Topweekend in de Alpen

29 oktober 2022 - 8:00

Weinig verandering voorlopig. Het zonnige en extreem zachte herfstweer houdt aan. Er passeren hoogstens wat hoge sluierwolken van west naar oost over de Alpen. Komende week komt er wat meer actie in het weer. 


De machtige Aletsch-gletsjer is nog steeds grotendeels sneeuwvrij ... @subfossilguy


De landschappen in de Alpen zijn absurd mooi momenteel, maar nog totaal niet winters. @felixschwienbacher


Herfst in de Ecrins. @paysdesecrins


Tien jaar geleden viel er nog 20 cm sneeuw in Grenoble op 28 oktober. @meteoGrenoble

Zonnig weekend met hoge wolkensluiers
De luchtdruksetting zit muurvast. Boven de Noord-Atlantische Oceaan hangt een stationair lagedrukgebied en boven (zuidoost) Europa domineert hogedruk. Tussen beide in staat er een zeer zachte zuidwestelijke luchtstroming met extreem mild weer. Vandaag en ook morgen domineert de zon alweer volop, met slechts een paar lage wolken in de voor-Alpen en sluierwolken vanaf het westen. Vandaag ligt de nulgradengrens rond 3600-3800 m. Op 2000 m klimt het kwik tot 13-15°C. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten. 


Volop zon deze ochtend (8u). @Wetteronline


8-12°C boven normaal op 1500 m vandaag. @WXCharts

Ook maandag nog zonnig, dinsdag lichte neerslag in het westen
Het zonnige weekend krijgt maandag nog een verlengstuk. De zuidwestenwind spant wel verder aan, maar deze voert nog steeds erg zachte lucht naar de Alpen. De zon domineert het weerbeeld, maar er passeren ook hoge wolkenvelden van west naar oost, en deze nemen na de middag stilaan toe in de westelijke Alpen. De nulgradengrens zakt een klein beetje met waardes tussen 3300 en 3500 meter. Dinsdag schuiven neerslagzones vanaf het westen dichterbij. De dag start nog droog, maar in de westelijke Alpen is het wel al meteen betrokken. Vervolgens zal het in de loop van de voormiddag in de Franse Alpen beginnen te regenen/sneeuwen bij de passage van een oplossend koufront. Voorlopig verwacht ik 5-10 mm in de westelijke Alpen, in de voor-Alpen mogelijk nog wat meer. De sneeuwgrens komt uit rond 2500 m. Het front trekt daarna stilaan naar het oosten, maar lost grotendeels op tijdens de passage over de Alpen. In de oostelijke Alpen wordt het weerbeeld dinsdag wellicht nog gekenmerkt door zon en hoge wolkenvelden, terwijl het droog blijft. De nulgradengrens ligt hier aan de voorzijde van het front tevens ook nog steeds (boven) 3000 m. 


Passage van een zwakke neerslagzone op dinsdag. 

Tweede deel van de week sneeuw?
Woensdag en donderdag zien er weer stabieler uit dankzij een (tijdelijk) grotere invloed van hogedruk. De temperaturen liggen gelukkig wel wat lager met een nulgradengrens rond 2500 m. Dat is nog steeds hoger dan normaal, maar toch al minder extreem dan we ondertussen gewend zijn .. Tegen donderdagavond zal de bewolking vanaf het westen snel verdichten op nadering van een nieuwe neerslagzone. Tijdens de nacht op vrijdag en vrijdag overdag trekt dit front van west naar oost over de Alpen. De sneeuwgrens gaat aanzienlijk naar beneden, tot 2000 m en lager, maar de neerslagsom blijft wel beperkt. Aan de zuidkant blijft het mogelijk zelfs helemaal droog. 

Het weekend ziet er opnieuw stabieler uit. Morgen vertelt Michael jullie meer over het weer! Een fijne dag nog :)

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

7 reacties
Richard Boot
Richard Boot
29 October 2022 - 08:16

Goedemorgen Lander je bent er weer vroeg bij laten we hopen vanaf volgend weekend sneeuw voor de Alpen. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
29 October 2022 - 09:20

Mooi hoor, die herfstfoto's. Eind volgende week langzaam richting witte toppen met de zakkende sneeuwgrens, ik hoop het.❄️❄️

reageer
Peter Roemie
Peter Roemie
29 October 2022 - 09:55

Zit naar radio 1 te luisteren, en maak je borst maar nat, want de milieubeweging heeft het skiën ontdekt. Om te beginnen met sneeuwkanonnen. In La Clusaz is het aanleggen van een voorraad meer afgeblazen.

reageer
marc van de poel
marc van de poel
29 October 2022 - 12:55

De milieubewegingen blokkeren in Frankrijk zowat alles, wat met wintersport te maken heeft. Zelfs het vervangen van oude liften door modernere en veiligere exemplaren wordt eindeloos tegengehouden en juridisch langs alle mogelijke pistes aangevochten. Die administratieve en juridische procedures zijn zo duur, dat dat de prijs van de lift met 20 tot 30% verhoogt. De normale tijdspanne dat het duurt om administratief in orde te zijn om een nieuwe piste te mogen aanleggen is sowiezo 5 jaar. Voor een lift in een nieuwe zone tussen de 6 en de 10 jaar. (gesteld dat ze het niet verbieden !!) Ik heb het aanvraag dossier op mijn PC staan, dat het skistation Vars (Hautes Alpes) bij de instanties heeft binnengebracht om twee oude sleepliften te vervangen door één enkele zetellift. Het betreft een documentje van 3280 pagina's...

