Mix van zon en hochnebel

12 november 2022 - 8:12

Er is in grote lijnen weinig verandert in het meteo spoorboekje voor de Alpen. Dit weekend rustig onder hogedrukinvloed, maandag wat sneeuwval in het zuidwesten en woensdagochtend wat sneeuw vanuit het noordwesten. De echte sneeuwklapper laat nog even op zich wachten.


Lech Zuers bij maanlicht. @Webcam


Kenmerken voor het huidige weerbeeld. @SRF Meteo

Hardnekkige mist
De dag start in de Alpen vandaag op veel plaatsen vrij mistig. Er staat binnen de invloedssfeer van het hogedrukgebied amper wind. Hierdoor ontstaat er in de nacht op uitgebreide schaal mist en laaghangende bewolking. In deze tijd van het jaar is het vrij lastig aangeven in hoeverre de mist gaat optrekken. Van zogenaamd wegbranden is in november met de lage stand van de zon geen sprake. Ten oosten van Salzburg richting het Wienerwald is de nebel wat minder actief. Hier verwacht ik in de ochtend een voorzichtig doorkomende zon. De hochnebelgrens schommelt vandaag rond de 1200 à 1300 meter. Dit betekent voor de lagere regionen lokaal een " donkere" troosteloze dag. De vorstgrens schommelt vandaag ergens rond een hoge 3000 meter in het noordoosten tot 3400 meter in de zuidelijke Franse Alpen. In hardnekkige mistgebieden blijft het duidelijk wat frisser. Morgen verwacht ik wat meer zon. Vooral het oostelijke Alpengebied oogt in wat drogere lucht zonniger.


Vandaag een vrij hoge nebel grens. Morgen verwacht ik minder mist in wat drogere aangevoerde lucht.

Maandag wat sneeuw voor het zuidwesten
Maandag maakt een storing aan de zuidflank van een Pools hogedrukgebied een zogenaamd retrograde beweging. Hij verplaatst zich namelijk van oost naar west ipv het meer gebruikelijke west oost patroon. Het lagedrukgebied trekt dan van de Adriatische Zee richting zuid Zwitserland. Hierdoor komt er in het zuidwestelijke Alpengebied tijdelijk een zuidoostelijke stroming op gang. De modellen zijn met de sneeuwverwachting wat wispelturig. Dat zien we wel vaker met dit soort retrograde bewegingen. Het Zwitserse Cosmo verwacht maandag in het zuiden van Zwitserland en delen van de Piëmonte gemiddeld tussen de 10 en 25cm sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 1500 meter in het zuiden tot ongeveer 2000 net ten noorden van de hoofdkam ( föhn). De Dolomieten en zuidwesten van Oostenrijk pakken waarschijnlijk ook wat vlokken mee, maar veel zal het niet zijn. Duidelijk minder dan verder het westen in ieder geval. Voor de Franse Alpen is de sneeuwverwachting nog steeds wat onzeker. Ik verwacht hier tussen de 10 en 20cm, met de nadruk op de oostelijk gelegen berghellingen. De aanvoerrichting is namelijk zuidoost tot oostelijk. Snappen jullie het nog, want het is best een ingewikkeld verhaal deze keer ;-)


Het lagedrukgebied boven de Adriatische Zee trekt zondag retrograads richting het zuiden van Zwitserland. @KNMI


Sneeuwverwachting maandag van het Zwitserse COSMO model. @WetterOnline

Vooruitzichten
Woensdag verwacht ik in het westelijke Alpengebied vanaf ongeveer 1500 meter opnieuw wat sneeuw. Deze storing is niet al te actief, maar 10 tot 15cm moet mogelijk zijn. Richting het eind van volgende week lukt het waarschijnlijk wat beter. Al met al duidelijk wisselvalligere en ook wat koelere condities. Maar een serieuze sneeuwklapper laat nog even op zich wachten.

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

 

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

12 reacties
Koen ⛷❄️ van de Pol
Koen ⛷❄️ van de Pol
12 November 2022 - 08:17

Net geboekt voor vertrek 30-12-2022 dus kom maar op met die sneeuw, of moeten we ons weer zorgen maken 😉

reageer
Richard Boot
Richard Boot
12 November 2022 - 09:08

Ik wacht net als ieder o de klapper, 18 December Serfaus en dan door naar Leogang vroeg in het seizoen maar afgelopen jaren altijd geluk gehad met het weer we duimen net als ieder.

reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
12 November 2022 - 16:56

Vorig jaar was november en december het beste van het hele seizoen qua sneeuw. Dit jaar lijkt het toch anders te worden.

