheden op de snelweg. Het blijft droog en vrij zonnig onderweg.

20 reacties
Roy Schoen
Roy Schoen
09 February 2023 - 07:06

De hoop op verse sneeuw voor de voorjaarsvakantie wordt kleiner en kleiner.... vooral met de warme temperaturen ben ik bang voor groene dalen vooral onder de 1000m

reageer
Mike
Mike
09 February 2023 - 07:27

Morgen naar Ehrwald. Zo te zien kunnen we de thermo kleding thuis laten. Hopelijk blijven de sneeuw condities ok inderdaad met zulke temperaturen. ☀️⛷️

reageer
Jesper Pel
Jesper Pel
09 February 2023 - 08:48

Dank weer Lander! Vorstgrens gaat flink omhoog zie ik ook in de detailverwachting van locaties. Ik zie ook dat deze hoog blijft in de nacht (hoger dan de locatie) maar toch staan er dan temperaturen onder nul, hoe kan dat? Eigenlijk is mijn vraag: blijft het wel gewoon vriezen in de nacht bij deze stijgende temperaturen (hopelijk is het antwoord ja)

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
09 February 2023 - 09:33

Heeft te maken met een zogenaamde temperatuurinversie onder hogedruk-invloed. De temperaturen aan het aardoppervlak / grond zijn dan lager dan hogerop.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
09 February 2023 - 11:30

Absoluut. Koelt wel meer af in de valleien. Meeste weerkaarten tonen dit fout (is in realiteit kouder)

Jasper L
Jasper L
09 February 2023 - 14:55

In het schaduwdal van Silbertal was het zojuist -9. Boven op de berg kan de jas bijna uit.

Kristof De Geest
Kristof De Geest
09 February 2023 - 08:52

18 februari richting Ischgl. Hoe liggen de dauwpunten volgende week? Welke invloed gaan die hoge temperaturen hebben op de pistes?

reageer
Thim Koemans
Thim Koemans
09 February 2023 - 09:58

Je kon er weer donder op zeggen. Wéér te warm richting de Krokus. Verdorie..

reageer
Chris Ski
Chris Ski
09 February 2023 - 10:47

Ja balen inderdaad! Krokusvakanties moeten ze maar vervroegen naar begin februari :)

Thim Koemans
Thim Koemans
09 February 2023 - 11:30

Ja. Of de weergoden moet z'n werk eens goed doen haha. Nouja, laten we met z'n allen bidden voor een goeie portie kou (en liefst een toef sneeuw) tot het einde van de winter..

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2023 - 11:36

Thom/Chris Zie hoe de oceaan in 40 jaar is opgewarmd. Enorme opwarming. ( okt ‘82-okt ‘22. + feb.’83–feb ‘23) Echter na 3 Koningen toch goed seizoen !

Reactie #116001 op weerbericht
Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2023 - 11:36

Reactie #116002 op weerbericht
Gerda Hensen
Gerda Hensen
09 February 2023 - 11:40

Ja Bertil, onmiskenbaar de opwarming van de aarde. Best confronterend om de twee foto’s naast elkaar te zien.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2023 - 11:43

Excuses moet Thim zijn !👍😄

Chris Ski
Chris Ski
09 February 2023 - 12:09

Zeker confronterend! Maar heb het idee dat begin feb vaak net iets beter is dan eind feb/begin maart. Dan wordt het vaak al wat warmer. Hopelijk houdt de sneeuw het nog een tijdje vol :)

Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
09 February 2023 - 12:53

@Bertil, we waarderen al je berichten zeer, echter climate change berichten hebben we hier liever niet.

PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
09 February 2023 - 13:04

Wij gaan altijd met de krokus vakantie met de kids is nu 24 februari en zelfs daarna we hebben altijd goed kunnen skiën ⛷️ 👍 ik vindt het een heerlijk datum zo eind februari of begin maart om op wintersport vakantie te gaan meestal kaiserwetter met veel zonuren en dagen zijn ook langer licht lekker toch . 👉🌨️🏔⛷️🌞🌞😄👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2023 - 14:59

@SH. Okee 👍

frans nijhuis
frans nijhuis
09 February 2023 - 16:20

Paniek om niks 😊😎⛷

Harry Verduin
Harry Verduin
09 February 2023 - 11:22

Weeral een snert winter, zijn er nog andere? 😁

reageer
Jan Kerk
Jan Kerk
09 February 2023 - 11:34

Volgens mij nog steeds prima weer en voldoende sneeuw op de meeste pistes Maar ja Nederlanders moeten wat te klagen hebben 😂

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2023 - 11:45

De afdalingen zijn veelal overal inorde👍

Reactie #116006 op weerbericht
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
09 February 2023 - 13:06

Mij hoor je niet klagen hoor Jan en ik ben toch puur Hollands 🤣🤣🤣👉🌨️🏔⛷️👍

Jan Kerk
Jan Kerk
09 February 2023 - 14:27

Sorry was alleen voor de klagers bedoeld😂 Mia culpa

Sjaak W
Sjaak W
09 February 2023 - 18:19

👍👍

Gerda Hensen
Gerda Hensen
09 February 2023 - 11:38

Een groen dal oogt misschien minder winters, als de pistes maar goed zijn. Wij hebben heel winters gehad waarbij in het dal niets lag, terwijl we prima hebben kunnen skiën. Ik duim voor een ieder op een fijne skiweek🤞

reageer
Ate N
Ate N
09 February 2023 - 11:50

haha het gezeur op het weer begint zoals gewoonlijk voor de krokus, volle zon is toch gewoon heerlijk ski weer? Dat beetje slush in de middag is echt geen probleem, meer een (gebrek aan) techniek wat vrij makkelijk opgelost kan worden. Slush is eigenlijk juist ontzettend makkelijk en heerlijk (extreem veel grip) skiën, je moet alleen goed vanuit je voeten sturen. Verder hoef je er echt 0 rekening mee te houden en snij je overal zo doorheen.

