Vrij zonnig en droog

11 november 2022 - 8:47

Ik heb goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is opnieuw oplopende temperaturen in de Alpen, met een vorstgrens stijgend naar ongeveer 3000 meter. Maar dan het goede nieuws. De koudere trend staat opnieuw in de diverse weerkaarten!



Het spel tussen laag hangende mist en zon. @SRF Meteo

Mix van zon en wolken
De komende dagen staan in het teken van vrij rustig najaarsweer. De isobaren op de weerkaart liggen ver uit elkaar. Dit duidt op een gering verschil in luchtdruk. Er staat dan ook maar weinig wind. Het mooie weertype hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven midden Europa. Binnen de invloedssfeer van dit systeem schijnt overdag de zon, afgewisseld door ondiepe overtrekkende wolkenvelden. De lokaal aanwezige hochnebel kan plaatselijk erg hardnekkig zijn. Vooral beschut gelegen inner dalen zijn hier gevoelig voor. Het is dan aan de grond kouder dan hogerop. Kenners herkennen dit verschijnsel vast: een zogenaamde temperatuur inversie. De temperatuur rond 2000 meter loopt vandaag op richting de 8 à 11 graden C. Dat is opnieuw veel zachter dan gemiddeld.


Het polaire front slingert helemaal via de mid Atlantic in de richting van Scandinavië. Hier is het dan ook onbestendig herfstweer. @ZAMG

Wat sneeuw voor het zuidwesten
Zondagnacht verwacht ik in het zuidwestelijke Alpengebied wat sneeuw. De situatie is apart, wan de sneeuw komt deze keer vanuit het oosten opzetten. Een hoogtestoring afkomstig vanuit de Balkan trekt dan net ten zuiden van de Alpen westwaarts. De sneeuwval richt zijn pijlen vooral op het zuiden van Zwitserland en deels ook Italiaanse binnenboog. Voor de Franse Alpen is de sneeuwverwachting erg onzeker. De laatste runprognose van ECMWF verwacht tussen de 20 en 35 cm voor delen van de westelijke Graubunden, Tessin en Wallis. Rond Aosta richting Sestrière met 15 tot 20cm iets minder. De sneeuwvalgrens schommelt dan ongeveer rond de 1300 à 1600 meter grens.

Langzaam kouder
Na het weekend wint de polaire lucht boven de Atlantische Oceaan langzaam terrein. Het Azoren hogedrukgebied trekt zich iets terug, waardoor de koude polaire luchtsoort de Alpen beter weet te vinden. Rond dinsdagnacht richt een eerste koufront zich frontaal op de Franse Alpen en Zwitserse weststau gebieden. De sneeuwverwachting ziet er tegen die tijd hoopvol uit. Oostenrijk blijft in de laatste prognose nog wat achter. Ook hier neemt de kans op sneeuw wat toe, maar de nadruk in eerste instantie duidelijk op het westelijke Alpengebied.


Dinsdagnacht een opkomend sneeuwsignaal voor de westelijke Alpen. #ECMWF WetterOnline

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

 

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

8 reacties
frans nijhuis
frans nijhuis
11 November 2022 - 08:53

Goedemorgen allemaal warm en kouder luctor et emergo.

reageer
Richard Boot
Richard Boot
11 November 2022 - 08:56

Ben benieuwd krijgt het er nog niet koud van.

reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
11 November 2022 - 09:25

pas aan t eind van de maand de verkoeling . Even geduld mensen . Januari naar Mayrhofen met t gezin . Gletsjer ziet er al top uit

Reactie #108271 op weerbericht reageer
Michael Postma
Michael Postma
11 November 2022 - 09:38

Denken jullie dat er genoeg sneeuw zal liggen voor les menuires en saint martin

reageer
Michael Postma
Michael Postma
11 November 2022 - 09:38

Voor 9 december

Rolf Diepeveen
Rolf Diepeveen
11 November 2022 - 10:06

Het zijn geen weerprofeten :)

Harry Verduin
Harry Verduin
11 November 2022 - 10:08

Onmogelijk te zeggen... Er lijkt wel wat sneeuw aan te komen (zoals door Michael hierboven beschreven). Maar voor die periode kan ik maar 1 ding aanbevelen: boek pas als er sneeuw is, er zijn heel veel kamers vrij nog ! Je kan dan zelfs nog kiezen waar het het beste

marc van de poel
marc van de poel
11 November 2022 - 12:11

Saint Martin lijkt mij nogal laag gelegen. Maar het is uiteraard veel charmanter als bergdorp dan het onpersoonlijke verder gelegen Les Menuires en Val Thorens. Maar om bus verplaatsingen of terugkeren per lift zou ik in jouw plaats toch ineens in Les Menuires reserveren. Zoals Harry zegt, lopen de reserveringen in Frankrijk flink achter op de quota van vorige winters en is er nog veel vrij. Zeker de eerste helft van december.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
11 November 2022 - 10:15

Wetende dat we geduldig moeten afwachten of de sneeuwjackpot in de ons gewenste gebieden zal vallen, is het toch al genieten van de winterse plaatjes. U rest ons niets anders dan duimen en hopen 🤞❄️

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
11 November 2022 - 11:10

Juist gesproken Gerda. Ik persoonlijk geef de Zuidkant komend seizoen meer kans op ❄️Jackpot als Noord, ivm warme/vocht Middellandse zee en de telkens vast geroeste stroming tgv de klevende drukverdeling. ( op z’n Duits gezegd Arhaltungsneigung) . Dus Gerda je zit goed in de Dolos. ❄️⛷⛷❄️👍

marc van de poel
marc van de poel
11 November 2022 - 12:18

Is wel redelijk dik koffiedik kijken, hé Bertil ! Uiteraard hopen alle Dolo fans dat je helemaal gelijk krijgt, maar veel zinnigs kunnen we (en onze weermannen ook niet, trouwens) er nog niet van zeggen. Gelukkig kunnen mensen het weer (nog steeds) niet bestellen. Dat maakt het gegeven ook zo boeiend en spannend. We laten het gewoon op ons afkomen.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
11 November 2022 - 12:52