Snow Scooter
Snow Scooter
12 November 2022 - 09:12

Volgend weekend naar Kaprun. Maak me blij Michael 😀

reageer
J. R.
J. R.
12 November 2022 - 09:16

26 november Val Thorens of Cervinia… het blijft zo te zien nog even in spanning afwachten welke het worden zal 😚

reageer
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
12 November 2022 - 10:16

Volgend weekend sulda am ortler, enig idee of we de zon nog gaan zien , koud is het wel , maar de verschillende site s geven allemaal een ander weer aan , de een geeft sneeuw de ander zon weer een andere alleen maar wolken , wat is jouw idee voor volgend weekend?

reageer
marc van de poel
marc van de poel
12 November 2022 - 11:50

Inderdaad een redelijk ingewikkelde weer-situatie. In Valloire kruipt de sneeuwgrens langzaam maar zeker de berg af..

Reactie #108300 op weerbericht reageer
Eric Graanstra
Eric Graanstra
12 November 2022 - 15:02

Wordt weer ouderwets billen knijpen voor de kerst skiërs…wij gaan naar Seefeld dit jaar. Hopen maar weer 🙏⛷️🌨️❄️🎄

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
12 November 2022 - 15:22

Goede middag. Stilletjes hier, reactie 8. Zie ik laatste decade van nov. een mogelijk Scandinavië Betonhoch ontstaan ( N-Z gericht) ? 😇 Zou betekenen koeler, iets wisselvallig met meest zuidenwind. Misschien Middellandse zee vocht ?? 😇❄️

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
12 November 2022 - 15:44

Bij welk model en welke run zie je dat Bertil? En een hoog boven N Europa leidt over het algemeen niet tot een zuidelijke aanvoerrichting…..😉

Bertil Blaas
Bertil Blaas
12 November 2022 - 15:50

Michael was een langprognose van de Amerikanen. Daar er een N-Z as stond beschreven zou er eerder zuiden ipv oost wind zijn. Maar ook ik zeg 😇voor wat het waard is, over 10 dagen weten we het mss wel. 👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
12 November 2022 - 16:29

We zijn allemaal op zoek naar sneeuw Bertil ;-)))

Marja  Skiër
Marja Skiër
12 November 2022 - 16:58

Zoekt en gij zult vinden😅

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
12 November 2022 - 15:47

Dit 2000m lager en iedereen is tevreden 😇

Reactie #108304 op weerbericht reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
12 November 2022 - 15:59

Ja op de pitztaler gletsjer Michael is het altijd fantastisch skiën ⛷ is ook erg hoog ik meen dat het hoogste punt 3800 meter is met uitzicht over de Alpen 😀👍 En met heerlijke poedersneeuw ook wij hebben daar een paar keer geskied echt top. 👉🌨🏔⛷👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
12 November 2022 - 16:47

Zalig daar inderdaad Peter. Hoogste punt dat restaurant 3440 M. Maar met wat geluk in hartje winter kun je skiën tot parking op 1700 m Mandarfen. ⛷👍

Marja  Skiër
Marja Skiër
12 November 2022 - 16:59

Op zo’n prachtige foto kunnen wel weer even vooruit met onze dromen 💭 en soms komen dromen uit hè!

Dennis Sival
Dennis Sival
12 November 2022 - 18:35

Geboekt en wel. 4/2/23 chatel

reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
12 November 2022 - 20:34

Ik kan me nog een jaar herinneren dat er in de Franse Alpen, in november meters sneeuw gevallen was en dat vrijwel alles half december weer weggesmolten was. Dát was nog eens een tegenvaller 😅 Weet iemand nog welk jaar dat was ? (+\- 5 jaar geleden ?)

reageer
Richard Boot
Richard Boot
13 November 2022 - 08:55

Goedemorgen op deze Zondag Morgen heerlijk bij skischool voor Ski les en hopen een een zeer sneeuwrijk weerbericht

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.