Zon en hoge wolkenvelden

8 november 2022 - 8:00

Wat deed het deugd om de sneeuwvlokken te zien dwarrelen, de webcambeelden te zien wit kleuren en het enthousiasme op de website te lezen. De winter komt eraan! Voorlopig nog met speldenprikjes, maar steeds vaker en steeds intenser. Afgelopen weekend (en vrijdag) viel er een behoorlijke sneeuwlaag. Hogerop, en zeker op de noordzijdes, weggericht van de zon, blijft de sneeuw nu (steeds langer) liggen. Komt er nog sneeuw bij of kunnen we de komende dagen weer van de zon genieten?

Vrij zonnige dinsdag
Op onderstaande kaart is te zien hoe hogedruk over de Alpen domineert. Neerslagzones liggen hoofdzakelijk ten westen. Het weerbeeld is daardoor vrij zonnig, al trekken er wel steeds hoge wolkenvelden van west naar oost over het Alpenruim. Meestal kan de zon daar wel doorheen schijnen, maar soms zijn deze dik genoeg om de zon te sluieren. Aan de zuidkant komt voor de middag (in het westen) ook wat lage bewolking voor. De koude lucht zijn we weer eventjes volledig kwijt met een nulgradengrens die stijgt tot 3000-3200 m in het westen en 3200-3400 m in het oosten. 


Hogedruk domineert over de Alpen. @KNMI

Morgen neerslag in het westen, zonnig in het oosten
Vannacht wordt de bewolking vanuit het westen dikker en tegen de ochtend arriveert een koufront dat morgen stationair over de westelijke/noordwestelijke Alpen komt te liggen. Overdag valt er hoofdzakelijk neerslag in de Franse Alpen (sneeuw boven 2400 m), het westen van Zwitserland, en het uiterste westen van Italië. Pas tegen de avond begint de neerslag zich meer uit te breiden naar het oosten. In de oostelijke Alpen start morgen nog zonnig. Na de middag schuiven er stilaan wat meer wolkenvelden binnen. Het blijft daar wel nog de hele dag droog. 's Nachts trekt de neerslag verder over naar het oosten, waarbij er vooral in de noordelijke Alpen neerslag van betekenis kan vallen. Initieel ligt de sneeuwgrens morgen rond 2400 meter, maar tegen de avond/nacht zakt de sneeuwgrens tot 1500-1700 m. In de westelijke Alpen is tot donderdagochtend 10-20 cm mogelijk boven 2500 m, lokaal nog wat meer (bijvoorbeeld in het Mont-Blanc massief). Elders langs de noordkant 5-10 cm boven 2000 m, langs de zuidkant 0-10 cm boven 2000 m afhankelijk waar de buien blijven hangen. In de inner-Alpiene gebieden valt geen noemenswaardige neerslag. 


Een koufront hangt morgen eerst stil boven de westelijke Alpen, en trekt nadien over naar het oosten. 

Donderdag opklarend, vrijdag zonnig
Donderdagochtend heeft de noordkant, en dan vooral de oostelijke noordkant, nog te maken met het staartje van het koufront. Wolkenvelden domineren hier het weerbeeld en er kan ook nog wat sneeuw vallen boven 1300-1500 m. Dankzij een opbouwend hogedrukgebied stabiliseert het weer overdag snel, en komt de zon er vanaf het zuidwesten steeds beter door. Dat wordt weer genieten! De aangevoerde lucht warmt ook stilaan op, het eerst in het ZW, later in het NO. Op vrijdag krijgt de zon veel ruimte. Vanaf het zuiden trekken er ook wel hoge wolkenvelden over, maar de nadruk ligt op de zon. De nulgradengrens klimt dan tot maar liefst 3500 m.

Zaterdag südstau?
Zaterdag begint nog overal droog met brede opklaringen en hoge wolkenvelden. In de loop van de dag komt er een (zwakke) südstau op gang met vorming van wolken en neerslag langsheen de zuidkant van de Alpen. De sneeuwgrens zakt tot 1200 m, en cumulatief lijkt 5-15 cm in de gunstige staugebieden zeker mogelijk. Aan de noordkant blijft het droog met föhn-opklaringen en een nulgradengrens die de pan uit swingt tot hoger dan 3500 m. 


Zaterdag kan er aan de zuidkant wat sneeuw vallen, vooral in het westelijk deel. @Wetteronline

Volgende week sneeuwjackpot?
Het gaat met horten en stoten maar als ik de weerkaarten op de wat langere termijn bekijk vallen 2 dingen op. De Atlantische depressies hebben volgende week de neiging om wat meer op te schuiven richting oosten, en de invloed van hogedruk neemt af. De gemiddelde temperaturen vertonen daardoor een gestage daling. Deze ochtend berekende het ECMWF weermodel daarnaast een stevig sneeuwevent voor woensdag.. Spannend of dit morgen nog op de weerkaarten staat!