Klopt Marc. Ik lees al meer dan 10 jaar de Duitse wettervorhersage/ prognose. Meteo is een hobby van me. Dagelijks 9 uur en 13 uur uitgebreid bericht en prognoses met uitleg waarom druk verdeling enz zo is. Tegen eind november ook om 17 en 21 uur update ivm naderende Kerstperiode. Zou zeggen volg het ook. En tav. die “ Erhaltungsneigung” de voortdurende vast geroeste patronen die soms vele mnd en nu al zo’n 7-8 mnd duren, zullen Michael en Lander niet ontkennen. Dat weten zij ook. Maar kijken door koffie dik kan geen mens. Ik schreef namelijk “ kans op”. Zal er niet van op kijken als het wel voort duurt, ook na een korte onder breking. 😇😇 Ik had het liever aan Noordkant omdat wij daar zitten. Gun ieder het zijne.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
11 November 2022 - 16:27

Nou Bertil ik hoop ook dat er voor elke wintersport liefhebber overal een bak sneeuw gaat vallen maar ik ben ook wel stiekem blij als jou voorspelling voor de zuidkant ook uit gaat komen want ook wij hebben wederom geboekt in de Dolomieten voor eind februari dus hebben nog effe de tijd om van de voorpret te genieten hier op de SH site. 👉🌨🌨🏔⛷👍

Reactie #108283 op weerbericht
Bertil Blaas
Bertil Blaas
11 November 2022 - 16:30

Peter we hopen het voor jullie 👍en pracht foto.

Katrien DG
Katrien DG
11 November 2022 - 19:04

Wij ook dit jaar voor het eerst, eindelijk! naar de Dolomieten. Alba di Penia bij Canazei.Zie het al helemaal zitten om de Sella Ronda te skiën.We gaan 31 december. Dus nog even tijd voor de sneeuw.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
11 November 2022 - 21:53

Ik zal voor jullie duimen Katrien.👉🌨🌨🌨🏔⛷👍

Harry Verduin
Harry Verduin
11 November 2022 - 12:44

Dit vind ik wel straf Marc, ik weet dat jij daar een contact hebt en vaak komt. Dacht ook eens te gaan dit jaar, maar zal voor andere keer zijn: www.dici.fr/actu/2022/11/04/sauf-miracleil-n-y-aura-de-liaison-entre-vars-risoul-cet-hiver-reunion-de-derniere-chance-s-soldee-1620772

reageer
marc van de poel
marc van de poel
11 November 2022 - 20:12

De vooruitzichten zijn inderdaad redelijk negatief. In zoverre, dat men hier en daar het woord faillissement van de twee uitbaters in de mond neemt met name Labellemontagne in Risoul en een gemeentelijk SEM ( Societée d'Economie Mixte ). Zo'n vaart zal het wel niet lopen, hopen we. Ik ken enkele mensen uit zowel Vars als Risoul. Het grote probleem is dat Risoul in verhouding tot zijn skigebied meer vakantiegangers heeft dan Vars en daarvoor een bepaald bedrag betaalt, omdat die toeristen veel meer uren op het gebied van Vars doorbrengen dan toeristen uit Vars die naar Risoul Trekken. (350.000€ per jaar) Nu vind ik beide gebieden behoorlijk complementair en dus min of meer afhankelijk van elkaar. Vars heeft afgelopen 3 jaar 4 grote nieuwe liften gebouwd en wou dus die stortingen verhoogd zien. Labellemontagne, het bedrijf dat nog 8 andere skigebieden uitbaat, waaronder Orcières1850, Bardonnecia en La Bresse, wou dat dus niet. En dus zit de boel in 't slop. Maar ik heb er vrij goede hoop op, dat het toch weer goed komt en dat beide partijen een vergelijk gaan vinden.

marc van de poel
marc van de poel
11 November 2022 - 20:15

Indien je niet genoeg hebt aan één van de twee gebieden, zou ik inderdaad minder woelige tijden afwachten. Vars heeft ongeveer 105 km pistes, Risoul 75. Maar Vars is stukken beter en moderner uitgerust en bijna alle pisten zijn met sneeuwkanonnen uitgerust.

Marja  Skiër
Marja Skiër
11 November 2022 - 18:15

Ik dacht van de week nog dat het aardig koud zou worden en een lekkere bak sneeuw voor Zermatt en Cervinia(Zuid) en ons reisdoel komend seizoen!. Maar ik zie nu de komende week vooral heel hoge temperaturen (+10!) en maar een beetje neerslag (regen!☔️) Geen salto deze keer maar we houden hoop want het is pas 11-11!

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
11 November 2022 - 18:43

ORF voor Tirol, komende nacht minima op 1500 m van + 12 gr. extreem mild zo schreef men.

Nicky Ski
Nicky Ski
11 November 2022 - 19:12

Nooit een salto doen in de weken voor de wintersport Marja ! Straks breek je nog een been 🤪😅

Richard Boot
Richard Boot
11 November 2022 - 20:00

De kaarten zien er spannend uit voor volgende weekend hopen dat ze uit komen.

reageer
marc van de poel
marc van de poel
11 November 2022 - 20:26

Inderdaad. Ook de gewone weerberichten op TV geven het komen en gaan van verschillende storingen boven de Alpen aan. We gaan het zien.

Richard Boot
Richard Boot
11 November 2022 - 22:22

Als het allemaal in sneeuw komt is goed elke centimeter helpt.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.