Mix van zon en wolkenvelden

4 januari 2023 - 7:04

De natuur is in de war. Vanwege het veel te warme Alpenweer komen vroegbloeiers alweer tot leven. En de kalender staat toch echt op 4 januari, maar daar heeft de natuur geen boodschap aan. Deze heeft zijn eigen wetten. Een zwakke rug van hoge luchtdruk boven de Alpenregio zorgt vandaag voor prima condities. Er is aardig wat ruimte voor de zon, afgewisseld door wat overtrekkende wolkenvelden. Aan de Alpenranden komt lokaal wat hochnebel voor. In de zuidelijke Franse Alpen is het onder invloed van het Spaanse hoog duidelijk het zonnigst. De temperatuur op 2000 meter loopt vandaag uiteen van net iets boven het vriespunt in het oosten tot ongeveer +5 graden in het westen van Zwitserland / Franse Alpen. De zwak tot matige wind waait uit westelijke richtingen. In de middag trekt de wind in het westen aan tot vrij krachtig of krachtig. Dit op nadering van een volgende storing. Deze geeft vannacht vanuit het noordwesten wat regen met boven ongeveer 1600 meter enige sneeuw.


" Der #Bergfrühling hat bereits begonnen. Diese Bilder wurden alle zwischen 1400 und 1800 m ü.M. aufgenommen". @SRF Meteo


Bovenin prima skiën, in de lager gelegen gebieden is de kwaliteit van de sneeuw minder en zijn er pistes gesloten. @Live Updates Val Thorens


Donderdag start met wat sneeuw in het noordwesten. De sneeuw richt zijn pijlen op de Zwitserse Berner Alpen in de richting van de Oostenrijkse Arlberg. Hier valt vanaf ongeveer 1600 meter tussen de 5 en 12cm sneeuw. Misschien dat de Dachstein regio ook nog een paar centimeters meepakt, maar veel meer zal het niet zijn. Met een naar noordwest draaiende wind begint de bewolking aan de zuidzijde meer te breken. Ik verwacht hier vooral in de middag een steeds beter schijnende zon. Vrijdag draait de wind opnieuw naar het zuidwesten. Dat merk je meteen aan de temperatuur. De vorstgrens stijgt in de zachtere luchtsoort naar ongeveer 2600 meter. De zon is onder wat meer hogedrukinvloed wel prominent aanwezig. De zichtwaarden zijn uitstekend. De zuidwestelijke wind is daarbij minder aanwezig. Deze neemt vanuit het westen duidelijk verder af. Een prima dag dus.


" Hari-Kiri rond 10.00 uur in ochtend heerlijk carven met vers laagje sneeuw. Alles hogerop vanaf 2300m nog steeds prima. Rond 2000m wel minder, wat papperig en her en der wat bruine plekken maar kan veel slechter. Als je de juiste pistes opzoekt nog steeds heel veel ski plezier, zeker in de ochtend, in de middag bij drukke stukken flinke moguls en is sneeuw papperig. Kortom gewoon nog steeds lekker genieten hier in La Plagne." @Live Updates


Vanaf zondag / maandag kouder en een dalende sneeuwvalgrens
Een week geleden pikte ik het signaal al op. Vanaf zondag raken de Alpen meer onder polair frontale invloed. De zuidwestelijke Alpen en westelijke zuidzijde krijgen dan te maken met opkomende sneeuwval vanaf ongeveer 1300 meter. De sneeuwval richt zich in eerste instantie wat meer op de Franse Alpen en zuidzijde. Dat is goed nieuws voor de Dolomieten liefhebbers. Het weerbeeld vanaf dinsdag / woensdag is zeer onzeker. Vooral de sneeuwvalgrens blijft een lastig in te schatten aandachtspunt.  In de laatste run duwt hardnekkige Mediterrane hogedruk de zachtere lucht toch meer naar het noorden. Maandag / dinsdag ogen nu kouder. Woensdag in de warme sector opnieuw zachter. Donderdag waarschijnlijk weer kouder. Het is actueel heel erg lastig om aan te geven. Vooral de sneeuwvalgrens slingert daarbij enorm op en neer. Ik zou er bijna hoofdpijn van krijgen. Wordt vervolgd!


