Zonnig en zeer zacht

27 oktober 2022 - 8:22

De winter wint langzaam aan terrein. Niet in onze eigen omgeving natuurlijk, want hier in Europa is het eerder nazomer dan herfst. In Lapland bijvoorbeeld kwam het kwik gisteren niet boven het vriespunt uit. Daarbij viel ook de nodige sneeuw en dit maakte het winterse plaatje compleet. Ook het noordwesten van Rusland is aan het afkoelen. De vorstgrens ligt er net ten noordoosten van Moskou. Aan de andere kant van de Atlantic doet het noorden van Canada ook lekker koud mee. In Alaska zie ik net ten noorden van Fairbanks zeer strenge vorst in de thermometer hut. Maar hoe zit het met onze Alpen. Gelukkig zie ik daar op termijn ook sneeuwkansen!


Ondanks de warmte kan je vooral in de ochtend prima op de gletsjers terecht. #Rettenbach #Tiefenbach @LiveUpdates


Kleurrijke zonsondergang op de Adamalm. @LiveUpdates


Beauty vanuit de Graubünden. @Lucas Pitsch SRF Meteo


Volop sneeuw in het Finse Rovaniemi! @webcam

Zomerse vorstgrens
De Europese nazomer nadert zijn hoogtepunt. Onder regie van een Balkan hoog stroomt subtropische lucht vanuit noord Afrika diep Europa binnen. De vorstgrens trekt zich daardoor nog wat verder terug. Deze schommelt vanmiddag rond de 3600 à 3800 meter! De zon maakt onder hogedrukinvloed overuren. Lokaal trekt er wat hoge cirrus bewolking voorbij. Daar heeft de zon amper last van. Ook Sahara stof hoog in de atmosfeer zorgt plaatselijk voor een waterig zonnetje. Vanwege het geringe luchtdrukverschil staat er ook maar weinig wind. Zo diep in oktober een mooie nazomerdag in de Alpen!


Een zonovergoten dag in de Alpen. Alleen het noordwesten van Zwitersland en de zuidelijke Italiaanse Alpes maritimes (regio Sestrière) zijn in de ochtend gevoelig voor wat hochnebel velden. @WetterOnline

Lange termijn opnieuw kouder!
Ik heb goed nieuws voor jullie. Zowel GFS als nu ook het ECMWF verwachten rond 3 november een weersomslag! Een opdringend Atlantisch lagedrukgebied doet een aanval op het Eurohoog. Beide modellen verwachten daarbij ook de nodige sneeuwval! Hoe leuk is dat. Enige voorzichtigheid is gezien de termijn nog wel geboden natuurlijk. Maar omdat beide modellen het signaal nu eensgezind oppikken geeft dat de burger moed! Aan Lander de taak om dit de komende dagen te gaan monitoren!


Koude gamechanger van ECMWF rond volgende week vrijdag. Als dit doorzet geeft dit volop sneeuwkansen voor de Alpen! @MeteoCentre ECMWF


Vet sneeuwsignaal van ECMWF! Beide modellen nu gevoelig kouder. Prognose vrijdag 4 nov. #afwachten


Sneeuwverwachting voor Oostenrijk rond volgende week vrijdag van GFS. De sneeuwvlag kan nog niet uit. Maar de signalen worden sterker. #afwachten @WetterOnline

 

Een fijne dag nog. De komende 2 dagen meldt Lander zich weer.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

6 reacties
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 October 2022 - 08:54

De zoon van mijn vriendin gaat een opleiding tot skileraar volgen in Lermoos / Ehrwald. In december wil hij daar met de trein naartoe. Wij wonen aan de Nederlands-Duitse grens, bij Enschede, dus vertrekken vanuit Duitsland is een optie. Omdat wij nooit met de trein reizen kunnen wij wel wat advies gebruiken. Heeft iemand tips? Zijn er sites waarop je (eenvoudig) tickets (vor Duitse treinen) kunt boeken? Ik hoor graag, b.v.d..

reageer
J K
J K
27 October 2022 - 09:07

Via NS internationaal kun je je reis uitzoeken, de beste tip is NU boeken (als je weet wanneer je gaat), hoe eerder hoe goedkoper. Zo kun je prima voor 80 a 100 euro heen en weer zijn, echt spotgoedkoop. Als je precies dezelfde reis 2 dagen van tevoren boekt ben je een veelvoud daarvan kwijt. Nog wat tips: - Je boekt gewoon een reis van station A naar station B. In Duitsland heb je soms vertraging en komt een ander traject beter uit. Pak deze trein dan gewoon, de conducteurs checken vooral of je ergens tussen Utrecht en Kufstein zit en verder niet - Het is als je ver van tevoren boekt heel goedkoop om te upgraden naar 1e klas en een zitje te reserveren. Dan zit je heerlijk comfortabel in een cabine en hoef je je niet druk te maken of je plek hebt. Dit gaat wel een beetje in tegen het vorige punt, want als er dan iets is komt je reis minder goed meer uit. Ik zou dit dus vooral doen als je een heel lang traject hebt zonder overstappen. - Zorg voor entertainment, in bepaalde gedeeltes van Duitsland is je internet op de telefoon en de Wi-Fi erg slecht, dus neem een boek mee of een pak kaarten (als je een plek met een tafeltje hebt) - Houdt rekening met een behoorlijke overstaptijd in München, dat is echt een enorm station. Ik heb er wel eens echt moeten rennen toen ik van spoort 2 naar 34 moest of iets dergelijks. Mij is het altijd heel goed bevallen, ben met de trein naar Mayrhofen, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck geweest. Ga nu wel steeds met de auto omdat ik de mobiliteit op locatie erg prettig vind (zeker als je naar meerdere deelgebieden wilt/kunt), maar sluit niet uit dat ik in de toekomst ook wel weer eens de trein pak mocht het zo uitkomen.

