Sneeuw voor Franse Alpen

13 december 2022 - 8:25

Europa is in de ban van ouderwets winterweer! In het noorden van Zweden vroor het afgelopen nacht 30 graden. Het noorden van Schotland doet met -15,7 graden vorst ook lekker mee. In Londen viel bovendien een heerlijk pak sneeuw.  Maar de diepvriesjackpot was voor Oymyakon in Siberië. Hier kelderde het kwik zelfs naar -61,2 C. Dat is zelfs voor deze uithoek in december record koud. In de Alpen wintert het ondertussen ook lekker door. In Oostenrijk en de Dolomieten is het vandaag opnieuw zonnig maar wel koud wintersportweer. Een hogedrukgebied boven het noorden van Roemenië zorgt in het oostelijke Alpengebied voor prima ski condities. De temperatuur op 2000 meter loopt uiteen van ongeveer -6 gr C in het westen tot ongeveer -12 gr C in het oosten. Later verschijnt er in het westen van Oostenrijk langzaam wat meer hogere bewolking aan de horizon. Dit heeft te maken met een frontensysteem boven de Franse Alpen. Dit trekt in de vroege ochtend het westelijke Alpengebied binnen. De aangevoerde lucht is in het voorveld van een oceaandepressie in deze geografische hoek duidelijk zachter. De sneeuwvalgrens stijgt dan ook naar ongeveer 1200 à 1500 meter. Ik verwacht vandaag in de Franse Alpen gemiddeld 20 tot 30cm sneeuw. Misschien haalt de Mont Blanc regio zelfs een dikke 40cm!


Kneiterkoud in de Zwitserse Alpen. @MeteoSchweiz


In Oostenrijk eveneens op uitgebreide schaal zeer strenge vorst. @ZAMG


Eine derart kalte Dezembernacht genießt mittlerweile Seltenheitswert: Mit Ausnahme von Klagenfurt ging es in den Landeshauptstädten schon seit Jahren nicht mehr so tief ins Minus! In Salzburg überhaupt eine der kältesten Dezembernächte des 21. Jahrhunderts. Bron Wetterblog.at

Woensdag wat sneeuw voor het Sauerland
De sneeuwzone boven de Franse Alpen trekt woensdagochtend langzaam richting zuid en midden Duitsland. Dit betekent opnieuw wat sneeuw voor Winterberg en de Bayerische Alpen. Ik verwacht hier gemiddeld 10 tot 20cm. Het noorden van het Zwitserse Berner Oberland pakt waarschijnlijk ook nog 10cm sneeuw mee, maar verder oostwaarts richting Oostenrijk wil het wat minder lukken. Aan de westelijke Oostenrijkse noordzijde kan het plaatselijk ook licht sneeuwen, maar blijft het denk ik bij een paar bescheiden centimeters deze keer. Het front is duidelijk meer actief boven het de Bayerische Alpengebied. De zuidwestelijke wind is flink aanwezig. Deze neemt toe tot krachtig of hard, met in het hooggebergte kans op een stormachtige wind. Ik ben bang dat sommige liften uit veiligheidsoverwegingen op slot gaan.


Sankt Johann / Alpendorf. @Live Updates


Knalblauwe lucht in Hochgurgl. @Live Updates

Vooruitzichten
We ontkomen er niet aan. Een warmere fase is in aantocht op zondag. Gelukkig duurt het maar een paar dagen. Tevens blijft het op deze wat zachtere dagen hoogstwaarschijnlijk gewoon droog. Het warmtefront is duidelijk meer ten noordwesten van de Alpen actief. Dus met een beetje geluk blijft de regen ons bespaard. Op dinsdagavond (20-12) koelt het volgens de laatste ECMWF run weer af. De vorstgrens daalt daarbij opnieuw tot diep in het dal. Op dit koufront zit ook een flink sneeuwsignaal voor de noordwestzijde. Een paar dagen met wat zachtere omstandigheden overleven we wel ;-)


Temperatuurkaart op 1500 meter maandag 19 dec. Tijdelijk flink zachtere condities. Gelukkig keert de kou al snel weer terug. #ECMWF #WetterOnline

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Live updates


Wat een strakke piste in Gerlos


Geniet in Saalbach


Tignes, ook hier top condities

Ben je in de sneeuw of ga je binnenkort? Doe ook een live update in de app!

