Wisselend weerbeeld

1 februari 2023 - 8:00

Februari is van start gegaan. Traditioneel de wintersportmaand bij uitstek. Veel mensen hebben vakantie en trekken naar de Alpen. Wat betreft de omstandigheden, die zijn overal prima. In grote delen van de Alpen ligt weliswaar nog wel minder sneeuw dan normaal, maar met de recente sneeuw, de hulp van kunstsneeuw en de relatief lage temperaturen is de pistekwaliteit ronduit goed. Soms wat ijzig, maar dan kunnen we die techniek ook nog eens bovenhalen! 


Fantastische omstandigheden in Königsleiten gisteren. @LiveUpdates


Verbinding geopend in Wagrain. @LiveUpdates


Machtige piste bij Cortina d'Ampezzo. @LiveUpdates

Zon in westen, wat sneeuw in noordoosten
De tweedeling in de Alpen zal vandaag (al) groot zijn. Onder de invloed van hogedruk met kern voor de westelijke Franse kust domineert de zon in de westelijke Alpen. Aan de zuidkant domineert de zon door de aanwezigheid van een droge noordenwind, de föhn. De nulgradengrens ligt rond 1200-1600 m in de Franse/Zwitserse Alpen en tussen 1600 en 2400 m in de Italiaanse Alpen. In het noorden en (noord)oosten zijn duidelijk meer wolken aanwezig, met kans op een sneeuwbui. Tussendoor verwacht ik vandaag ook nog wel ruimte voor de zon in deze contreien. De sneeuwgrens ligt standaard rond 400-500 m, daar verandert voorlopig weinig aan. Wat betreft de sneeuw zijn de hoeveelheden vandaag niet echt significant, met uitzondering van een lokale bui die helemaal kan uitsneeuwen, vooral in Vorarlberg. 


Sneeuwbuien in NO, zon in Z en W deze ochtend. @Wetteronline

Sneeuwfase in (noord)oosten
We kondigen het al een tijdje aan, sneeuw voor het noordoosten. Aan de oostkant van een hogedrukgebied richt de straalstroom zich morgen recht op de oostelijke Alpen. Dit zorgt voor een constante opstuwing van vochtige lucht en daardoor de vorming van neerslag. Dankzij de aanvoer van relatief koude lucht valt er veel sneeuw. Zoals het er nu naar uit ziet ontstaan de eerste stevige buien in de loop van de nacht in en ten oosten van Vorarlberg. Morgen valt er in deze oostelijke regio's dan de hele dag sneeuw. De sneeuw kan een tikkeltje uitbreiden naar het westen, maar zal toch niet voorbij Glarnerland geraken. De sneeuwgrens ligt eerst rond 400 m, maar stijgt in de loop van donderdagavond tot 600-800 m. Tijdens de nacht op vrijdag houdt de sneeuw nog aan, vrijdag overdag trekt de neerslag weg naar het oosten. Het blijft dan nog wel grijs. In het westen van Oostenrijk valt gemiddeld 10-30 cm, ten oosten van Innsbruck 20-40 cm en in de hogere massieven 30-60 cm. In het Salzburgerland/Steiermarken kan het lokaal nog wat meer sneeuwen (meest gunstige stau) met hoeveelheden tot 80 cm. Vooral in de hogere bergen kan de wind krachtig doorwaaien met sneeuwverstuivingen en toenemend lawinegevaar als gevolg. Een groot contrast met de westelijke en zuidelijke Alpen waar het zowel morgen als vrijdag stabiel, droog en zonnig blijft. Hier zijn de weerscondities optimaal!


Sneeuwval morgen. @Wetteronline


Gesimuleerd radar/satellietbeeld voor morgenavond. @Wetteronline

Ook wisselvallig tijdens het weekend
Na de drogere episode op vrijdag verwacht ik tijdens de nacht op zaterdag alweer een nieuwe staufase in de oostelijke Alpen met deze keer sneeuw vanaf het noordoosten. Ook zaterdag kan die sneeuw nog aanhouden in de oostelijke Alpen (sneeuwgrens rond 800 m). De westelijke en zuidelijke Alpen vertoeven in de drogere lucht en zonder stuw blijft het hier vrij zonnig. Zondag komt dan een nieuw koufront aangewaaid met sneeuw die zich uitbreidt langs de hele noordkant. De sneeuwgrens gaat hierbij weer helemaal onderuit tot in het dal. 

