Hochnebel en zon

7 december 2022 - 7:30

Gisteren konden de Alpen genieten van een mooie decemberdag met veel ruimte voor de zon. De aangevoerde lucht is vrij koud, dus zijn de condities bij het begin van het winterseizoen erg goed. Onder de invloed van hogedruk blijft het voorlopig (overwegend) droog met veel zon. Maar, daar komt eind van de week wel verandering in.


Winterse omstandigheden bij Saalbach. @saalbach


Prachtige condities gisteren bij Saalbach. @saalbach


Fenomenale omstandigheden bij Kaprun. Beter wordt het niet ... @LiveUpdates


Volle zon na een dik pak sneeuw bij Wolkenstein. @LiveUpdates

Hochnebel aan de noordkant
De Alpen liggen onder de invloed van hogedruk, een uitloper van hogedruk met kern bij Groenland, die voor rustige omstandigheden zorgt. Met een noordwestenwind worden er wel vochtige luchtmassa's aangevoerd, die bij nadering van de Alpen ophopen. Onder een inversie (stijging van de temperatuur met de hoogte, typisch voor hogedrukweer) blijven deze vochtige luchtmassa's gevangen en ontstaan er lage bewolking, hochnebel. Zoals onderstaande kaart aantoont, begint de dag met een groot contrast tussen de noord- en zuidkant. Aan de oostelijke noordkant zit er hier en daar nog wat dynamiek in en kan er wat lichte sneeuw vallen (niet veel). Aan de zuidkant van de Alpen, boven 1000-1300 m (stijgend tot 1500-1800 m) in Zwitserland/Frankrijk en nog wat hoger in Oostenrijk, schijnt de zon meteen vanaf de ochtend. In de loop van de dag verwachten we dat de zonnige gebieden talrijker worden en zich uitbreiden naar het noord(oost)en. Het is vrij koud weer voor de tijd van het jaar met een nulgradengrens rond 1000-1200 m aan de noordkant en tot 2000 m in het zuidwesten waar zachtere lucht net grip heeft op het bergweer. 


Groot contrast tussen noord en zuidkant tijdens de ochtend. @Wetteronline


Door de grote hoeveelheden verse sneeuw is de kans op lawines duidelijk gestegen meldt Whiterisk.SLF. 

Ook nog een zonnige donderdag, daarna neerslag vanaf het zuidwesten
Ook donderdag ziet het weer er in het grootste deel van de Alpen nog prima uit. De zon domineert het weerbeeld. Hochnebel is wellicht aanwezig in de noordelijke voor-Alpen, maar minder nadrukkelijk dan op woensdag. Deze bewolking zal ook sneller oplossen. De nulgradengrens klimt enkele honderden meters (~1500 m). Na de middag bereiken meer wolkenvelden vanaf her zuidwesten de Alpen en tegen de avond breiden deze zich uit langsheen de hele westkant. Na zonsondergang arriveert dan ook de neerslag, het eerst in de Alpes Maritimes/Provence Alpes, daarna uitbreidend naar het noorden. De sneeuwgrens ligt daarbij rond 1400-1600 m. 


De neerslag arriveert vanaf het zuidwesten en breidt zich vervolgens uit.

Tijdens de avond en nacht op vrijdag breidt de neerslag meer uit over de Alpen. Eerst vanaf het zuidwesten, maar 's nachts ook vanaf het noordwesten en uit het zuiden. De sneeuwgrens klimt in de westelijke Alpen tijdelijk wat hoger (tot 1300-1600 m), maar blijft aan de Italiaanse zijde, de noordwestelijke Alpen en langs de noordkant wel lager (~ 1000 m). Vrijdag overdag hebben vooral de noordwestelijke Alpen nog te maken met wat neerslag, terwijl het in de andere Alpenregio's overwegend droog blijft met opklaringen.  De meeste sneeuw valt tot en met vrijdagavond in de zuidwestelijke Alpen (Maritimes, Provence), met daar 20-40 cm sneeuw boven 1600 m. In de westelijke Alpen en oostelijke zuidkant valt er 10-20 cm sneeuw (noordwesten - Mont Blanc groep lokaal wat meer). Langs de noordkant blijft het bij centimeterwerk.


