Sneeuwbuien noordzijde

24 november 2022 - 8:33

We naderen de december maand. Veel wintersport centra plannen dan hun opening. Het weer moet dan natuurlijk wel meewerken. Een snelle blik op de diverse weerkaarten geeft de burger moed. Er zijn wat sneeuwverwachting betreft wel verschillen tussen noord en zuid. Hoe dat zit lees je aan het eind van dit weerbericht.


Droombeeld vanuit de Bayerische Alpen. @webcam


" Die erste spur auf der Piste Nr. 78 von der Eggalm ist schon gezogen!" @insta tuxfinkenberg

Dat het bergklimaat grillig is hoef ik jullie niet te vertellen. Soms slaat het weer plotsklaps finaal om. Een spectaculaire temperartuurdaling is daar een treffend voorbeeld van. Dit heeft soms te maken met een doorkomend koufront, maar vaker met plotsklaps wegtrekkende bewolking in de nacht. Onder gunstige omstandigheden gaat het kwik dan door uitstraling boven een sneeuwdek finaal onderuit. De onderstaande grafiek is daar een mooi voorbeeld van.


Imponerende temperatuurdaling in de weerhut van meetpunt Sägistalsee!  twitter @kryophil

Noordkant gevoelig voor enkele sneeuwbuien
In het noordelijke Alpengebied vallen vandaag door stuwing vandaag nog enkele sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens ligt daarbij ergens rond de 800 à 1100 meter. Vanmiddag neemt de buienactiviteit vanuit het westen uiteindelijk langzaam wat af. In de Franse Alpen en gehele zuidzijde is het ronduit zonnig. De Franse Alpen profiteren van een uitloper van hoge luchtdruk, de zuidkant vanwege de noordwestelijke aanvoer van uitdrogende lucht van over de hoofdkam.

Vrijdag een herhaling van zetten op de doorkomst van een zwak koufront. Hierdoor vallen er in het noordwestelijke Alpengebied opnieuw verspreid enkele sneeuwbuien. Ik verwacht boven de 2000 meter opnieuw veel wind. Dit kan een hinderlijke factor zijn. De zuidelijke Franse Alpen en zuidoosten van Oostenrijk ogen het meest zonnig.


" Die NEUE Asitzkogelbahn in Leogang absolviert aktuell ihre ersten Runden & kann es kaum erwarten die ersten Gäste auf den Berg zu bringen. "  insta @saalfelden leogang

Volgende week opnieuw vorming van een Genualaag?
Na het weekend krijgt de noordzijde nog een keer te maken met wat opkomende sneeuwbuien. Daarna berekenen enkele modellen opnieuw de vorming van een Genualaag. Als dit doorzet krijgt de zuidzijde wederom te maken met significante sneeuwval. Tegelijkertijd krijgt een machtig Russisch hogedrukgebied steeds meer invloed op het weerbeeld in Europa. Dit betekent het op gang komen van een oostelijk stromingspatroon met de aanvoer van continentaal koudere lucht. Hoe zich dit precies gaat ontwikkelen is allemaal nog even koffiedik kijken. We houden het in ieder geval scherp in de gaten!


Midden volgende week opnieuw veel sneeuw voor de zuidkant? #ECMWF WetterOnline

Een fijne dag nog. Morgen meldt Lander zich weer!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

10 reacties
Bastiaan
Bastiaan
24 November 2022 - 09:43

Wat fijn om te zien dat de sneeuwval niet een ongelukje was die weer wegsmelt komende dagen, maar echt de opbouw is van een (hopelijk) geweldig sneeuwdek voor de winter! Dit moet wel een enorme opluchting zijn voor de kerstgangers. Helaas moet ik zelf nog tot de krokus wachten…

reageer
Richard Boot
Richard Boot
24 November 2022 - 09:55

Goedemorgen en weer een lekker bericht ik denk dat de sneeuw aan de Noordzijde wel blijft liggen met de kou en de sneeuwkanonnen. Maar met de kou opkomst nemen toch ook de depressies af waardoor minder sneeuw opkomst of zie ik dat verkeerd ?.