Volgende week tonen de meeste weermodellen een grotere hogedrukinvloed voor de Alpen. Het Amerikaanse weermodel kiest resoluut voor een ijskoud weertype (polaire lucht aangezogen vanaf NO) terwijl het Europese weermodel voor de zachtere variant kiest. Onzekerheid troef dus in weermodellenland. Genoeg interessant voor het weerbericht de volgende dagen :)

Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Onderstaand kaartje kun je vinden onder het weerbericht op de site van Sneeuwhoogte.nl. Als je niet precies weet waar jouw bestemming in de Alpen ligt, dan kun je deze hier eenvoudig vinden. We gaan kijken of we dit ook in de app kunnen realiseren.

Noord Alpen (gekleurde vlak)Westelijke AlpenZuidelijke Alpen


Oostelijke Alpen

27 reacties
Monne vG
Monne vG
01 February 2023 - 08:33

Benieuwd of alle sneeuw voorspellingen uitkomen zou mooi zijn voor de Krokusvakantie

reageer
Mike
Mike
01 February 2023 - 08:35

Mooie berichten! Ben benieuwd naar de ontwikkelingen m.b.t eventuele continentale vrieslucht welke onze kant op zou komen eind volgende week volgens een paar weer modellen. Gaat dit koud en stabiel weer opleveren voor de Alpen of hoeft dat niet persé?

reageer
Xavier Delvael
Xavier Delvael
01 February 2023 - 08:53

Dag Lander, Benieuwd naar de sneeuwhoeveelheden die je voor de komende dagen durft te voorspellen. Groot gelijk dat je niet direct met die meter sneeuw begint... beter is doseren maar de spanning stijgt hier wel hoor.

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
01 February 2023 - 08:59

Voor de Saalbach-gangers: daar ligt zat van dat witte goud. Ik heb nog wel 'n tip: laat het Mais-Alm-restaurant links liggen want daar vragen ze voor een kopje koffie € 4,20, zonder koekje. Of ben ik gek en is dat 'n normaal?

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
01 February 2023 - 09:08

Poeh, dat zijn pittige prijzen. In Italie waren wij tussen €2,80 en €3,00 kwijt voor een cappuccino. En de koffie is overal heerlijk. Daarentegen betaalde wij 13 jaar geleden in Frankrijk al €4,00 euro voor een bakkie slootwater.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
01 February 2023 - 09:09

De Maisalm is wel 'n uitschieter hoor. Elders worden normalere prijzen gerekend.

Steph Priem
Steph Priem
01 February 2023 - 09:12

Idd, is van de pot gerukt, gisteren koffie gedronken aan 2,20€ met koekje en chocolaatje 😉.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
01 February 2023 - 09:38

Dat is tenminste normaal. En toen ik besloot geen fooi te geven vond de serveerster het niet nodig ons een fijne dag te wensen of uberhaupt te begroeten.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
01 February 2023 - 09:45

Wist je Gerda als je in Italië aan de bar blijft staan voor je kopje koffie betaal je nog veel minder , want dan zit er geen bediening geld bij : misschien wel interessant voor de mensen die de prijzen van een bakje koffie te hoog vinden . 👉☕️ 🏔⛷️😄👍 .

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2023 - 11:23

@Michael G/ Steph Op veel plaatsen wordt in de Oostenrijkse Horeca, zogezegd “ met spek geschoten” ! Men doet simpel maar wat met redenen vraag wat je wilt betaald wordt er toch. Foto (D) -Wetterdienst. “ Herausforderung “ tav neerslag prognose 😇😇 maar toch.