Maandag vanuit het westen kouder met wat sneeuw. Daarna opnieuw stijgende sneeuwvalgrens.  #ECMWF Wetterzentrale

Een fijne dag nog en graag tot morgen!.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Live updates


Hinterglemm vanochtend


Colfosco vanochtend


Obergurgl vanochtend


Kühtai vanochtend


Bettmeralp vanochtend

33 reacties
Luc  Cap
Luc Cap
04 January 2023 - 07:09

Heerlijk die Gamechanger ! Laten we hopen dat er niks meer tussenkomt zodat iedereen lekker kan hergenieten ❄️❄️👌

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
04 January 2023 - 07:51

Het luistert heel nauw Luc. Alpen zit aanhoudend op de grens tussen net wel en net niet. #sneeuwvalgrens

Luc  Cap
Luc Cap
04 January 2023 - 08:08

Heel spijtig dat het weer niet doorgaat. Voor zowel de locals als de toeristen. Spijtig maar das Moeder Natuur die altijd wint #geensneeuw

P O
P O
04 January 2023 - 07:23

Goed om te lezen dat het de komende tijd kouder wordt en er verse sneeuw gaat vallen. Als je de update's leest is het vaak nog steeds goed, een hoop wintersporters zijn toch echt vergeten hoe sneeuw aanvoelt ipv ijs en pap en door de minimale sneeuw het zeer druk is op de piste die open zijn. Zelf heb ik ook een grote voorkeur voor een wit landschap naast de piste. Op naar betere tijden.

reageer
Xavier V
Xavier V
04 January 2023 - 07:24

Hoe ziet het eruit voor saalbach-hinterglemm? 😅

reageer
Marc Berkhout
Marc Berkhout
04 January 2023 - 08:35

Dat kan je mooi zien bij de sneeuwkaarten.

Reactie #111550 op weerbericht
Snow Scooter
Snow Scooter
04 January 2023 - 18:25

Vandaag geweest. Bedroevende pistes. Andere gebieden in de buurt zijn een stuk beter. Lijkt alsof ze het daar niet onder de knie hebben!

Rob Van Elen
Rob Van Elen
04 January 2023 - 07:30

Zaterdag nasr Serfaus Hoop dat we daar een graantje sneeuw mee pikken Het is helaas niet zo'n schneeloch maar alles is welkom Hopelijk geen regen halverwege de week En anders hebben we ouderwetse spelletjes bij

reageer
Siep Wivo
Siep Wivo
04 January 2023 - 08:33

Wij gaan genieten vandaag in La Rosiere. Mooi weer, blijft onder nul en gisteren toch 5 cm verse sneeuw erbij.

reageer
Ate N
Ate N
04 January 2023 - 08:47

Die sneeuw voor de dolo's klinkt me als muziek in de oren Michael 👌 Al mag Oostenrijk daarna ook wel een extra laagje krijgen vanaf zeker een meter of 1200-1500. Alles daaronder vind ik eigenlijk al heel bizar dat je er uberhaupt nog kunt skien in de huidige klimaat trend en zou ik nooit boeken als je safe wilt zitten (inmiddels in geen enkele maand meer zowat). Voor Frankrijk ligt dit nog wel een meter of 500 hoger gezien ligging dichter bij zee/ minder land klimaat.

reageer
Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
04 January 2023 - 08:47

Geen reden om hoofdpijn te krijgen, Michael. Het is wat het is 🤷🏼. We klampen ons vast aan elke centimeter, zeker voor de wat lager gelegen gebieden, maar ultiem heeft de natuur altijd het laatste woord. De signalen voor het weekend en begin volgende week zijn hoopvol, en als ik het goed lees reikt het front iets verder noordelijker en oostelijker dan eerst voorzien (al kan dat nog keren) en dus zou Oostenrijk er ook niet te bekaaid vanaf komen (15-20cm verse poeder kan al een wereld van verschil maken), correct?

reageer
Marcel W
Marcel W
04 January 2023 - 09:03

Dus als ik het goed lees Michael dan verwacht je zondag en/of maandag wel wat nieuwe sneeuw in de Dolomieten ? Verwacht je daar tot die can12cm? Dat zou fantastisch zijn daar wij vlg week zaterdag richting Folgaria vertrekken 😊 heel veel zin aan!