21 reacties
Henk Veenendaal
Henk Veenendaal
13 December 2022 - 08:40

Goedemorgen allemaal, dank voor de dagelijkse updates, erg fijn om op deze manier al een beetje in de stemming te komen. Ik zie voor volgende week een duidelijke stijging in de temperatuur. Gaat dat veel invloed hebben op de, tot nu toe, gevallen sneeuw? Of valt dat allemaal wel mee? Veel succes!

reageer
Steph Priem
Steph Priem
13 December 2022 - 08:56

Henk, door de lage zonnestand in december en januari heeft deze geen invloed op de sneeuw, regen daarentegen is de echte grote boosdoener.

Luc  Cap
Luc Cap
13 December 2022 - 09:06

Enkel de dorpen zullen terug groen zien, de pistes zwart 😜

Henk Veenendaal
Henk Veenendaal
13 December 2022 - 11:53

Dank u wel, hopelijk valt het dan allemaal mee en komt er geen regen!

Ate N
Ate N
13 December 2022 - 08:44

Ben benieuwd of die sneeuw in Winterberg ook echt komt. Het stond al een week in de kaarten maar vandaag en gisteren is hij uit de meeste weersverwachtingen verdwenen. Hopen, zou schitterend zijn een vers laagje met daarna zon dit weekend.

reageer
Ate N
Ate N
13 December 2022 - 08:46

Ook het weermodel van jullie eigen site geeft in de app wel een sneeuwtekentje morgen maar wel 0cm sneeuw aan voor Winterberg.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
13 December 2022 - 08:59

Niet noemenswaardige hoeveelheid in dat geval

Erwin Kessel
Erwin Kessel
13 December 2022 - 10:13

Er stond voor zondag en maandag ook 0 cm sneeuw, maar uiteindelijk viel er 5 cm sneeuw 👍

Carin L.
Carin L.
13 December 2022 - 08:53

In Bramberg am Wildkogel erg koude nacht. Op ons balkon -21 graden, terwijl de webcams op de berg - 10 graden aangeven. Maar prachtig weer, dus gaan we vandaag weer skiën in de Zillertal Arena. Was gisteren ook prima. Goede sneeuw, weinig mensen.

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
15 December 2022 - 08:55

Hoi Carin, jij bent vaak in Bramberg. Hebben jullie een woning daar? Wij in Muhlbach.

an Vb
an Vb
13 December 2022 - 08:59

Ik lees: in de Franse alpen vandaag 20-30 cm sneeuw. Als ik op de sneeuwverwachtingv valmeinier kijk, dan zie ik 5 cm voor de komende 5 dagen?

reageer
Patrick Wallaert
Patrick Wallaert
13 December 2022 - 09:09

Valmeinier ( waar ik trouwens binnenkort tijdens de nieuwjaarsweek ook ben ) krijgt blijkbaar altijd wat minder sneeuw dan vele andere gebieden in de Franse alpen . Voor Valmeinier moet het blijkbaar echt vanuit het Westen komen . Nu is de trekrichting meer Zuid west waardoor er daar wat minder valt . Ook als het vanuit het Noordwesten komt krijgt Valmeinier minder . Ligt blijkbaar niet zo gunstig voor heel veel sneeuw . Maar allicht zal er wel voldoende zijn, ook omdat het vrij hoog ligt ( 1800m ) Hopelijk niet teveel schade door de aankomende warme periode .

