Vrij zonnig Alpenweer

7 november 2022 - 8:08

November is een maand met relatief weinig zonuren. Atlantische depressies weten de Alpen dan vaak moeiteloos te vinden. Dat scenario komt dit seizoen nog niet echt uit de verf. Maar op termijn zie ik mogelijkheden. Steeds meer modellen gaan op de polaire toer. En dat betekent toenemende sneeuwkansen voor de Alpen!


Foto' s van Lander vanuit de omgeving van Arosa / Lenzerheide


Arosa. @Lander


Arosa. @Lander
 

Droog en vrij zonnig
De Bayerische Alpen en het noordoosten van Oostenrijk zijn vandaag nog gevoelig voor wat overtrekkende wolkenvelden. Tussen Salzburg richting het Wienerwald valt in de ochtend lokaal nog een laatste bui. Verder is het ronduit zonnig in de Alpen. Een uitloper van het Azoren hogedrukgebied heeft via de Alpen verbinding met een cel in de buurt van de Oekraïne. Ondertussen is er met een westelijke wind duidelijk wat zachtere lucht de Alpen binnen gestroomd. De vorstgrens schommelt tussen ongeveer 2500 meter in het noordoosten, 2800 meter in het centrale gedeelte tot ongeveer 3300 meter voor het zuidwesten en zuiden. Ondanks de wat hogere temperatuur blijft de sneeuwconditie aardig overeind. Zeker tegen de noord en noordoost hellingen. De stand van de zon is tot 21 december met de dag wat lager. De lucht is tevens niet overdreven vochtig. Krijg van Lander ter plekke de bevestiging.


Veel zon vandaag in de Alpen. De westelijke Bayerische Alpen en noordoosten van Oostenrijk zijn nog wat gevoelig voor wat overtrekkende wolkenvelden. De regenbuien in de buurt van Wenen trekken oostwaarts weg. @WetterOnline

Woensdagnacht vanuit het westen wat sneeuw
In de nacht van woensdag op donderdag zorgt een langstrekkend front voor wat opkomende sneeuwval. De sneeuwvalgrens schommelt dan ergens tussen de 1600 en 2000 meter. Ik verwacht op deze passage tussen de 10 en 25cm, met de nadruk op het Mont Blanc gebied. Verder oostwaarts is het front duidelijk minder actief. Misschien dat de Vorarlberg er nog 10cm uitperst maar veel meer zal het waarschijnlijk niet zijn.

De retour D' Est voor de Italiaanse binnenboog en delen van Wallis komt in de laatste runprog wat minder uit de verf. Dit blijven lastig in te schatten situaties. Een klein verschil in koers / isobaar richting, heeft grote gevolgen. ECMWF ziet verwacht komend weekend nog wel een kleine 20cm in de Monta Rosa / Aosta / Sestrière hoek. De uitkomst is wel duidelijk minder dan gisteren. Iets om de komende runs even in de gaten te gaan houden.

Lange termijn
Op lange termijn zitten er toch wat meer polaire signalen in de diverse weerkaarten. Storingen weten daarbij west Europa steeds makkelijker te vinden. Het Amerikaanse GFS komt later ook met een meer zuidelijk neerslag signaal. We gaan het zien de komende dagen.


Lange termijn van ECMWF biedt voorzichtg meer sneeuw kansen. Kwestie van afwachten. @MeteoCentre

Fijne dag nog. De komende 2 dagen meldt Lander zich weer bij jullie.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

 

10 reacties
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
07 November 2022 - 08:30

Mogge Michael wat een schitterende foto van de kaunertaler gletsjer dat is voor ons ook een bekend skigebied klein maar fijn. En nu maar hopen dat die koude die jullie zien doorzet en dat er een flink pak sneeuw gaat vallen in de Alpen. Kom maar op met het vervolg van het WEERBERICHT . 👍👉🌨🌨🏔⛷👍

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
07 November 2022 - 09:22

🙋‍♂️

Michael Postma
Michael Postma
07 November 2022 - 08:50

Denken jullie dar er in les trois vallees genoeg sneeuw zal liggen voor 9 december

reageer
Stefan T.
Stefan T.
07 November 2022 - 10:19

Ik hoop t Michael, wij gaan dan naar Tignes, redelijk vergelijkbaar qua hoogtes. Val Thorens geeft natuurlijk de beste kansen in les trois vallees. Maar ontwikkelingen gaan langzaam de goed kanten op heb ik t idee. Misschien kunnen de weermannen nog wat toevoegen.

Michael Postma
Michael Postma
07 November 2022 - 12:07

Het huisje wat we gehuurd hebben zit in saint martin en we skien altijd in les menuires maar als de dalafdaling dicht is moeten we met de bus eerst naar les menuires

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
07 November 2022 - 08:58

Goeiemorgen. Wat een mooie foto's Lander. Heerlijk daar in Lenzerheide.

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 November 2022 - 09:04

Pakt de regio Val Gardena ook wat sneeuw bij een retour D’est?

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
07 November 2022 - 09:17

Nee Gerda dat is eerder de Italiaanse binnenboog, dus van Piemonté tot Aosta. Let the snow come !

