Zonnige zondag

27 november 2022 - 7:00

Steeds meer skigebieden openen liften. Het wintersportseizoen komt daarmee stilaan echt op gang. En de condities zijn meer dan OK voor de tijd van het jaar. In de meeste regio's ligt zelfs iets meer sneeuw dan normaal voor de tijd van het jaar. Prima begin dus! 


Val Thorens, een populair skigebied, is open!


Meteen volgers van Sneeuwhoogte.nl ter plaatse! 

Zonnige zondag, in de lagere gebieden ook hochnebel
Vandaag belooft in de Alpen een echte topdag te worden. De zon schijnt volop in de bergen, met hoogstens wat hoge sluierwolken. In de lage gebieden kan de dag met hochnebel starten (bovengrens rond 800 m). Na de middag verschijnen er vanaf het westen/noordwesten wat dichtere wolkenvelden die de zon soms verduisteren en ook in de oostelijke Alpen ontstaan er wat stratus wolken, maar het blijft wel overal droog. De dag begint op veel plaatsen ronduit koud. Ik zie temperaturen tot -16°C in de Engadin, een typisch voorbeeld van een koudegat waar de koude lucht bij heldere en windstille nachten kan verzamelen in de vallei. De temperaturen klimmen wat hoger met een nulgradengrens tussen 1200-1400 m in het noordoosten en 2200-2400 m in het zuidwesten. De zuidenwind spant lichtjes aan.


Hogedruk domineert het weerbeeld en zorgt voor rustig en vrij zonnig weer. De regenzones liggen boven de Atlantische Oceaan. @KNMI


Lage temperaturen tijdens de ochtend. @Infoclimat

Morgen en dinsdag meer bewolking en een klein beetje sneeuw 
Maandag is er duidelijk meer bewolking aanwezig. In de loop van de namiddag arriveert een koufront vanaf het westen. Met zwakke intensiteit kan er een beetje sneeuw vallen in de westelijke voor-Alpen boven gemiddeld 1400 m. Tegelijk ontstaat er in de oostelijke Alpen wat neerslag door opstuwing vanaf het zuiden (sneeuw boven 1200-1500 m). Er kan gemiddeld 5 cm vallen, maar uitschieters tot 10-15 cm zijn mogelijk.


Een beetje sneeuw vanaf het westen voor de Franse Alpen en ook in de oostelijke Alpen ontstaan er wat neerslag. @Wetteronline

Tijdens de nacht op dinsdag en dinsdag overdag is het overwegend bewolkt met af en toe wat lichte regen en sneeuw boven 600-1000 m. Overdag stijgt de sneeuwgrens tot 1000-1200 m. De intensiteiten liggen wel aanhoudend laag waardoor de neerslaghoeveelheden beperkt blijven. 


Zowat overal kan er tegen dinsdagavond een beetje sneeuw vallen. @Wetteronline

Tweede deel van de week ook vaak grijs
Ook woensdag domineren wolkenvelden het weerbeeld. In de randgebieden van de Alpen kan er eventueel nog wat lichte neerslag vallen, maar de hoeveelheden blijven algemeen wel klein. Aan de zuidkant is er meer ruimte voor de zon. De nulgradengrens zakt tot rond 1200-1400 m. Dat is vrij laag voor de tijd van het jaar! Ook op donderdag en vrijdag houden de wolken(velden) goed stand. Op beide dagen tonen de weermodellen wel kans op wat neerslag aan de zuid(west)kant, maar de hoeveelheden blijven klein. Zo kwakkelen we een beetje voort. 

Zo, dat was het voor vandaag. Fijne zondag!

Een fijne dag nog allemaal!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

5 reacties
Kevin Ski
Kevin Ski
27 November 2022 - 07:32

Ziet er allemaal heel mooi uit! Bedankt voor het vroege weerbericht, een lekkere start van de zondag zo. Hopelijk na deze periode nog een extra klapper:) Fijne dag!

reageer
Michael Postma
Michael Postma
27 November 2022 - 10:17

Ik vrees toch het ergste voor de opening van les menuires op 10 december

reageer
JP⛷       ..
JP⛷ ..
27 November 2022 - 10:28

Op grond waarvan Micheal? Er ligt een meer dan voldoende basislaag in LM om open te gaan.

Michael Postma
Michael Postma
27 November 2022 - 10:35

Op webcam beelden

Nicole Breukers
Nicole Breukers
27 November 2022 - 10:41

We zijn op zoek naar een mooi skigebied voor half december. Hoeveel sneeuw moet er eigenlijk liggen voordat een piste opengaat?