Greet ☀️
Greet ☀️
13 December 2022 - 11:06

In ruim 15jnog maar 1 keer een Valmeineir zonder sneeuw gehad, maar verwas dan ook en warme en late Paasvakantie, ik zou me geen zorgen maken, het ligt er nu al prima bij. Het ligt inderdaad al op 1800m en je zit zo boven 2000m, over de liason naar Valloire zou ik me geen zorgen maken ☺️

marc van de poel
marc van de poel
13 December 2022 - 12:50

Leuk om te lezen, de webcambeelden bevestigen dat ook. Eind Januari trek ik voor de tig-ste keer naar Valloire. Zullen zeker eens een kijkje gaan nemen in Valmeinier. En daar de nieuwe (hoogste) lift uitproberen, met pistes vanaf 2750m.

an Vb
an Vb
13 December 2022 - 13:23

we waren vorig jaar in Valmeinier na zeven jaar montgenevre en een uitstapje sauze d'oux. Aangenaam skigebied qua ligging maar verouderde liften en platte stukken dus we wilden wat anders (vroeger ook zeker 20 keer 3 vallees gedaan in het pre-kindertijdperk. Het enige nadeel in valmeinier vind ik toch dat je om de oversteek naar valloire te maken toch vrij laag moet gaan en die pistes liggen er niet altijd even goed bij (om naar de armera te gaan was het laatste stuk ellendig slecht vorig jaar, en neuvache is relatief plat en dus prikken). @Marc: de sandoniere is heel fijne lift voor twee leuke pistes

Greet ☀️
Greet ☀️
13 December 2022 - 18:00

Marc, de Sandonière is echt een fijne aanwinst voor het gebied, waarvan ik persoonlijk de linkse kronkelpiste (de naam ontsnapt me) leukst is, ook qua zichten. Have fun, wij gaan begin maart, logeren in Valmeineir, opwarmen op de Sandonière pistes en dan doorsteken naar Valloire en Sétaz.

Greet ☀️
Greet ☀️
13 December 2022 - 18:02

An, de Neuvache is inderdaad plattekes maar niet onoverkomelijk, en om terug te keren kan je beter Pierre du Midi of de Combe d’Orsiere nemen bij minder sneeuw

Greet ☀️
Greet ☀️
13 December 2022 - 18:03

En mocht je twijfelen: hier een fotooke van de sociale v Valmeineir, sneeuw genoeg 🤩

Reactie #109544 op weerbericht
an Vb
an Vb
13 December 2022 - 21:23

Greet, t is ondertussen geboekt 😉. Ik heb nog wat andere opties bekeken maar la clusaz ligt te laag, vars te ver rijden na dd autostrade, trois vallées geen grote goed gelegen appartemrnten vrij tenzij je een fortuin neerlegt. Terug Valmeinier dus in een spiksplinternieuw gebouw boven valmeinier 1800.

Greet ☀️
Greet ☀️
14 December 2022 - 07:00

Veel plezier alvast An! Ik kwijl nog wat van huis uit 😂🍀❄️⛷️

Twan⛷❄️👌 Hendriks
Twan⛷❄️👌 Hendriks
13 December 2022 - 09:05

Wel spannend dan, wij gaan as zaterdag voor 5 dagen naar fiss serfaus Of komt het wel goed??

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 December 2022 - 09:59

Afgelopen weekend was ik in Ischgl en daar is de sneeuwlaag dusdanig dat ik mij gee zorgen zou maken over SFL dat daar dichtbij ligt. Bovendien, heb je de temperaturen gezien komende week in SFL? Ik denk dat het wel goed komt. Veel plezier in SFL, mooi gebied!

Guy V A
Guy V A
13 December 2022 - 11:16

Wij zijn hier nu, absoluut geen zorgen maken, de pistes liggen perfect en sneeuwkanonnen doen hun werk.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 December 2022 - 16:10

Zie maar Twan, het komt helemaal goed : - ). Mooi naar de Massner en de Frommes af. Goed vooruitzicht!