Ate N
Ate N
07 November 2022 - 09:21

Oehhh die Kaunertaler gletsjer ligt er nu wel heel lekker bij. Toen ik er anderhalve week geleden was toen waren de pistes ook prima maar off piste was er echt niet bij. Ik wil weer terug😍

reageer
marc van de poel
marc van de poel
07 November 2022 - 11:38

Off piste is op een gletsjer eigenlijk een redelijk slecht idee..

Ate N
Ate N
07 November 2022 - 09:22

Verblijft Lander trouwens de hele winter in Zwitzerland/ Lenzerheide?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
07 November 2022 - 11:39

Ik blijf tot het einde van het jaar in Zwitserland (voor mijn gletsjeronderzoek) en trek elk weekend / zodra ik kan naar een ander gebied. Komend weekend Disentis - Sedrun - Andermatt :)

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 November 2022 - 11:49

Goh Lander, ik heb echt met je te doen 😉. Of eigenlijk heb ik met Michel te doen. Die staat er bij SH nu alleen voor😘

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 November 2022 - 11:51

Klasse zo’n verblijf en super interessant Gletscher- onderzoek. 👍 Fijne tijd.

marc van de poel
marc van de poel
07 November 2022 - 12:10

Zwaar leven, Lander..

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
07 November 2022 - 15:16

@Gerda, ik blijf weerberichten schrijven :) Kan het nu zelfs beter mee opvolgen :)

Ate N
Ate N
07 November 2022 - 15:34

Fantastische ervaring Lander, geniet van je tijd daar en blijf ons spammen met die mooie foto's👌

Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
07 November 2022 - 09:33

Laat de polaire lucht maar komen 😁. De afgelopen dagen hebben de sneeuwkanonnen in verschillende gebieden goed gedraaid (Ischgl, Sölden). Toch een teken aan de wand dat men verwacht dat ze sneeuwmix (echte sneeuw + kunst) toch een tijdje gaan kunnen conserveren. Want anders hebben de kanonnen voor niks staan draaien. We gaan het zien dit weekend in Sölden. Vorig jaar met Wapenstilstand was de verbinding Gigijoch-Gletscher (heen en terug) geopend. Benieuwd of ze dit nu opnieuw voor elkaar krijgen. Met wat geluk misschien wel want al deze pisten liggen boven de 2300 meter. Zeker als er in de nacht van woensdag op donderdag nog een pelletje van een 5-tal cm voor opfrissing kan zorgen.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 November 2022 - 11:49

Ja Jan kan goed mogelijk zijn. Te hopen dat de dagtemp. deze week op 2000 m van tussen 5-7 gr. niet teveel schade opleverd. ( ORF) 👍❄️

J B
J B
07 November 2022 - 12:11

Wanneer zou het hele gebied Sölden open gaan?

Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
07 November 2022 - 13:32

Opening Sölden is voorzien 17 November. Hoeveel opengaat zal nog eventjes afwachten zijn. Ik vrees een beetje voor het gebied Gaislachkogel. Ik reken/gok op de bovenste pisten Gigijoch + verbinding met Gletscher.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
07 November 2022 - 16:26

Obergurgl/Hochgurgl gaat dan ook open, ook wel de moeite waard : - )

J B
J B
08 November 2022 - 09:14

Ik zit er 23-28, zou leuk zijn als de Gaislachkogl dan open is... Anders het Gurglgebied ook nog een uitwijkmogelijkheid idd.

Kit B-R
Kit B-R
07 November 2022 - 11:37

Kaunertaler is zo gaaf daar, als je in sfl zit is het redelijk dichtbij even wat anders echt een aanrader de weg er naar toe al zo gaaf🤩

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 November 2022 - 11:46

….de weg er naar toe….. ja idd. Prachtig. De weg veelal 1 auto breed langs de stau see. Nou ja stau see ? vorig jaar een veredelde visvijver. Stond verdomd weinig water meer in. Keken er verbaasd van op.

marc van de poel
marc van de poel
07 November 2022 - 12:14

Die weg... Ik weet niet of hij de laatste jaren verbreed is geworden maar ik heb die jaren terug éénmaal met de skibus gedaan,, Achterin de zwiepende bus, met onder je een ravijn, voor de rest tof. De volgende dag toch maar zelf naar boven gereden (met camper) en dan twee nachten op de parking boven blijven staan. Met de voorwielen op de piste. Dat waren mijn zaligste overnachtingen ooit.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 November 2022 - 12:49

Marc, ( rij richting Gletscher ) het weggetje links van stausee is merendeel gespert ivm lawines, dus weggetje rechter kant in gebruik. Zo ver ik weet nog altijd smal.

Ate N
Ate N
07 November 2022 - 15:36

Anderhalve week terug was het een behoorlijk groot meer hoor Bertil, hij is weer goed vol dus.

Kit B-R
Kit B-R
07 November 2022 - 12:36

Idd Bertil dat verbaasde ons ook met 20 jaar geleden, maar blijft prachtig daar!

reageer
marc van de poel
marc van de poel
07 November 2022 - 12:46

De Paneyron boven Vars ligt te blinken in de najaarszon.

Reactie #108192 op weerbericht reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
07 November 2022 - 17:24

Nog wat dunnetjes :-)

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.