Prachtig herfstweer

28 oktober 2022 - 7:00

De hogedrukinvloed heeft een lange adem. Voorlopig verandert er weinig aan het weer in de Alpen. De zon domineert en het is bijzonder zacht. Het lijkt wel dat de zomer nog steeds voortduurt als je de nulgradengrens bekijkt! Gelukkig is de instraling van de zon in dit jaargetij al een pak minder waardoor er sowieso al minder sneeuw en ijs smelt. Op de gletsjers houdt de beperkte hoeveelheid sneeuw gewoon stand, door afkoeling van onderuit (ijs aan de oppervlakte is altijd 0°C). Daarnaast tonen sommige weermodellen voor volgende week een, jawel, omslag! 

 

Rustig en zonnig weer dankzij hogedruk
Wie in de Alpen vertoeft en van de zon wil genieten heeft geluk. Vandaag en de komende dagen blijft het schitterend weer. Het weer is de laatste dagen namelijk niet zo moeilijk om te voorspellen. En dat hebben we nog steeds te danken aan een hogedrukgebied met kern boven het zuidoosten van Europa dat domineert over onze favoriete bergen. Het is daardoor zonnig, stabiel, rustig en zeer zacht bergweer. Tijdelijk trekt er vandaag wel een band met meer middelhoge wolkenvelden van west naar oost over en morgen komen er in het westen wat meer hoge wolkenvelden voor. De nulgradengrens stijgt tot 3500-3800 m. Op 2000 m wordt het zo'n 14-15°C en in sommige valleien is 22-25°C mogelijk. Nazomer eind oktober! Dankzij de zuidenwind wordt er vanaf Noord-Afrika wel een portie Sahara-zand naar het noorden geblazen. Zeker in het westen van de Alpen, waar de concentratie van dit zand in de lucht het hoogst is, kan het daardoor wat wazig zijn.


Dominantie van hogedruk over Europa. Er liggen geen regenzones in de buurt. @KNMI

Volgende week stilaan koeler
Begin volgende schuift een lagedruk-trog vanaf het westen dichterbij. De zachte lucht wordt daardoor stilaan weggeblazen naar het oosten van Europa waardoor het enigszins begint af te koelen. Nog niet meteen significant, maar gestaag. Op dinsdag zakt de nulgradengrens tot rond 2500 m. Maandag en dinsdag verschijnen er stilaan ook wat meer wolkenvelden, op woensdag staat een (zwakke) neerslagzone gepland. Die zal vooral in de westelijke Alpen voor wat neerslag zorgen, met een sneeuwgrens die kan zakken tot 2000-2200 meter. 


Lagedruk schuift volgende week dichterbij. @Wetterzentrale

De koelere donderdag/vrijdag die Michael gisteren aanhaalden staan nog steeds op de weerkaarten. Een koufront trekt dan van west naar oost over de Alpen en zorgt voor neerslag die zich vooral op de west- en noordkant zal focussen. De sneeuwgrens kan zakken tot onder 1500 meter. Eindelijk dus nog eens een prikje van de herfst, of een beetje winter als je wil ... Op basis van de huidige weerkaarten blijven de neerslaghoeveelheden wel beperkt. 


Lichte stuwing donderdag/vrijdag, met vooral aan de noordkant kans op wat sneeuw. @Wetteronline

Hoe het dan na vrijdag verder gaat, is nog even afwachten. Echt wisselvallig weer lijkt nog niet meteen op het programma te staan, maar de hoog(st)e temperaturen zijn we wel kwijt. De nulgradengrens komt typisch uit rond 2000-2500 m.