Guy V A
Guy V A
13 December 2022 - 17:27

Waterzonnetje op weg naar de Masner

Reactie #109539 op weerbericht
Merije ...
Merije ...
13 December 2022 - 21:16

Masner, zo gaaf!! Hier aftellen geblazen naar kerst. Fijne vakantie nog daar, en die updates worden we wel blij van. Dank ❄️

Henk Jongkind
Henk Jongkind
13 December 2022 - 09:12

Goedemorgen Michael, ziet er goed uit richting kerst en de stemming komt er steeds beter in. A.s. zondag voor een langere periode naar Kaltenbach.In de meeste skigebieden nu nog rustig maar dat zal eind volgende week wel snel veranderen.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
13 December 2022 - 09:48

Dat denk ik ook Henk. Fijne dag nog🙋‍♂️

Luc  Cap
Luc Cap
13 December 2022 - 09:20

I’m on Top of the World…👌

Reactie #109509 op weerbericht reageer
Black Head
Black Head
13 December 2022 - 09:32

En Kirchberg?🤔

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
13 December 2022 - 09:45

Goedemorgen allemaal nou zo te zien op de Belgische TV zijn de winterse webcam beelden prachtig en liggen de Alpen er schitterend mooi bij , ook wordt er hier en daar op de piste al weer lekker geskied ⛷️. 👉🌨🏔⛷️👍

reageer
marc van de poel
marc van de poel
13 December 2022 - 12:54

In de Franse Alpen overheerste vanmorgen sneeuwval. Nu begint het in de Savoie open te trekken met mooie zonnige periodes. In de Zuidelijke Hautes-Alpes sneeuwt het nog steeds..

Kees Hoeks
Kees Hoeks
13 December 2022 - 10:27

Vandaag effe in Luxemburg. Niks mis met dat landschap en het weer hier. Was plaatselijk -11° vanmorgen. ❄️🌞

Reactie #109515 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
13 December 2022 - 12:35

Ik kijk net even op de webcams van de Seiser Alm en wat denk je, het sneeuwt!! Daar word ik nu weer super blij van. Ik zag ook dat er voor vrijdag weer sneeuw wordt verwacht. Joepie 🎉. Met een beetje mazzel kan de Seiser hier de hele winter mee toe.❄️❄️⛷

reageer
Ski Dolo
Ski Dolo
13 December 2022 - 17:45

Vandaag de sella ronda gedaan, de hele dag een mix van sneeuw en een waterzonnetje, topcondities en rustig 👍

Reactie #109540 op weerbericht
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
13 December 2022 - 18:36

Geweldig ik geniet met je mee!

Katrien DG
Katrien DG
14 December 2022 - 20:06

Tof. Ik lees graag je updates mee. 31 Dec zal er heel snel zijn...

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
13 December 2022 - 12:38

Reactie #109521 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
13 December 2022 - 12:39

Courchevèl❄️❄️😍

marc van de poel
marc van de poel
13 December 2022 - 13:02

Met Kerst en Nieuwjaar lijkt alles goed te komen. Zitten dan in Samoëns - Flaine. In de vallei ligt nu al redelijk wat wit spul (de enige beschikbare webcam van de vallei is van Morillon op 650m hoogte!), maar hogerop nu al top sneeuw !!

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
13 December 2022 - 14:12

Klopt Marc. En de wat zachtere fase duurt niet al te lang🏂⛷🙋‍♂️

Hendrik Raes
Hendrik Raes
13 December 2022 - 15:15

Michael, Vrijdag sneeuw voor de Arlberg? Zo ja, hoeveel?

reageer
Hendrik Raes
Hendrik Raes
13 December 2022 - 15:15

Michael, Vrijdag sneeuw voor de Arlberg? Zo ja, hoeveel?