Peter Roemie
Peter Roemie
29 October 2022 - 13:12

Dag Marc ! Ik denk dat het in Oostenrijk ook zo is. Dat gesprek vanmorgen op de radio , echt ze wisten van toeten nog blazen. hoe ze over skiën spraken....

marc van de poel
marc van de poel
29 October 2022 - 13:40

Het zal overal wel problematisch zijn om nieuwe zones in het hooggebergte aan te snijden. Begrijpelijk ook. Een kabellift zoals die nieuwe Furglerblickbahn in See is in Frankrijk ondenkbaar. De procedure om de oude lift Sairon in Morillon te vervangen door een nieuwe zeszitter duurde 6 jaar. Enkel omdat er enkele bomen moesten gerooid worden, omdat die nieuwe zetellift nu eenmaal breder is. En in Aussois houden ze al 5 jaar de vervanging van de Fournache zetellift tegen, weliswaar op een licht gewijzigd traject, omwille van ... vlinders. Ongelooflijk maar echt waar.

Marja  Skiër
Marja Skiër
29 October 2022 - 17:09

Dat ze tussen Klein Matterhorn in Zermatt en Plateau Rosa in Cervinia nog zo’n enorme lift op bijna 4000 m mochten aanleggen is wel een wonder dan. We gaan eind januari 2023 naar Cervinia maar verwachten dat ie dan nog niet open is. Was gepland voor 2021! Vorig jaar zagen we dat ze al flink opgeschoten waren. En die lift is een onderdeel van een grote aanpassing aan de liften in Zermatt. Leuk om over te lezen! Ze hebben er goed over nagedacht. En dat doet Zwitserland dus allemaal!

Clemens Gjertsen
Clemens Gjertsen
29 October 2022 - 18:41

En dan zeggen ze dat Duitsers bureaucratisch zijn😉... Overigens is dit in Duitsland al jaren de trend en daardoor zakt het Duitse Alpengebied steeds verder weg als skibestemming met uitgebreide infrastructuur. Overigens heeft dat ook een positieve keerzijde: het trekt een 'ander' publiek dat niet primair voor het 'kilometervreten' komt maar rust en ruimte zoekt. En het prijsniveau blijft duidelijk onder dat van Oostenrijk.

Bianca B
Bianca B
29 October 2022 - 09:57

Wat kan het weer toch lekker veranderlijk zijn. In een paar dagen tijd gewoon 25 graden of meer verschil.

reageer
marc van de poel
marc van de poel
29 October 2022 - 12:43

Goeie middag weer- en wintersportfanaten. Goeie middag, Lander en Michael. Stilaan ben ik weer dagdagelijks op post om jullie berichten te lezen. Na een warme zomer en een nog warmere na-zomer beginnen we nu toch stilaan aan de witte hellingen te denken. Er is uiteraard nog wel enige tijd, voordat het Nieuwjaar is en wij de latten weer gaan onderbinden, maar dat maakt toch enige voorpret er niet minder om. Hierbij een fotootje van vorig jaar, halfweg november in Montgenèvre. Prettig weekeinde.

Reactie #107869 op weerbericht reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
29 October 2022 - 17:11

Marc wat zeg je dat weer leuk! Maar de nazomer is wel warm maar toch niet warmer dan mid-zomer hoor! Toen was het immers tegen de 40 op het hoogtepunt, vandaag en gisteren hier in Limburg nog 25gr! Voor de tijd van het jaar extreem warm!

Mieke J.
Mieke J.
29 October 2022 - 13:22

Hoi Peter leuk dat je weer op het forum bent!

reageer
Greet ☀️
Greet ☀️
29 October 2022 - 22:20

Ondertussen in Zwitserland 🇨🇭 een wereldrecord met die prachtige rode trein www.nzz.ch/schweiz/laengster-personenzug-der-welt-rhaetische-bahn-will-den-rekord-schaffen-ld.1709609

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
29 October 2022 - 23:09

Klopt ja,Greet!van de zomer al volop reclame erover!helaas kon ik er niet bij zijn,maar heb wel de beelden en filmpjes gezien,heel de dag al!😍🇨🇭🚞💪

Koos Beijer
Koos Beijer
29 October 2022 - 23:15

Reactie #107879 op weerbericht
Koos Beijer
Koos Beijer
29 October 2022 - 23:15

Reactie #107880 op weerbericht
Koos Beijer
Koos Beijer
29 October 2022 - 23:16

Nu tijd voor SNEEUW!!!!💪🇨🇭😍❄️🌨🌨🚞🛷

Greet ☀️
Greet ☀️
30 October 2022 - 07:21

Knap hè @Koos 🇨🇭🚂

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.