De afkoeling na het weekend is duidelijk. @Meteociel

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

8 reacties
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
28 October 2022 - 08:03

Goedemorgen Lander nou je bent er al vroeg bij met het WEERBERICHT , nou van mij mag het weer nu wel omslaan naar meer winterse temperaturen hoor. Trouwens Ik denk dat dit wel de warmste oktobermaand is van aller tijden? Maar dat weten jullie beter dan ik , ik ben eigenlijk wel benieuwd of dat ook zo is .👉🌨🏔⛷👍

reageer
Richard Boot
Richard Boot
28 October 2022 - 08:30

Goedemorgen helaas zie ik tot 11 November nog geen winterweer op de kaarten verschijnen maar ik hoop dat ik het verkeerd heb gezien, Ben benieuwd.

reageer
J K
J K
28 October 2022 - 08:57

Echt winterweer wellicht niet, maar kouder met neerslagkansen vanaf dinsdag/woensdag zeker wel

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
28 October 2022 - 09:30

Klopt Richard! Afkoeling met kans op wat neerslag hier en daar. Meer voorlopig nog niet!

Ate N
Ate N
28 October 2022 - 10:18

Ik ben vandaag bij sölden. Prima condities en vrij veel pistes open. Hopelijk blijft het er zo lang mogelijk goed bijliggen met deze zon/ temperatuur.

Reactie #107849 op weerbericht reageer
Ate N
Ate N
28 October 2022 - 10:18

Reactie #107850 op weerbericht reageer
Marianne  Siusi
Marianne Siusi
28 October 2022 - 21:15

Prachtige foto Ate! Was de Gletsjerstrasse open?

Ate N
Ate N
28 October 2022 - 10:19

In de verte zie je de pitztaler gletsjer pistes liggen.

Reactie #107851 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
28 October 2022 - 17:48

@Ate Prachtige foto’s, die laatste leuk. Vorige winter zag ik Solden vanaf Gletscher Pitztal. Fijne tijd nog 👍⛷

Koos Beijer
Koos Beijer
28 October 2022 - 19:15

Prachtig plaatje,Ate!!!💪🌨❄️😍

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
28 October 2022 - 10:42

Mooie foto’s weer Ate dat wordt genieten daar in sölden 👉⛷👍 ik heb wel eens gehoord dat ze sölden met de pitztaler gletsjer willen verbinden , zodat daar een groot gletsjer skigebied ontstaat. 👉🌨🏔⛷🌞👍.

reageer
Ate N
Ate N
28 October 2022 - 11:51

Thanks Peter. Ja klopt inderdaad, die plannen liggen er al heel lang. Maar volgens mij zijn de plannen afgelopen zomer ingetrokken onder druk alpen vereniging en negatieve enquête inwoners Pitztal.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
28 October 2022 - 17:45

@ Peter/ Ate Deze zomer is bij referendum in het Pitztal op 2 stemmen na TEGEN aan sluiting met Solden gestemd. Dus dat gebeurd simpel niet meer, althans voorlopig. Men wilde 2de stemming houden ivm het minuscule stem verschil. Dat gebeurde echter niet. Afwachten……

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
28 October 2022 - 12:50

Dit zijn de kaarten die ik wil zien! :)

Reactie #107855 op weerbericht reageer
Richard Boot
Richard Boot
28 October 2022 - 13:29

Dat klopt ik zag de kaarten net voorbij komen en zien er vanaf 10 November goed uit met veel neerslag voor de Alpen nu nog inkleuren en vastzetten. Het is nog vroeg maar liever begin December de Kerstvakantie veilig stellen

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
28 October 2022 - 13:29

Hopelijk kan ik er morgen nog wat over schrijven ;)

J K
J K
28 October 2022 - 13:42

Duimen dat dit blijft staan en het ECMWF de komende dagen ook met dit scenario op de proppen komt!

Ate N
Ate N
28 October 2022 - 13:47

Zo dat is heel ver vooruit, ik hoopte dat dit komende woensdag al was. Nog even lekker in de verse sneeuw knallen!

Henk Jongkind
Henk Jongkind
28 October 2022 - 14:41

Misschien wel beter dat de temperatuur langzaam naar beneden gaat. Van + 20 naar -10 is wel een hele grote overgang. Wacht al weer met spanning op de berichtgeving van de komende dagen. 20 November richting Alpen, duurt nog wel even, maar toch.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.