J K
J K
27 October 2022 - 09:11

Voor de duidelijkheid, je hoeft dus niet eerst naar Duitsland om een trein te pakken, je kunt gewoon een reis van Arnhem, Venlo of waar dan ook in Nederland boeken. Zelfs je lokale stoptrein kun je met hetzelfde ticket op om dan op een groter station op de Deutsche Bahn trein te stappen.

Isabel van den Boom
Isabel van den Boom
27 October 2022 - 10:01

Op treinreiswinkel.nl staan veel internationale treinreizen

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 October 2022 - 13:01

Bedankt voor jullie reactie!

frank portes du soleil
frank portes du soleil
27 October 2022 - 14:42

Mijn familie gaat ook vaak met de trein maar dan naar Genève. Die bellen altijd naar ns internationaal en boeken dus via de telefoon. Want online is het voor een gezien niet te doen. Misschien voor 1persoon wel. Kinderen schijnen spotgoedkoop te zijn. Ze zijn er erg tevreden mee.

J K
J K
27 October 2022 - 16:00

Ligt vooral aan het land waar je doorheen moet, Frankrijk is inderdaad een drama om online te plannen, Duitsland en Oostenrijk prima

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 October 2022 - 08:57

Ate, ik lees dat jij op dit moment aan het gletscher-skien bent en 3 verschillende gletsjers bezoekt. Is dat de moeite van de 900 km rijden waard? Kun je je een hele dag vermaken op bijvoorbeeld de Kaunertaler gletscher? Bedankt voor de foto's trouwens, zo kom ik wel in de stemming!

reageer
Ate N
Ate N
27 October 2022 - 09:57

Dat heeft erg met persoonlijke voorkeur te maken Michael, met name de Kaunertaler is wel erg klein dus je moet het niet erg vinden veelvuldig dezelfde pistes te doen. Zelf heb ik daar geen problemen mee maar zou wel inzetten op een combinatie van verschillende gletsjers i.p.v. 1 meerdere dagen aandoen. De condities waren zeer goed vanwege de recente sneeuw van zaterdag, maandag en gisteren zelf maar kan de impact van komende week met veel zon/ hoge temperaturen moeilijk inschatten. Morgen ga ik naar Sölden dus zal een update geven, verwacht wel dat m.n. Sölden en Pitztal de temperatuur op de 3000+ pistes goed zullen houden en deze bieden ook wat meer afwisseling/ piste km's. Vooruitboeken online scheelt trouwens flink in de skipas prijzen. Met het koudere weer en sneeuw wat er aan komt plus de huidige condities zou ik het wel aandurven. Wanneer wilde je weg? Wellicht even wachten tot do/vr bijv zodat je meer verse sneeuw hebt al is het skiën nu in de zon ook wel lekker:)

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
27 October 2022 - 10:16

Wat leuk Ate dat je die drie gletsjergebieden aandoet , en we kunnen je verhaal beamen hoor , het klopt allemaal ook wij hebben deze drie gletsjer skigebieden geskied , wel wat later in het seizoen , en we hadden altijd fantastische mooie pistes met heerlijke poedersneeuw . 👉🌨🏔⛷👍.

Ate N
Ate N
27 October 2022 - 11:45

Fantastisch hè Peter. Lekker in t- shirt in het dal en op de berg in de sneeuw😍 Ik vermaak me opperbest hier. Beetje wandelen, op terras zitten en skiën met elkaar afwisselen. Heb nog anderhalve week dus pak wellicht net staartje met weersomslag mee.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 October 2022 - 13:04

Bedankt voor jouw reactie, Ate. Ik zou dan inderdaad meerdere gletsjers bezoeken. Wij zitten te denken aan half november. Morgen naar Solden dus, hoe is het in Obergurgl en Hochgurgl?

Ate N
Ate N
27 October 2022 - 16:31

Obergurgl gaat ''pas'' half november open. Natuursneeuw ligt hier grofweg vanaf 2800m nu dus de sneeuwgrens moet nog flink zakken (en veel vallen) willen de reguliere skigebieden van Sölden en Obergurgl half november hun deuren openen.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
27 October 2022 - 19:19

Nogmaals dank Ate. Wij wachten rustig af. Veel plezier nog!

Erica van H
Erica van H
27 October 2022 - 09:17

Laat die weeromslag maar komen!!

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
27 October 2022 - 10:03

Schitterende foto’s Michael nou laat het koudere WEER met een flinke sneeuwdump 🌨 maar komen hoor , daar wordt het nu langzamerhand wel tijd voor na al die warmte. 👉🌨🌨🏔⛷👍

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
27 October 2022 - 14:48

De speedopening in Zermatt-Cervinia is afgelast 😢

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
27 October 2022 - 16:39

Ja komt dit jaar helaas iets te vroeg🧐🤦‍♂️

Ingrid Ski-idioot-je
Ingrid Ski-idioot-je
27 October 2022 - 22:42

Ik ga duimen dat de kou invalt! Kerst en de jaarwisseling in de sneeuw staat op de verlanglijst… bedankt voor het doorgeven van de eerste sneeuwsignalen….!

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.