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
04 January 2023 - 09:09

Dolo’ s in de laatste run maandagavond richting di morgen wat sneeuw. #🙏

Gerda Hensen
Gerda Hensen
04 January 2023 - 09:30

Dat wordt duimen en sneeuwdansjes doen.🤞

Rick Moen
Rick Moen
04 January 2023 - 10:11

Komt die sneeuw via noord of via zuid naar de Dolomieten

Marcel W
Marcel W
04 January 2023 - 10:50

okay alles is welkom zeg maar, wat denk je hoeveel ongeveer Michael?

Carin  Huizer
Carin Huizer
04 January 2023 - 09:07

Hoe zit met de sneeuw verwachting rond Arosa/Lenzerheide ? Ik zie daar nog veel groen. Alhoewel het gebied ruim boven de 2000m ligt toch weinig sneeuw. Of wordt dat niet altijd bijgewerkt?

reageer
Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
04 January 2023 - 09:22

Volgende week opweg naar Lech ,met het skiën komt het wel goed en anders in de middag andere dingen gaan doen

reageer
Hans (Hochkönig)
Hans (Hochkönig)
04 January 2023 - 10:11

In Dienten am Hochkönig kunnen we gelukkig nog prima skiën. Het is natuurlijk wel eens beter geweest maar nog prima te doen. Volgende week hopelijk de verse sneeuw die nu in het vooruitzicht ligt.

reageer
Hans (Hochkönig)
Hans (Hochkönig)
04 January 2023 - 10:13

Reactie #111562 op weerbericht
Gerda Hensen
Gerda Hensen
04 January 2023 - 11:09

Ziet er nog goed uit Hans. Waar zit je?

Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
04 January 2023 - 11:11

Zalige hochnebel-foto!

Hans (Hochkönig)
Hans (Hochkönig)
04 January 2023 - 11:20

Wij zijn in Dienten am Hochkönig. Een van de sneeuw zekerste gebieden zeggen ze vaak. Dit jaar blijkt waarom. Natuurlijk niet zulke mooie pistes als andere jaren maar we kunnen tenminste nog op bijna alle pistes glijden.

Frank H.
Frank H.
05 January 2023 - 07:47

Wij zaten vorig week ook in het hochkoenig skigebied, Maria Alm. Tot een uur of twee in de nm waren de pistes echt nog wel goed. Zelfs tot in het dal. Evenals de oefenpistes en kindergarten in het dorp zelf.

martin libbrecht
martin libbrecht
04 January 2023 - 10:17

Ik ga zondag richting Ehrwald hopelijk volgende week sneeuw tot in het dal (1000m)

reageer
Harrald Kroeze
Harrald Kroeze
04 January 2023 - 10:26

Ik hoop met je mee Martin, wij gaan de 15e

René  L
René L
04 January 2023 - 14:54

.....en anders de zugspitze op. Vandaag gedaan, heerlijke sneeuw.

Reactie #111588 op weerbericht
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
04 January 2023 - 10:23

Wel een mooie foto Hans zo met dat hangende wolkendek voor de bergen 🏔️ ziet er ook redelijk wit uit daar . 👉🌨🏔️⛷️👍

reageer
Hans (Hochkönig)
Hans (Hochkönig)
04 January 2023 - 11:22

Ja prachtige nevelslierten vandaag. Enige nadeel. Boven de nevel heeft het flink gevroren en daaronder niet. Ga je van enigszins ijzig naar wat papperig van het ene op het andere moment. Maar zoals gezegd. Niet klagen; we kunnen tenminste skiën.