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
24 November 2022 - 09:57

Wat een waanzinnig mooie foto’s. Dat is echt genieten Michael. Bedankt.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
24 November 2022 - 10:22

😀👍

Gerda Hensen
Gerda Hensen
24 November 2022 - 09:59

En met de komst van een nieuwe Genualaag hoop ik dat de Seiser er weer iets van meepakt. Met de laatste sneeuwval is er nog geen 20cm gevallen, er mag nog wel iets bij. Dus kom maar op met die Genualaag🤞🤞❄️❄️❄️

reageer
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
24 November 2022 - 12:19

Het ligt er sterk aan waar de warme en koude lucht zich treffen met die genua stuwing, afgelopen week was ik 3 dagen in sulda am ortler en zelfs 1 dag voor dinsdag was er niet te zeggen hoeveel sneeuw er zou vallen (er werd 30 cm voorspeld en uiteindelijk viel er boven op de madritz 70 cm)

Gerda Hensen
Gerda Hensen
24 November 2022 - 12:29

Het is een kwestie van afwachten Gustaaf. Het is me vaker opgevallen dat op de Seiser er minder valt dan in de omgeving. Maar ik mopper niet hoor. We hebben alle jaren fantastisch kunnen skiën ⛷️

Ate N
Ate N
24 November 2022 - 10:03

Heerlijk die echte winter foto's eindelijk weer😍

reageer
Jan Kerk
Jan Kerk
24 November 2022 - 11:18

Ziet er heel goed uit nog 43 dagen en dan weer naar de Franse Alpen, waarschijnlijk Les Sybelles, Valfrejus of Devoluy, we zien nog wel

reageer
Martijn Houwaard
Martijn Houwaard
24 November 2022 - 12:52

Mooie vooruitzichten in het algemeen. Regio Serre Chevalier (zuidelijk Franse Alpen) waar wij met de kerst heen gaan, blijft echter nog wel achter bij algemeen beeld. Kan je ook wat hoop geven voor deze regio?

reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
24 November 2022 - 13:04

Wij gaan ook naar de Zuid-Franse Alpen, naar les Sybelles. Ik knijp hem ook nog een beetje … 😬😄

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
24 November 2022 - 13:24

Deze geografische hoek ligt voorlopig nog vrij beschut met vrij geringe sneeuwkansen

Nicky Ski
Nicky Ski
24 November 2022 - 14:11

Dankjewel voor de info Michael ! Ik hoop dat er voor 31 dec nog verandering in komt 🙏🤞 Ik durf er nog niet vanuit te gaan dat het goed komt. Want hoewel ik hier op de site heb geleerd dat het Alpenweer heel veranderlijk kan zijn, heb ik ook het idee dat de laatste jaren een bepaald weertype soms wekenlang als een rots kan blijven liggen waar het ligt. (Zie ook afgelopen zomer) Ik las elders dat dat iets met een vertragende straalstroom te maken heeft ? Ik heb nu natuurlijk meteen verraden wat een ontzettende leek ik ben op meteorologisch gebied 😂 maar wel eentje met interesse voor het Alpenweer ! 😃

Arjen in 't Veld
Arjen in 't Veld
24 November 2022 - 13:56

Goedemiddag Michael, Al jaren volg ik Sneeuwhoogte.nl! Vanaf oktober kom ik zo al 'in the mood' voor de wintersportvakantie. Ook heb ik intussen al het één en ander opgestoken van weersverwachtingen en vind het razend interessant. Maar goed, ik weet er zeker niet alles van en heb een vraag. Met kerst gaan we naar Montgenevre. Omdat er nog niet veel sneeuw is gevallen, ben ik gaan kijken naar de GFS- en ECMWF-kaarten. Klopt het, dat ze rond 2 á 3 december sneeuw aangeven voor dit gebied en hoe betrouwbaar is dit? Alvast dank voor je reactie en ga vooral zo door (samen met Lander)! Ik beleef er veel plezier aan.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
24 November 2022 - 14:50

Dat is over ruim een week Sander, dus nog zeer onzeker. Ons geduld wordt vaak op de proef gesteld…😉

Arjen in 't Veld
Arjen in 't Veld
24 November 2022 - 15:38

Dank je. Geduld is een schone zaak ... 🙃! (Sander=Arjen 😄).

reageer
Erica van H
Erica van H
24 November 2022 - 16:11

Mooie plaatjes weer, heerlijk om steeds meer wit te zien. De webcam kom k ook weer regelmatig checken, heerlijk die voorpret.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.