Neerslag vanaf het westen

9 november 2022 - 8:00

Veel zon de voorbije dagen, en dus kon er perfect genoten worden van de sneeuwval van begin november. Door de droge lucht en de zwakke zon houdt de sneeuw, zeker op de noordhellingen goed stand, en zijn de wintersportcondities op de gletsjers top! Lagerop proberen de eerste skigebieden nu een continue laag te krijgen door natuurlijke sneeuw en kunstsneeuw te combineren. Komt er nog sneeuw?  


De kwaliteit van de sneeuw in Saas Fee is uitstekend, zo meldde een volger via de @LiveUpdates


De Alpen na de sneeuwval. Het is mooi om te zien hoe de bergen weer wit gekleurd zijn! @copernicus-sentinel3

Neerslag vanaf het westen
De dag begint betrokken in het westen/noordwesten en in de centrale Alpen met een koufront dat nog lang voor/boven de westelijke en noordwestelijke Alpen blijft trappelen. De sneeuwgrens ligt rond 2300-2500 m. Pas deze namiddag/avond/nacht trekt het front naar het oosten over de Alpen waarbij het dan wel aan kracht inboet. De oostelijke Alpen houden het dus nog tot de avond droog met in die hoek van de Alpen zon en hoge wolkenvelden. De nulgradengrens ligt hier nog boven 3000 m. Tijdens het tweede deel van de nacht krijgt het front een extra impuls waardoor de neerslag weer wat meer opleeft langsheen de (oostelijke) noordkant. De sneeuwgrens zakt dan tot 1700-2000. Aan de zuidkant blijft het droger, met uitzondering van de regio's Lombardije en Trentino waar wel buien mogelijk zijn. Hier ligt de sneeuwgrens wel aanhoudend enkele honderden meters hoger. In de westelijke/noordwestelijke Alpen valt 10-20 cm boven 2000 m, in de inner Alpiene gebieden wat minder. Elders in de Alpen valt tot en met morgenochtend 5-10 cm boven 2000 m. De westelijke zuidkant krijgt geen noemenswaardige neerslag. 


De neerslag trekt komende 24u van west naar oost over de Alpen. 

Drukstijgingen en stabilisatie
Morgenochtend vallen er in de oostelijke Alpen aan de noordkant nog een aantal stuwingsbuien en domineert hier de lage bewolking (restbewolking). De sneeuwgrens ligt dan tussen 1700 en 2000 m. Dankzij drukstijgingen stabiliseert het weerbeeld wel volledig en klaart het vanaf het zuidwesten uit helemaal op. Na de middag en zeker tegen de avond is het bijna volledig helder in alle Alpen-regio's. In het westen stijgt de nulgradengrens in de loop van de dag alweer tot boven 3000 m. Van een overgang naar kouder weer achter het koufront is dus geen sprake. Op vrijdag en zaterdag domineert de zon in de Alpen met ook wel hoge wolkenvelden die van ZO naar NW overtrekken. Samen met de wolkenvelden wordt zeer milde lucht aangevoerd waardoor de nulgradengrens uitkomt tussen 3500 en 3800 meter. De lucht is wel droog en het is al half november, waardoor de sneeuw daar niet echt veel van merkt (neerslag en wind zijn belangrijker!). 


Een krachtig hogedrukgebied maakt morgen zijn opwachting in de Alpen. @KNMI

Zondag mogelijk wat sneeuw
Een klein hoogtelaag passeert zondag van zuid naar noord over de Alpen. Dit zorgt voor een meer onstabiele atmosfeer en meer aanvoer van vocht vanaf het zuiden. Sommige weermodellen tonen bij deze passage de ontwikkeling van een südstau waarbij 5-15 cm sneeuw kan vallen boven 1200-1400 meter in een uitgestrekte zone langsheen de zuidkant. Andere weermodellen houden het helemaal droog. Een dergelijk hoogtelaag is zeer moeilijk te voorspellen dus we wachten best even op de hoge resolutie weermodellen voor meer gedetailleerde verwachtingen. Aan de noordkant blijft het waarschijnlijk wel droog met (föhn)opklaringen. 


Südstau bij ECMWF voor zondag. @Wetteronline

Een blik op volgende week
Volgende week tonen de weermodellen dat de stationaire trog boven de Atlantische Oceaan wat meer opschuift naar het oosten. Afhankelijk van hoever krijgt het hele Alpenruim (soms) met neerslag te maken of voornamelijk de zuidkant. Momenteel lijkt het tweede scenario de grootste kans te hebben met vooral dinsdag/woensdag kans op een südstau. Tijdens het tweede deel van de week zou dan ook in de andere Alpengebieden de kans op neerslag kunnen toenemen... Ik zie nog niet meteen een markante afkoeling, maar eerder een gestage waarbij de nulgradengrens zakt tot gemiddeld 2000 m. Het gaat in stapjes deze herfst!