Reactie #115284 op weerbericht
Henny Hoeksma
Henny Hoeksma
01 February 2023 - 11:25

Paar weken terug 4,50 betaald voor lauwe cappuccino, bij stubaier gletscher. Smaakte ook nergens naar.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
02 February 2023 - 06:42

Hihi Bertil... dat is best een pakkie sneeuw😱🙈

Steven Vermunt
Steven Vermunt
01 February 2023 - 09:06

De machtige piste uit het bericht van de live updates is niet bij St. Christina, maar op de Lagazuoi, bij Cortina d'Ampezzo.

reageer
Skifan Tilburg
Skifan Tilburg
01 February 2023 - 10:59

Gave piste en mooie uitzichten. Zo'n afdaling wil ik altijd snel nemen maar aan de andere kant juist langszaam om van het uitzicht te genieten. Altijd een dilemma :) Ik ga 'm begin maart ook weer 'ns pakken denk ik zo (hoewel ik een hekel heb aan die bus en ook die terugtocht met die paardjes (al vaker gedaan!) omdat het ook wel tijdrovend is)

Maussie Secreve
Maussie Secreve
01 February 2023 - 09:08

Ook voor NL weer kou in de modellen…

Reactie #115261 op weerbericht reageer
Tim de Jong
Tim de Jong
01 February 2023 - 09:37

Tim de Jong
Tim de Jong
01 February 2023 - 09:41

Das de oude pluim van gisteren. Nieuwe van vanmorgen. Iets hoger in de max . Nachten wel onder nul . Maar das de verwachting voor ned . In de Alpen kan het weer heel veel anders zijn 🤣

Maussie Secreve
Maussie Secreve
01 February 2023 - 09:09

Hoop op koude eind februari. Op weg dan naar Bad Kleinkirchheim.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
01 February 2023 - 09:50

Dat zijn mooie SNEEUWBERICHTEN 🌨️ LANDER. En wat betreft de foto’s met de west-noord-zuid en oost gebieden dat is echt een verbetering van deze geweldige app , ik hoop inderdaad dat jullie dat er vast in kunnen laten . 👉🌨🏔⛷️😄🌞👍.

reageer
Ate N
Ate N
01 February 2023 - 14:51

Alhoewel, net voor de voorjaarsvakantie scheelt dat wel zo'n 50 berichten per dag Peter😜🤣

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
01 February 2023 - 16:42

Yes yes dat is ook wel weer zo 🤣🤣🤣🤣👍

Karin
Karin
02 February 2023 - 07:00

🤣🤣

Grit  B
Grit B
01 February 2023 - 10:22

Mooie sneeuwberichten! Komende zaterdag richting Wagrain. Genoeg sneeuw (in aantocht)! Zonnetje erbij zou ook fijn zijn 🤞🏻☀️❄️❄️⛷️🗻❄️☀️

reageer
Gijs X
Gijs X
01 February 2023 - 10:32

Verse sneeuw en dan de Europese milde variant heeft mijn voorkeur 😉

reageer
Marco Snowboarder
Marco Snowboarder
01 February 2023 - 10:50

Niks er van... laat die 1.5 meter maar vallen 😉

M F
M F
01 February 2023 - 10:56

Aankomende vrijdag lang weekend Ischgl, kunnen we nog een beetje zon verwachten?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2023 - 11:05

Zon zal er wel eens doorkomen, maar veelal grijs ❄️☃️🌨️

M F
M F
01 February 2023 - 11:20

Dan hopen we daar op , bedankt

B R
B R
01 February 2023 - 11:16

Komend weekend schansspringen in Willingen ⛷️, hoe is het daar qua sneeuw(val) en wind?

reageer
Henny Hoeksma
Henny Hoeksma
01 February 2023 - 11:26

Wij komend weekend naar Winterberg, hopelijk niet teveel regen

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2023 - 11:49

Niet denderend. Af en toe regen wellicht

Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
01 February 2023 - 12:20

Nog zon in de Nockbergen (Turracher Höhe).

reageer
Amber P
Amber P
01 February 2023 - 12:26

Zaterdag ochtend vroeg vertrekken we richting Zell am See. Wordt dat ook een drama op de weg vanwege de sneeuw of gaat het mee vallen denk je? En al die verse poeder is heel goed! Lang op gewacht. Maar stiekem hoop ik volgende week ook nog wel de zon te zien (blijf een Nederlander hè).

reageer
Jorg K
Jorg K
01 February 2023 - 12:36

Mocht je op de snelweg vanaf Munchen al vastlopen richting Salzburg dan is via Inzell rijden en dan over provinciale weeg een aanrader. Zelden druk en wordt (normaliter) erg goed sneeuwvrij gehouden. Wij rijden al jaren vanaf Munchen lekker binnendoor. Is altijd mooier en vaak ook sneller.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
01 February 2023 - 12:55

Klopt.. Provinciale wegen zijn idd heel vaak beter schoon dan de snelwegen ..