Paradijselijk in Montgenèvre. @montgenevre

Winters weekend met vooral sneeuw in het oosten
Zaterdag en zondag zijn dan vooral de oostelijke Alpen aan de beurt. Door het opschuiven van verschillende luchtmassa's wordt er neerslag gevormd die langdurig over de oostelijke Alpen blijft slepen. Samen met het instromen van koude lucht vanaf het noordoosten ligt de sneeuwgrens op zeeniveau. Ik zie heel Oostenrijk wit worden met 10-30 cm sneeuw. Ook de Zwitserse noordkant pikken 10 cm mee, de westelijke Alpen en zuidkant 5-10 cm. Het wordt een zeer koud weekend met temperaturen die op 1500 m zakken tot -8 à -10°C (-5°C aan de zuidkant). Op 3000 m schommelen de temperaturen rond maar liefst -20°C!! Doe daarbij nog een scherpe noorden/noordoostenwind en de gevoelstemperaturen liggen bijzonder laag. Zondag komt de zon er in de westelijke Alpen steeds beter door. 


Temperaturen op 1500 m hoogte voor zondagnamiddag. Brrr. @Wetteronline

Volgende week ziet er aanhoudend wisselvallig uit. De aangevoerde lucht warmt wel op (meer zuidwestelijke luchtstroming) waardoor de sneeuwgrens zal stijgen. Morgen bekijk ik in meer detail hoe dat zal gebeuren. 

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

14 reacties
J A
J A
07 December 2022 - 08:42

Super goed nieuws om te lezen Lander. Het lijkt dat met kerst vrijwel overal in de alpen meer dan voldoende sneeuw ligt. Wij zitten in Zell am Ziller en in volg jullie dagelijks. Super mooi, die jaarlijkse voorspanning. In Januari mag ik nog naar Ischgl, maar daar maak ik me al helemaal geen zorgen over.

reageer
Steph Priem
Steph Priem
07 December 2022 - 09:19

Goeiemorgen Lander, blijkbaar heeft de sneeuw zijn weg gevonden naar de Italiaanse Alpen o.a. Sestriëre 😉 waar dit weekend een wereldbeker wedstrijd slalom en reuzenslalom voor vrouwen door gaat, maar ik vrees dat vele Nederlanders nu een andere prioriteit hebben, nl. Wereldkampioen worden 😉.

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2022 - 09:44

Steph, nog bedankt voor je reactie. Ook wij hebben winterbanden. Maar om dat je verplicht bent kettingen bij te hebben, moeten we toch nieuwe kopen. We hebben al vier sets liggen, maar die passen geen van allen (te klein).

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
07 December 2022 - 09:45

Dan zullen de mannen vrijdag eerst effe af moeten rekenen met Argentinië en dat wordt nog een hele klus Stehp , maar ook ik ben positief dat het gaat lukken. 👉⚽️👍 . En daarna een weekend vol met sneeuw in de Alpen. 👉🌨🌨⛷️⛷️🏔⛷️👍

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
07 December 2022 - 10:08

Bedankt voor jullie reacties op de sneeuwkettingen. wrsch. worden het toch loopvlakkettingen. Lijken ons het meest duurzaam. En als ze overbodig zijn, ev. weer verkopen.

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
07 December 2022 - 10:22

Hallo Gerda, Als ik vragen mag: in hoeveel uur totaal rijden jullie naar de Seiseralm? Het laatste stukje is geloof ik het lastigst?

Steph Priem
Steph Priem
07 December 2022 - 11:46

Anita, vanuit Antwerpen reken ik toch altijd ergens tussen de 11 en 13 uur en idd het laatste stukje is het lastigste.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2022 - 12:03

Hallo Anita, wij rijden vanuit Velsen in ongeveer 13 uur naar de Seiser Alm/Compatsch. Daar moeten wij de auto parkeren en worden vervolgens door het hotel opgehaald. Ons hotel,zit namelijk op/aan de piste. We pakken op de heenweg wel altijd een overnachting ergens in zuid duitsland.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2022 - 12:08

O ja, het laatste stuk is bergopwaarts met de nodige bochten, maar heel goed te doen. Wij hebben altijd schone wegen gehad. Overwegen jullie ook om naar de Seiser Alm te gaan?

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
07 December 2022 - 12:42

Dank jullie wel voor de antwoorden. Ja wij gaan in maart daarheen. Door alle positieve verhalen maar ook omdat we er twee jaar geleden in de zomer waren, werden we nieuwsgierig hoe het met sneeuw zou zijn. We hebben geen accomodatie op de Seiseralm zelf maar een appartement op een camping waar we toe met een camper stonden. Duurt nog even, maar veel zin in!