Reactie #111571 op weerbericht
Hans (Hochkönig)
Hans (Hochkönig)
04 January 2023 - 11:54

Je ziet dat het beter kan maar tenminste nog wel wit(tig)

Reactie #111575 op weerbericht
Gerda Hensen
Gerda Hensen
04 January 2023 - 12:07

Je staat er positief in Hans. Thats the spirit. En rustig aan met de verschillende piste-condities.

Frank H.
Frank H.
05 January 2023 - 07:49

Kings Cab

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
04 January 2023 - 11:26

Wij zijn weer veilig thuis gekomen gisteren avond. Geen files en redelijk droog weer met een zonnetje. Al met al toch nog een paar dagen leuk kunnen skiën in vers gevallen sneeuw op de Kanzelwand. Verder heerlijk gewandeld in de lente zon. Ook de breitachklam bezocht. Geen ijspegels maar wel prachtig. En natuurlijk nog het 4 schanzen tournee bezocht in Oberstdorf. Het waren mooie wisselende 9 dagen met kerst en oud en nieuw. Op naar de volgende.

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
04 January 2023 - 12:12

Fijn dat je een mooie vakantie hebt gehad ! kan je al een tipje van de sluier lichten wat de volgende wordt?

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
04 January 2023 - 14:47

Harry ik gok weer met gierende banden terug naar de Dolomieten

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
04 January 2023 - 23:04

Ben bang van wel 😂

Frank H.
Frank H.
05 January 2023 - 07:50

Wij ook gisteren afgekomen van Oostenrijk. Verrassend weinig verkeer op de baan. Dat mag ook al eens!

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
04 January 2023 - 11:36

Dag Michael, Pakt Grindelwald nog enkele cm's mee? Wij gaan 7 januari die kant op. Wij kunnen nog wat dagen naar achteren schuiven. Wat is wijsheid met zo'n zwalkende sneeuwgrens en wel of geen sneeuw?

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
04 January 2023 - 12:08

Hé Dennis, je hebt je ‘oude’ naam weer aangenomen😉

Marja  Skiër
Marja Skiër
04 January 2023 - 11:49

Van Michael ‘s hoofdpijn krijg ik een beetje buikpijn, wat gebeurt er toch. Zo weinig sneeuw, zo warm en ook nog regen in de Alpen. Het is toch al bij al vreselijk dit seizoen.

reageer
Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
04 January 2023 - 12:05

Na een paar sneeuwrijke jaren wat schijnbaar ook bij de opwarming hoort zal dit extreme weer er ook bij horen jammer genoeg

Gerda Hensen
Gerda Hensen
04 January 2023 - 12:13

En het ergste is dat een paracetamolletje niet helpt tegen deze hoofd- en buikpijn😏

Gijs X
Gijs X
04 January 2023 - 13:02

Seizoen is net 3 weken bezig

Harry Verduin
Harry Verduin
04 January 2023 - 12:14

Moeilijke voorspelling maar wel bedankt hoor Michael ! Dinsdag naar Solda in Zuid-Tirol, het ziet er daar best aardig uit en wat extra centimeters zouden het plaatje afmaken :))

reageer
Hek1950 .
Hek1950 .
04 January 2023 - 12:44

Verschillende weerberichten geven een duidelijk kouder en wat sneeuw signaal af. Dat zou geweldig zijn. Over 2 weken naar Berwang Ehrwald

reageer
Nadine Achtereekte
Nadine Achtereekte
04 January 2023 - 13:05

Spannend blijft het! Zaterdag richting Silvretta Montafon (St. Gallenkirch), en ik heb goede hoop dat we iets van de sneeuw zullen gaan meekrijgen. Dat zou lekker zijn voor de pistes, hopelijk kunnen er dan wat meer pistes open! Nu nog duimen dat het in het dal ook koud genoeg is, want een wit dorp is toch wel de kers op de taart. Hoewel dat waarschijnlijk een lastig verhaal wordt op 878 meter gok ik?!

reageer
Luc  Cap
Luc Cap
04 January 2023 - 13:46

Mooi. Wij op 13 Jan ook naar Montafon/Schruns. Momenteel 65 km pistes open maar hoop op meer na volgende week. En dat vuile groen weg. Een wit dorp hoop ik ook op maar ja…

Nadine Achtereekte
Nadine Achtereekte
04 January 2023 - 21:30

Ja spannend! Als de pistes maar goed zijn, en wat meer zou lekker zijn. Maar de vooruitzichten nu beginnen wel steeds wat meer hoop te geven! Duimen dat het uitkomt!