reageer
Cicely vdL
Cicely vdL
13 December 2022 - 15:17

Wij hebben eerste week januari geboekt in Val Cenis. We kunnen nog annuleren tm 16-12 dus met de berichten van warmer weer op komst werd ik lichtelijk nerveus. Inmiddels lijkt het erop dat het met de warmte mee gaat vallen? Nog nooit daar geweest dus ik duim dat we gewoon kunnen gaan 🤞🏼

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
13 December 2022 - 17:49

Val cenis heeft noordelijke hellingen, die smelten niet tijdens deze periode van het jaar

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 December 2022 - 16:15

Ik zit net even naar de beelden van de webcams in Winterberg te kijken maar ik schrik er van: wat ziet het er daar goed uit!! Misschien toch even die kant op!

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
13 December 2022 - 17:06

Ja ik zit daar ook aan te denken Michael om een dag of twee of drie naar winterberg te gaan : nou hebben wij daar nog nooit geskied hoor moet ik eerlijk zeggen, en misschien kan iemand me vertellen hoelang de pistes daar zijn , en het is natuurlijk niet zo hoog daar dus ben benieuwd van welke categorie de pistes zijn ??? 👉🌨🏔⛷️👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
13 December 2022 - 17:17

Peter Meest Blauw. Zijn leuke oefen afdalingen. Veel plezier ⛷❄️⛷

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
13 December 2022 - 18:57

Heerlijk. Maar 2 uurtjes rijden bij ons vandaan.. om weer ff het gevoel te krijgen zo fijn. Vooral door de week...⛷️❄️❄️🛷🥶

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
13 December 2022 - 19:23

Ja voor ons is het misschien een kleine 4 uurtjes rijden Sigrid 👍 en Bertil dat er vele blauwe pistes zijn is wel gunstig want de vriend van mijn kleindochter begint pas met skiën ⛷️ dus dat komt dan goed uit dat er vele blauwe pistes zijn ha ha 🤣🤣. 👉🏔⛷️👍

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 December 2022 - 16:17

Wanneer gaan daar meer pistes open?

reageer
Richard Boot
Richard Boot
13 December 2022 - 16:40

Vraagje voor de kenners ik zie begin volgende week toch wel hogere temperaturen op de berg van 9 graden tast die nu wel de sneeuw aan of door de hoogte heb je daar nauwelijks last van.

reageer
J K
J K
13 December 2022 - 16:44

Valt in deze tijd van het jaar altijd nog goed mee door de lage zonintensiteit. Tuurlijk heb je het liever niet zo warm, maar pistes blijven in deze tijd van het jaar gewoon hartstikke goed zolang het maar geen waterballet wordt (en daar lijkt het niet op)

Bertil Blaas
Bertil Blaas
13 December 2022 - 17:16

Richard, Totaal geen probleem ! Bovendien is iets zachtere fase enkele dag. Volgens Duitse en ORF weerdienst is beetje zachter weer kort van duur, bovendien zijn er richting Kerst weer verdere winter signalen 👍. (. Zie bijvoorbeeld: type meteobleu …..en dan plaatsnaam. Dan vind je op Google 14 daags overzicht) altijd leuk voor de Trend 👍⛷

Merije ...
Merije ...
13 December 2022 - 21:26

👍🏻❄️ dank Bertil

Annemie B
Annemie B
13 December 2022 - 19:03

Volgende week naar Chapelle d'abondance Portes du Soleil. Ben benieuwd, warm of koud, regen of sneeuw 🙈

reageer
Merije ...
Merije ...
13 December 2022 - 21:28

Gelukkig maar een korte fase warmer weer, je stelt ons weer wat gerust Michael!! 😃 Staat er nog wat sneeuw voor de inneralpine op de agenda komende week of rond kerst?🎄

reageer
Leo Sch
Leo Sch
17 December 2022 - 21:30

Hallo, wij gaan rond 30 dec richting Valmeinier. Mijn man is bang dat we niet kunnen skiën als het volgende week van die hoge temperaturen zijn, maar er ligt toch gewoon al een hoop sneeuw?

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.