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
07 December 2022 - 09:49

Dat zijn heerlijke sneeuw vooruitzichten Lander voor het weekend 👍 ik hoop op een flink pak sneeuw voor het hele Alpen skigebied. 👉🌨🌨🏔⛷️👍.

reageer
Sjaak W
Sjaak W
07 December 2022 - 10:40

En voor de Benelux natuurlijk... Helaas stonden de kaarten er vanmorgen niet meer zo rooskleurig voor als gisteren

Arne Van Beveren
Arne Van Beveren
07 December 2022 - 10:02

Zaterdag vertrek ik naar saalbach 😍 ziet er goed uit 👍

reageer
Richard Boot
Richard Boot
07 December 2022 - 11:15

Graag hoor ik hoe het daar is wij vertrekken volgende week naar dat gebied. Dit weekend moet het denk ik wel goed komen tot in de dalen.

Mirese  K
Mirese K
07 December 2022 - 10:49

Ik zie overal sneeuwval behalve in Söll (wilderkaiser)... wat denken jullie, krijgen we daar ook nog wat erbij?

reageer
AlbertoTomba2023 Ötztal - Sölden
AlbertoTomba2023 Ötztal - Sölden
07 December 2022 - 11:51

Weinig, cm werk

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2022 - 13:34

Cm werk zie ik ook voor bv. hele Paznauntal.

Arlberg .
Arlberg .
07 December 2022 - 12:34

De hoeveelheden sneeuw lijken erg te variëren per run. Spannend hoe alles gaat uitpakken en welke gebieden mee profiteren!

reageer
Rien van Bruchem
Rien van Bruchem
07 December 2022 - 13:24

Wij willen vrijdag 23 dec wegrijden naar Oostenrijk. Ik volg het weer bericht hier met veel interesse. Donderdag 22 dec gaan we iets reserveren! Tips (gezin met 3 kids) welkom!

reageer
Elise .
Elise .
07 December 2022 - 14:42

Wij gaan al jaren naar Kaprun / Zell am See, ook Saalbach erg leuk, voor ieder wat wils

K B
K B
07 December 2022 - 15:02

Word er voor Westendorf nog veeel sneeuw verwacht (kerst ) Gaan daar naar toe dakafdaling zou mooi zijn

reageer
Twan van der Sloot
Twan van der Sloot
07 December 2022 - 15:12

Fijn voor iedereen die met de kerst gaat dat het helemaal dik in orde komt met de sneeuw❄️. Vandaag waren de condities in Sölden een dikke 10 met kaiserwetter!

Reactie #109222 op weerbericht reageer
Henk Jongkind
Henk Jongkind
07 December 2022 - 15:26

Toch mooi hoe de voorpret leeft bij iedereen. Het seizoen komt nu snel dichterbij, en eigenlijk best wel benieuwd hoe dit er qua belangstelling uit gaat zien. In de krant te lezen dat wintersport duurder wordt. (wat niet) Zo om mij heen, hoor ik toch van velen die al geboekt hebben.

reageer
Harrald Kroeze
Harrald Kroeze
07 December 2022 - 15:36

Wij gaan gewoon weer in januari naar Lermoos/Ehrwald, maar kiezen wel voor een week ipv anderhalve week in voorgaande jaren.

Remko van den Wildenberg
Remko van den Wildenberg
07 December 2022 - 15:28

Beste Gerda, als je de bandenmaat doorgeeft kan ik kijken of ik nog passende kettingen heb. Die mag je gratis hebben. Bij iedere nieuwe auto kun je inderdaad een andere set aanschaffen en de vorige liggen hier maar…

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2022 - 16:22

Remko, wat een ontzettend lief aanbod. Onze bandenmaat is 255/45/19🛞🛞

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2022 - 17:02

Ik snap wat je bedoelt Wouter. De maat, die ik heb doorgegeven is van de winterbanden. Maar je hebt gelijk, het is geen probleem om nieuwe kettingen te kopen. Het is gewoon een heel gul aanbod.

Marja  Skiër
Marja Skiër
07 December 2022 - 17:03

Wij hebben ook winterbanden en zijn er altijd en overal mee boven gekomen. Maar kettingen zijn verplicht om bij je hebben. Wij verkopen onze kettingen altijd meteen mee als we de auto inruilen. Nu hebben we weer een nieuwe RAv en konden we onze winterbanden hier ook opleggen, ik verplicht hè, in Duitsland en Oostenrijk in ieder geval, overige landen weet ik niet. Maar goed, de kettingen kunnen we dus ook behouden deze keer. Die dingen zijn idd flink duur. Ik vind het idee om ze te huren niet slecht. Als we weer een nieuwe auto hebben met andere banenmaat houden we dat toch ook in het achterhoofd.