Steff De ryck
Steff De ryck
04 January 2023 - 14:45

@weermanmichael wat zijn de sneeuwkaarten voor Oostenrijk ?

reageer
Henk Visser
Henk Visser
04 January 2023 - 16:02

Reactie #111594 op weerbericht
Steff B
Steff B
04 January 2023 - 15:28

Perfecte condities op de Pitztal-Gletscher! De drukte valt mee voor de kerstvakantie

Reactie #111589 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
04 January 2023 - 15:41

Steff goed bericht en dank voor update. Vraagje is de Noodweg van gletsjer naar parking op 1750 m open ?? of zie je er skiërs heen afdalen ?? Volgende week misschien opfrissertje 😇

Steff De ryck
Steff De ryck
04 January 2023 - 15:56

hopelijk snel reactie van weerman michael 😃 ik vertrek 14 Jan naar zillertal en 4 feb naar mayrhofen

Steff De ryck
Steff De ryck
04 January 2023 - 16:33

(Zillertal) köningsleiten

Sjors Slingerland
Sjors Slingerland
04 January 2023 - 20:25

Wij ook! Hopelijk betere condities dan nu.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
04 January 2023 - 15:45

In Garmisch-Partenkirchen is nu live de slalom bezig op Eurosport 1 als je het gehele beeld ziet dan is het wel een gek gezicht hoor een witte pistebaan sneeuw in een groen landschap, ze hopen ook dat de piste zich goed houd ook daar over zijn er twijfels . 👉🌨🏔⛷️👍

reageer
Frank H.
Frank H.
05 January 2023 - 07:52

Dit was vorige week in het hochkoenig skigebied. Afdaling van Natrun naar Aberg in Maria Alm. Gek maar goed skibaar

Reactie #111629 op weerbericht
Chris Ruepert
Chris Ruepert
04 January 2023 - 16:14

Hallo allemaal, Wij gaan zaterdag naar Schladming voor een week. Iemand een idee wat de condities daar zijn? De voorspellingen zijn wisselend, wat is de beste site om dit te volgen? Of weet iemand wat de voorspellingen zijn? Groeten Chris

reageer
Vincent Harteveld
Vincent Harteveld
04 January 2023 - 17:00

Vorige week waren de pistes nog goed tot redelijk goed, zeker gezien de omstandigheden. Alle dalafdelingen waren nog open bijvoorbeeld. Gezien de warmte van de afgelopen dagen vrees ik dat de kwaliteit wel erg achteruit zal zijn gegaan. Maar net zoals elders blijft er op de witte stroken nog goed te skiën. Vooral bovenin blijven, lijkt mij.

Mieke J.
Mieke J.
04 January 2023 - 16:46

Breuil-Cervinia: iemand tip voor goede accommodatie?

reageer
frans nijhuis
frans nijhuis
04 January 2023 - 19:42

Mieke hotel mignon of la neigen succes

frans nijhuis
frans nijhuis
04 January 2023 - 19:43

La neiges

Mieke J.
Mieke J.
04 January 2023 - 20:00

Dank👍ziet er goed uit!

an Vb
an Vb
04 January 2023 - 16:58

Topdagje in valmeinier...om 10.00 de deur uit en om 15.45 terug met pauze van 15 min. Blauwe lucht en veel zon. Hoge pistes zijn nog wel ok, lagere minder goed maar wel beter dan begin vd week ( vannacht veel kunstsneeuw gevallen 🤣) en 60 vd 90 pistes nog open

reageer
Luc  Cap
Luc Cap
04 January 2023 - 17:36

Denk maar: het kan altijd nóg slechter 😂😂

Reactie #111600 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
04 January 2023 - 17:42

Hemeltje lief, dat ziet er echt treurig uit.