Grit  B
Grit B
01 February 2023 - 13:50

Dank je voor de tip Jorg! Ga ik onthouden voor komende zaterdag ❄️❄️🚗🚙🚗🛻🚚❄️❄️

Grit  B
Grit B
01 February 2023 - 13:55

Of is dat richting Wagrain minder handig?

Amber P
Amber P
01 February 2023 - 14:48

Ah super! Dankjewel voor de tip! We vertrekken rond 04:00 al vanaf Arnhem zaterdag ochtend dus hoop dat we niet al te lang vast staan.

karin van der leij
karin van der leij
01 February 2023 - 16:10

Wij rijden naar wagrain meestal via wels, passau.. is wel om, maar meestal wel de moeite als het vast staat bij kufstein

Grit  B
Grit B
01 February 2023 - 19:23

Dank je voor de tip Karin!

Roy Schoen
Roy Schoen
01 February 2023 - 13:01

Helaas veel regen in de dalen, zelfs rond 900 meter zie ik nu op de zaterdag. Hopelijk voor de vakantie in februari nog een echt goede dump in de regio montafon.

reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
01 February 2023 - 13:08

Zicht op Nockbergen en Kärnten. De wind is wel krachtig!

Reactie #115293 op weerbericht reageer
Els Glorieus
Els Glorieus
01 February 2023 - 15:54

Dag Lander, Mijn zoon en man vertrekken zaterdag voor een paar dagen naar La Bresse. Wat mogen ze verwachten ?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2023 - 17:34

Wellicht droger vanaf zondag en ook kouder :)

Greet ☀️
Greet ☀️
01 February 2023 - 17:21

Sunnydays in La Plagne ☀️❄️⛷️🍀

Reactie #115302 op weerbericht reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
01 February 2023 - 18:07

Wow!mooi,Greet!☀️🥰❄️🌨

Greet ☀️
Greet ☀️
01 February 2023 - 18:29

Het was weer een zalige dag, Koos, terug met flink veel kilometers op de skiteller (85) 🙈😉🤩

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
01 February 2023 - 18:42

Ziet er mooi uit! Greet, je bent wel een kilometervreter.

Han .
Han .
01 February 2023 - 18:54

Zijn jullie al over gestoken naar les arc of gaat dat nog gebeuren.

Koos Beijer
Koos Beijer
01 February 2023 - 19:11

Alsjeblieft zeg,85 km!!En gisteren al 101!Mij niet bellen!🤣Goed gedaan,Greet!🌨❄️💪🥰

Greet ☀️
Greet ☀️
01 February 2023 - 20:37

@Han, We blijven in La Plagne, niet meteen behoefte aan 😉 we amuseren ons hier ook goed

Greet ☀️
Greet ☀️
01 February 2023 - 20:38

@Koos, tja wij zijn van die zitten die met de eerste lift naar boven gaan en nog net met de laatste toer terug binnen skiën 🙈😂, of toch zo goed als.

Greet ☀️
Greet ☀️
01 February 2023 - 20:46

@Hanneke: klopt maar na een dinertje en een flesje wijn nu plat in bed, de beentjes laten rusten, straks lekker vroeg slapen en morgen fris terug op, klaar voor een nieuwe knaldag ☺️

Gerda Hensen
Gerda Hensen
01 February 2023 - 22:15

Greet, je bent wel een bikkel hoor. De tijd dat ik zoveel kilometers maakte, ligt toch achter me. Laat onverlet dat ik nog steeds super geniet van onze skivakantie. Geniet er nog heerlijk van.