reageer
Marja Skiër
Marja Skiër
09 February 2023 - 11:55

Mensen mensen, tel je zegeningen en doe het met wat je krijgt. We hebben er geen invloed op anders dan de cv wat lager te zetten. Geen plastic meer en van alles om het klimaat en de aarde te helpen. Maar voor nu: probeer te genieten van wat het is.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2023 - 15:30

Ja Marja idd tel uwe zegeningen. Niet skiën ? Die eens iets anders.

Reactie #116023 op weerbericht
Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2023 - 15:33

Door wonder schoon decor verliep tochtje.

Reactie #116024 op weerbericht
Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
09 February 2023 - 19:55

Ja leuk, dat wil ik ook nog eens doen! 🤗

Mickey Van Vee
Mickey Van Vee
09 February 2023 - 13:10

Weet iemand of er boven op de berg bij sankt Gallenkirch een gezellige schirmbar is waar wij lekker in het zonnetje wat kunnen drinken en de kinderen buiten in de sneeuw kunnen spelen?

reageer
Steph Priem
Steph Priem
09 February 2023 - 13:47

Mickey, ja zeker, zie Grasjoch Hütte heel gemakkelijk bereikbaar via de Grasjochbahn of de andere kant namelijk via Valisera I tot middenstation en dan richting Garfrecha met de Brunellawirt Hütte.

Mickey Van Vee
Mickey Van Vee
09 February 2023 - 14:43

👍🏻

Dennis Sival
Dennis Sival
09 February 2023 - 13:10

Weer een schitterende dag in de Portes du soleil

Reactie #116014 op weerbericht reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
09 February 2023 - 13:56

Beste lezers, Wat loopt iedereen weer te zeuren over sneeuw en temp.met de krokus. Neem het zoals het komt. Er is een ontzettende ramp gebeurd in Turkije en Syrië. Laat de temp. maar stijgen, zodat de overlevenden de maanden/jaren van ontberingen makkelijker kunnen doorstaan. Ik weet, dat het hier niet thuis hoort maar moet het tocn even kwijt.

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 February 2023 - 14:49

Even relativeren is altijd goed.

Jasper L
Jasper L
09 February 2023 - 14:59

Heerlijk sleetje rijden op de Kristberg. Uit de zon is brrr.

Reactie #116021 op weerbericht reageer
N Arts
N Arts
09 February 2023 - 15:45

Enig idee wat dit betekent voor de Vogezen voor 23-26 februari? Zou er door de hogere temperaturen volgende week dan nog iets van sneeuw liggen? Of opnieuw zijn gevallen? Of moeten we er vanuit gaan dat er geen of amper skiën mogelijk is. Geen idee of ze voor zulke weken de sneeuwkanonnen wat meer aanzetten namelijk...

reageer
Miranda Moesman
Miranda Moesman
09 February 2023 - 15:54

Vannacht vertrekken we naar Gerlos Goede sneeuw en heerlijk weer!! Wij gaan genieten!!⛷🎿⛄️☀️

reageer
Grit B
Grit B
09 February 2023 - 15:54

Weer een topdag in Flachau/Wagrain! ☀️☀️☀️

Reactie #116027 op weerbericht reageer
Grit B
Grit B
09 February 2023 - 15:54

Reactie #116028 op weerbericht
Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
09 February 2023 - 16:36

Dat ziet er top uit! Ook niet zo druk zo te zien...geniet ervan! Ook allen die nog gaan!🏂❄️☀️🥂

Grit B
Grit B
09 February 2023 - 18:43

Het is best druk eerlijk gezegd. Je merkt duidelijk dat er al delen van Oostenrijk (en Duitsland?) vakantie hebben. Maar soms vind je ineens een heerlijke brede piste bijna voor jezelf 😁 Genieten!

Marcel W
Marcel W
09 February 2023 - 18:49

Zeg dat, mooi hoor!

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
09 February 2023 - 19:52

Ja het is een populair gebied! Wij gingen altijd wat later lunchen dan de grote meute, dan had je ook wat rustiger pistes. Geniet er nog van!

Gertjan Heuver
Gertjan Heuver
09 February 2023 - 17:38

We gaan zaterdag naar Kaprun,welke apres skibar motten we zijn??

reageer
Arjan Wennekes
Arjan Wennekes
09 February 2023 - 23:44

Zeker naar de baumbar 🥳

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
09 February 2023 - 18:54

Voor wie het gemist heeft en naar de Jungfrauregion gaat, in het First gebied gaat de Schilt stoetjeslift dit seizoen niet meer open. Er is nl. brand geweest.

reageer
Freya Brehm
Freya Brehm
09 February 2023 - 19:37

Heerlijke dag in Gastein.

Reactie #116036 op weerbericht reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.