Katrien DG
Katrien DG
04 January 2023 - 18:01

Daarna kun je je ski's de vuilbak in kegelen...

Katrien DG
Katrien DG
04 January 2023 - 17:47

Reactie #111602 op weerbericht reageer
Katrien DG
Katrien DG
04 January 2023 - 17:50

Dit is nu een van mijn favorieten. De afdaling naar Buffaure (Val di Fassa). De pistes zijn nog steeds goed! Alleen wat zachter in de namiddag en bulten, vooral waar veel volk passeert. Was vandaag ook razend druk bij de gondels... Een uur om in Alba naar boven of beneden te gaan. Een feestdag?

Greet ☀️
Greet ☀️
04 January 2023 - 18:46

Ziet er inderdaad een heerlijke piste uit! Genieten maar @Katrien

Skifan Tilburg
Skifan Tilburg
04 January 2023 - 19:09

Is een leuk gedeelte daar bij Val di Fassa. Paar jr geleden gedaan, heen en dan weer terug en dus eindigen met die zwarte. Ik vond alleen de eettentjes een beetje tegenvallen daarzo. Maar ik ga m dit jaar nog wel een keertje doen

Gerda Hensen
Gerda Hensen
04 January 2023 - 19:45

Katrien, welkom bij de groep die besmet zijn met de dolo’s 😘

Katrien DG
Katrien DG
04 January 2023 - 20:06

Absoluut Gerda! En we hebben het echt getroffen met de condities. Ik vind het nu zelfs beter dan vorig jaar in de krokusvakantie in Les 3 Vallées.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
04 January 2023 - 23:01

Ben je ook nog verder de andere kant omhoog gegaan bij alba? Daar ligt de verborgen vallei. Rustig en prachtig daar.

Ski Dolo
Ski Dolo
05 January 2023 - 07:57

😄😄🤩

martin libbrecht
martin libbrecht
04 January 2023 - 18:15

Dag Michael,kan je nog een update geven hoe het staat met de sneeuwval zondag ,maandag ?

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
04 January 2023 - 18:27

Vandaag Saalbach Hinterglem geweest. Bedroevende kwaliteit van de pistes. Omliggende gebieden zijn veel beter geprepareerd. Lijkt alsof ze hier niets aan de pistes doen. Je kan beter naar Zell am See, Kitzbuhler Alpen, Bramberg of Hochkrimml!

reageer
Frank H.
Frank H.
05 January 2023 - 07:54

Of Maria Alm - Dienten - Muhlbach

Robert W
Robert W
04 January 2023 - 20:10

Hier in Avoriaz de dag ook goed begonnen met zo'n, later wat ligte bewolking. Hogere pistes zijn nog redelijk tot goed. Lager is het slecht en ook heel druk. Vroeg beginnen heeft wel z'n voordeel.

Reactie #111615 op weerbericht reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
04 January 2023 - 20:38

Na het weekend gaat het gebeuren. Oja jaaahaaa. 🌨🌨🌨🌨🌨🌨🏔️⛷️👍

reageer
frans nijhuis
frans nijhuis
04 January 2023 - 20:46

Let it snow Peter voor iedereen die volgende periode gaat⛷🌨😃

Sjaak W
Sjaak W
04 January 2023 - 22:37

😃

Mar Zents
Mar Zents
04 January 2023 - 21:27

Haha Peter, ik vind jouw reacties altijd zo leuk 😊! Ik hoop het heel erg met je mee, let it snow ❄️❄️!!

reageer
Ron Swelsen
Ron Swelsen
04 January 2023 - 21:29

In Sölden kun je prima skiën. Goede piste en prima sneeuw. Zelfs tot in het dal kun je prima skiën. Wij maandag en dinsdag in Ehrwald geweest. Daar tot 12.00u skiën en gestopt. Regen en slechte sneeuw onderin. Vandaag naar Sölden gereden en een wereld van verschil. Prachtige pistes en goede condities.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.