Gerda van de Sande
Gerda van de Sande
01 February 2023 - 17:30

Weet een mooie dag in de Dolo’s Sella Group

Reactie #115303 op weerbericht reageer
Jeannette B
Jeannette B
01 February 2023 - 17:48

Het was zeker weer in een mooie dag met veel zon en geweldige pistes. En leuke ontmoetingen hè Gerda. Zo meer daarover. Met gids van hotel vanaf canapé richting Marmolade geskied. Maar Marmolade te druk. Met stop in Porte vesca met zicht om Marmolada via canapé terug naar pizza di fassa geskied

Reactie #115306 op weerbericht reageer
Jeannette B
Jeannette B
01 February 2023 - 17:51

Maar groter toeval bestaat niet. Naast wie zat ik in de stoeltjeslift richting doe Pozza di Fassa. Gerda vd Sande. Dank zij mij huurski met mijn naam erop zegt ze ben jij Jeannette B van de SH app. Ongelooflijk dat je elkaar tegen komt in zo'n groot gebied. De foto is het bewijs.

Reactie #115307 op weerbericht reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
01 February 2023 - 18:08

Haha!geweldig!Mooie momenten zijn dat!Maar wie is nou wie?!!❄️🌨🥰

Gerda van de Sande
Gerda van de Sande
01 February 2023 - 18:15

Dit is echt bizar. Onze mannen snapten er helemaal niets van en vroegen zichaf waar kennen jullie elkaar van zo zie je maar via de sh app heel bijzonder Met de blauwe bril dat ben ik Gerda

Greet ☀️
Greet ☀️
01 February 2023 - 18:30

Hoe tof is dat! Zalig

Mar Zents
Mar Zents
01 February 2023 - 18:45

Dat is echt leuk! Fijne vakantie nog allebei!

Jeannette B
Jeannette B
01 February 2023 - 19:17

Dit was echt super leuk. Groepje waar ik mij was snapte er niets van met wie ik in de lift zo moest lachen😄

Grit  B
Grit B
01 February 2023 - 19:27

Geweldig, wat een leuk verhaal! Veel plezier nog!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2023 - 19:50

Schitterend, volgens mij niet eerder hier op site ooit gemeld/ gebeurd, afgelopen jaren. 👍👍

Sjaak W
Sjaak W
01 February 2023 - 20:25

😂😂👍 leuk hoor

Gerda van de Sande
Gerda van de Sande
01 February 2023 - 20:53

Ha ha kan alleen maar hier op de SH gebeuren

Gerda Hensen
Gerda Hensen
01 February 2023 - 22:11

Wat ontzettend leuk om te horen. De kans dat je op hetzelfde tijdstip in dezelfde lift naast elkaar zit, is toch wel ontzettend klein.

Marcel W
Marcel W
01 February 2023 - 22:19

Prachtig toch en idd wie verwacht dat nou 😬

Suus Bosma
Suus Bosma
01 February 2023 - 22:40

Wat grappig en leuk zeg. Geniet nog van jullie vakantie

Luc  Cap
Luc Cap
01 February 2023 - 22:54

Bangelijk zeg 👍😀

Helmut Verberckmoes
Helmut Verberckmoes
01 February 2023 - 18:06

Voorbode van aankomende sneeuwval in Schruns - Voralberg

Reactie #115308 op weerbericht reageer
Dennis Sival
Dennis Sival
01 February 2023 - 18:43

Jaja nog 1 dag werken en dan vrijdagochtend naar chatel

reageer
Corné W
Corné W
01 February 2023 - 18:49

Lander kan je een update geven wat de sneeuw grens gaat doen komende dagen in de noordalpen? Ik zie steeds hogere dal temperaturen voorbij komen tot wel 6 graden?

reageer
Tim Skiamade
Tim Skiamade
01 February 2023 - 22:11

De dump is begonnen in Oostenrijk!!! ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

reageer
Mar Zents
Mar Zents
01 February 2023 - 22:56

Jippie! Waar zit je?

Ronny
Ronny
01 February 2023 - 22:45

In Gerlos sinds een uurtje goed begonnen met het witte goud 👌

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.