Michel Ski  Fantastic
Michel Ski Fantastic
07 December 2022 - 21:28

Beste Wouter, ik vind je uitspraken over patserbakken en geld genoeg nogal storend om te lezen op dit forum. Het hoort op deze site te gaan over sneeuw en nogeens sneeuw, zon mag ook. Dank U

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2022 - 22:25

Michel, bedankt voor de feedback die je aan Wouter geeft. Ik heb zitten twijfelen of ik er inhoudelijk op in zou gaan, want ik voelde mij als aangeschoten wild en behoorlijk ongemakkelijk door zijn reactie. Laten we er maar een dikke streep onder zetten en het hebben over sneeuw, zon, leuke tips over skiën e.d.

Suzanne Rutten
Suzanne Rutten
07 December 2022 - 17:50

Fijne update Lander! Vraagje: wij gaan oa naar de Dolomieten: als je het hebt over de zuidelijke Alpen, valt dit daar dan ook onder? En/of de oostelijke Alpen? Ben topografisch niet zo sterk 😉

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
07 December 2022 - 20:29

Ja zuidoostelijk :) dus pikt wat mee met de zuidkant en ook met het oosten :)

Suzanne Rutten
Suzanne Rutten
13 December 2022 - 12:34

Dankjewel!!

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
07 December 2022 - 18:51

Wat een mooie vooruitzichten.. Het zou fijn zijn als het billenknijpen voor de kerst wat relaxter zou kunnen🥳❄️❄️. Wij een een korte vakantie naar Wengen 🇨🇭 geboekt. In combinatie met Sno🎧🎶🎼🎵 Het duurt nog even( eind maart) maar de voorpret is ⛷️❄️🛷

reageer
Patrick Wallaert
Patrick Wallaert
07 December 2022 - 20:29

Hallo Lander, Al bij al leuke vooruitzichten voor de nabije toekomst . Een vraagje . Ik ga tijdens de nieuwjaarsweek skiën in Valmeinier ( Frankrijk ) . Er ligt wel sneeuw maar misschien 15-20 cm . Wat me opvalt is dat er daar steeds weinig sneeuw valt . Iets meer zuidelijk telkens vrij veel en ook wat noordelijker heel wat meer . Net daar is het blijkbaar steeds wat minder . Van waar moet het komen om ook daar eens een dik pak te krijgen . Ik vrees een beetje dat tegen dat de traditionele weihnachtstauwetter is gepasseerd ( zoals ze in Duitsland en Oostenrijk zeggen ) er niet veel meer sneeuw meer zal overblijven . ( Volgens verschillende Duitse websites komt na deze winterse periode tegen kerst een periode met warm weer waarbij de temperaturen hoog kunnen gaan oplopen . Is natuurlijk nog ver en onzeker maar jij zult allicht deze trend ook al wel gezien hebben ) Ik wil de pret niet bederven maar deze situatie rond kerst komt wel dikwijls voor toch .

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
07 December 2022 - 20:45

Dag Patrick! Tot nu toe is de neerslag vooral vanaf het zuiden en het noordwesten gekomen. Voor Valmeinier is een echte weststau nodig met een actieve Atlantische Oceaan. Dat hebben we tot nu toe nog niet echt gehad. Ik zie de signalen naar wat zachter weer ook, maar dat is nog ver en de laatste weerkaarten opteren eerder voor een verderzetten van het koudere weer. Volgende week zou de kans op neerslag voor de westelijke Alpen wel kunnen toenemen, en dan ligt Valmeinier misschien wel op de juiste plaats. Nog niet meteen vrezen voor een sneeuwloos einde van december dus :)

Patrick Wallaert
Patrick Wallaert
07 December 2022 - 22:18

Bedankt voor je snelle reactie Lander . We zullen het moeten afwachten . Ondertussen dagelijks naar jullie leuke duidelijke verwachtingen blijven kijken . Doe zo verder , TOP !!

Greet ☀️
Greet ☀️
08 December 2022 - 09:32

@Patrick: wij gaan al vele jaren naar Valmeineir en er ligt altijd sneeuw genoeg, quasi het hele gebied kan worden besneeuwd door sneeuwkanonnen en ze kunnen er de pistes goed prepareren. Veel plezier alvast!

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.