Gestage afkoeling volgende week en uiteindelijk ook kans op wat neerslag. Prikpunt centrale Alpen. @Meteociel

Fijne dag allemaal! De volgende dagen is Michael er weer. 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

9 reacties
Arne Van Beveren
Arne Van Beveren
09 November 2022 - 07:59

Vroeg weerbericht wordt altijd geapprecieerd! Sneeuwbericht lezen ‘s morgens bij de koffie is een ochtendritueel waar ik gelukkig van word. In begin december trek ik naar Saalbach, laat die sneeuw maar komen!

reageer
Richard Boot
Richard Boot
09 November 2022 - 08:02

Heerlijk vooruitzicht maar er mag daar nog wel wat gaan vallen wij zitten. In leogang een week voor kerst en een weekend in Serfaus nog bedankt voor de reactie hier. Maar de sneeuw moet nu wel gaan komen

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 November 2022 - 09:13

SHLF, mooi gebied. Serfaus trouwens ook! In januari hoop ik naar SHLF te gaan en in februari gaan we naar SFL : - ))

Carl Bosmans
Carl Bosmans
09 November 2022 - 08:00

De winter komt langzaam dichter en dichter bij. Hier in België merk je er nog niet veel van. Temperaturen richting 15-16gr. Nu op zich vind ik dat niet erg. Liever topcondities in de Alpen. Gisteren nog Shortski geboekt naar Alpendorf - ski Amade. Nog effe wachten tot maart. Neemt niet weg dat het wel smullen was vorig week met de sneeuwval.

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
09 November 2022 - 09:18

Dank voor je antwoord gisteren Lander. Ik wacht met smart op de verwachting voor over een week

reageer
Richard Boot
Richard Boot
09 November 2022 - 10:20

Lander bedankt voor je bericht maar het moet nu onderhand wel een beetje gaan opschieten anders schieten we begin December in de stress.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
09 November 2022 - 10:44

We houden de spanning er in :D

Harry Verduin
Harry Verduin
09 November 2022 - 10:49

Voor kerst op laatste moment boeken naar regio waar sneeuw ligt, dat zorgt voor veel minder stress :-)

Kevin Ski
Kevin Ski
09 November 2022 - 13:00

Vorig jaar naar val thorens gegaan 11 december. Dat ging net goed. 1 week later gingen pas echt alle liften open. Saalbach is mij te riskant medio december..

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 November 2022 - 14:55

SHLF is inderdaad wel een risico half december. Vorig jaar hadden we daar geluk mee: wij zaten er rond 17 december (met als voornaamste doel het halen van een booster) en de omstandigheden waren zeer goed.

Long Peet
Long Peet
09 November 2022 - 10:52

Mooi dat de temperaturen langzaam dalen, 24 november 5 dagen naar Solden, kan dus alleen nog maar nog beter worden.

reageer
Arjen B.
Arjen B.
09 November 2022 - 11:12

Algemene vraag: waarom is het aantal in te stellen favoriete wintersportplaatsen tegenwoordig tot 20 beperkt? Ik vond het juist zo leuk om alle plaatsen waar ik was geweest als favoriet te hebben. En dat zijn er meer dan 20...

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
09 November 2022 - 12:24

Omdat de app traag werd bij grotere aantallen dan 20 favorieten.

Arjen B.
Arjen B.
10 November 2022 - 16:52

Aha, dank

marc van de poel
marc van de poel
09 November 2022 - 12:52

Prachtige foto van de verlichte pylonen van de nieuwe kabelbaan in La Norma. Met op de achtergrond : Pic de la Norma, Pic Du Grand Vallon en uiterst rechts de hellingen van Val Fréjus met de Pointe d'Arrondaz en Pointe du Fréjus. Met dank aan mijn contact 'Scolette' vanuit de refuge d'Orgère op de andere flank.

Reactie #108231 op weerbericht reageer
Erica van H
Erica van H
09 November 2022 - 16:01

Top! Nog ruim zeven weken dan hoop ik dat te zijn!

marc van de poel
marc van de poel
09 November 2022 - 13:00

Deze volledige foto geeft het verlichte centrum van ValFréjus mooi aan. Foto genomen bij donker en volle maan (speciale lens)

Reactie #108233 op weerbericht reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 November 2022 - 17:18

Gave foto's hoor!

Sjaak W
Sjaak W
09 November 2022 - 20:53

Een bosbrand rechts🤔🤪🤣

Olivier Hoste
Olivier Hoste
09 November 2022 - 14:34

Vanaf volgend schooljaar in Vlaanderen. VTI Oostende pakt uit met de afdeling opleiding tot skimonitor. Naast hun reguliere opleiding biedt de school deze opleiding aan. Verdere info volgt.

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
09 November 2022 - 14:42

Waterski hoop ik?

Marja  Skiër
Marja Skiër
09 November 2022 - 16:35

Wat is dat? Skimonitor? Kan je wat toelichting schrijven?

Olivier Hoste
Olivier Hoste
09 November 2022 - 18:15

Erkend skileraar.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.