Neemt de invloed van Atlantische depressies volgende week toe? @Wetterzentrale


Het ECMWF berekende deze ochtend veel sneeuw halverwege volgende week. @Wetteronline

Maak er een mooie dag van, en graag tot morgen. 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

11 reacties
Michael Postma
Michael Postma
08 November 2022 - 08:12

De berichten worden steeds beter 😎

reageer
Steven Vranckx
Steven Vranckx
08 November 2022 - 09:07

Zalige berichten 👍🏻

reageer
Richard Boot
Richard Boot
08 November 2022 - 09:19

Het moet nu toch wel een beetje op gaan schieten maar zie in het vooruitzicht nog steeds geen weer omslag. Weet iemand toevallig nog een leuk adres in serfaus ben er nog nooit geweest en wil dit gebied wel eens een paar dagen bezoeken in December en denk door de hoogte vrij sneeuw zeker.

reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
08 November 2022 - 09:38

Ik zou voor Fiss gaan Richard, één skigebied dus overal toegang. Fiss is gezellig en goed geregeld. Elk hotel heeft de lockers bij de lift, zeer ecologisch en fijn om op je gewone schoenen van en naar de lift te stappen. Wij hadden destijds Tirolerhof. Klein 4*+ hotel met uitstekende keuken! Gemutlich!

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
08 November 2022 - 10:28

Ik sluit mij daarbij aan: ga in Fiss zitten. Wij zaten daar afgelopen seizoen een lang weekend in de Poltehof.

Rob Van Elen
Rob Van Elen
08 November 2022 - 13:14

Grappig ik ben juist meer voor Serfaus Sochtends voor de grote meute komt lekker de Massner op en dan als de meute er is de andere kant op Zijn veel mooie hotels of appartementen zorg dat je wel kn de buurt van de opstapplaatsen van Ubahn zit

Kevin Ski
Kevin Ski
08 November 2022 - 17:49

Serfaus vind ik persoonlijk gezelliger, wat meer leuke terrasjes in het dorp, betere apres ski. Fiss is het ‘s avonds al vroeg wat stiller. Tip is wel om zo dicht mogelijk aan de dorfbahnstrasse te gaan zitten. Het dorp ligt op een serieuze helling waardoor je buiten de hoofdstraat vaak een forse klim moet maken. Ik ga januari 2x die kant op, een keer met baby en hond en een keer met vrienden. Top bestemming🎿👌

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
08 November 2022 - 19:50

Nou wij zaten in ladis parkeerplaats en een hotel direct bij de gondel 🚠 . En van daar uit is het hele skigebied van SFL te bereiken . En zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. 👉🌨🏔⛷.

J K
J K
08 November 2022 - 09:44

De contouren voor een weersomslag staan elke keer wel op de lange termijn kaarten, maar met elke nieuwe run is het scenario weer compleet anders en vertraagd. Wordt nu toch eens tijd dat 1 van die sneeuwrijke scenario's blijft staan en daadwerkelijk uitkomt!

reageer
Ate N
Ate N
08 November 2022 - 09:45

Lekker hoor om te eindigen met zo'n cliffhanger🌨🏔👌

reageer
J. R.
J. R.
08 November 2022 - 10:07

26 - 29 november naar OF Cervinia OF Val thorens, duimen dat in minstens 1 van de twee heel wat pistes zullen geopend zijn. Indien ik het huidige weerbericht goed interpreteer dan heeft Val Thorens zo te zien de beste kaarten?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 November 2022 - 10:08

Voorlopig wel inderdaad!

Gerda Hensen
Gerda Hensen
08 November 2022 - 12:35

…. een stevig sneeuwevent voor woensdag. Dat biedt een zeer hoopvol vooruitzicht🤞❄️❄️❄️

reageer
Richard Boot
Richard Boot
08 November 2022 - 13:00

De Noord Alpen mogen zeker nog wel wat krijgen. Maar de neerslag staat er lekker op maar of het de Alpen redt.

reageer
marc van de poel
marc van de poel
08 November 2022 - 13:03

Le Lac Blanc, hoog boven Alpe D'Huez. Op de achtergrond, de Pic de Lac Blanc.

Reactie #108212 op weerbericht reageer
Pieter Masson
Pieter Masson
08 November 2022 - 18:23

Sneeuwjackpot, Wat een perfecte timing voor Val Thorens

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
08 November 2022 - 19:35

Hoi Lander. Volgend weekend ga ik een paar dagen naar Kaprun. Kan hé iets zeggen over de weersverwachting?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 November 2022 - 21:39

We houden de spanning erin. Morgen in het weerbericht meer info :)

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.