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 November 2022 - 10:47

Ik ben zeker geen expert maar als er 30/40 cm sneeuw gevallen is en vervolgens is het koud genoeg voor de sneeuwkanonnen, dan komt het wel goed. Wat bedoel jij met een 'goed skigebied'? Wat zoek je precies?

Nicole Breukers
Nicole Breukers
27 November 2022 - 11:09

Eigenlijk zoek ik minimaal 100 km aan piste met pistes voor de gevorderde skiër. We willen graag naar Oostenrijk, ik weet alleen nog niet waar naar toe.

Nicole Breukers
Nicole Breukers
27 November 2022 - 11:19

Ik kijk nu naar Flachau, Saalbach en Mayrhofen. Advies is welkom :-)

Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
27 November 2022 - 11:22

Iets zekerder met 100km piste in die periode zijn Ischgl, Sölden, Obergurgl, Obertauern, Serfaus. Maar de dorpen waar je nu naar kijkt kunnen ook prima zijn als het koud genoeg blijft.

Marja  Skiër
Marja Skiër
27 November 2022 - 11:23

Saalbach Hinterglem, Ischgl, Sölden, Serfaus/Fiss. Keuze genoeg in Oostenrijk. Maar het mooiste gebied ligt toch in Zwitserland en dat is Zermatt, Matterhorn en allemaal 4000m bergen eromheen, prachtig gewoon. Bekijk en vergelijk op de site de pistekaarten goed, de hoogteverschillen en de hoogte van het gebied. En bekijk ook de updates en de foto’s die gepost worden. Dan kan je vast een goede keuze maken. Succes!

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 November 2022 - 13:19

Ik kom heel graag in Saalbach en omgeving maar op dit moment (december) kies ik liever een hoger gebied. Serfaus is trouwens ook erg mooi.

Niels Gerlo
Niels Gerlo
27 November 2022 - 13:24

Damüls , het Montafon? Mooie gebieden en vrij snel te bereiken vanuit de lage landen.sneeuwzeker!

Gerda Hensen
Gerda Hensen
27 November 2022 - 15:30

Het Zilkertal is zeker een goede optie. Zeer veel mogelijkheden op dezelfde skipas. Je kunt in Zell am Zillertal opstappen en helemaal tot Krimmle skiën en weer terug. Ook Kaltenbach naar Hochgurgl is zeer de moeite waard. En mocht de sneeuw wat minder zijn kun je ook naar Hintertux. Succes met je keuze.

Double MG
Double MG
27 November 2022 - 19:18

Hi Nicole, idd Ischgl of Solden qua zekerheid een goede optie, maar wel een dure;-). Ik heb gezien de aankomende kou, gekozen voor Gerlos 10-17 dec. Je kan uitwijken naar bv het hogere Hintertux en Hochfugen/Kaltenbach allemaal goed aan te rijden. Wij hebben er vertrouwen in en gaan ook nog wel uit van wat extra sneeuw en anders doen de kanonnen hun werk. Succes met je keuze!

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 November 2022 - 11:22

In Solden is nu 72 km open dus daar kun je je alvast goed vermaken. Ook is daar, volgens mij voldoende uitdaging. Ik denk ook dat er snel meer open gaat. Naast Solden liggen Obergurgl en Hochgurgl. Daar moet je dan met de bus of auto naartoe maar dat is maar 10 km of iets meer, daar ben je dus zo. Obergurgl en Hochgurgl liggen hoog en aan elkaar. Goede pistes en goede sneeuwkwaliteit. Daar zal nu zo'n 60 km open zijn. Bijkomend voordeel: Solden is fijn/snel aan te rijden. Ischgl is ook mooi maar omdat de dalafdaling naar Samnaun nog niet open is geven wij waarschijnlijk de voorkeur aan Solden. Dalafdalingen Solden zijn trouwens ook nog niet open maar ik zag dat aan minimaal eentje serieus wordt gewerkt dus die gaat vast snel open.

reageer
Arjan Ischgl
Arjan Ischgl
27 November 2022 - 12:07

De dalafdaling nr 80 naar samnaun is gewoon open. In Ischgl is nu 100 km pistes open en er komen elke km bij

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 November 2022 - 13:17

Die langs de Schmuggler-alm, Arjan? Ik dacht dat die nog niet open was maar dat heb ik mis dus? Dat zou mooi zijn.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.