Aanhoudend zacht Alpenweer

25 oktober 2022 - 8:36

Het huidige weerbeeld heeft overeenkomsten met het seizoen 2015 / 2016. Persistente hogedruk boven zuidoost Europa hield de winter toen lang op afstand. Ik verzon toen titels als 'Winter ligt in coma". Precies rond de Kerst volgde toen uiteindelijk een Wintereinbruch. De beruchte Kerstthriller. Gaan we dit jaar dezelfde kant op? Of worden we wat eerder uit ons warme lijden verlost?

Fraaie beelden uit de regio Kronberg. @SRF Meteo


Nachtelijke mist in Meiringen. @Webcam


Mittelberg / Kleinwalsertal @Hans ter Braak

Eerder nazomer dan herfst
Een zogenaamd Balkanhoog heeft grote delen van Europa in een warme houdgreep. Ik schreef daar eergisteren al over. Een hogedrukgebied in die geografische hoek pakt voor de Alpen zeer ongelukkig uit. Als je van winterweer houdt tenminste, want warmteliefhebbers komen volledig aan hun trekken deze dagen. De aangevoerde lucht is dan ook helemaal afkomstig uit Noord Afrika / Sahara gebied. Neerslaand Sahara stof gaat waarschijnlijk ook weer meespelen.

De dag start vandaag in het westelijke Alpengebied vrij zonnig. In Karinthië op het grensgebied met Slovenië valt vanmorgen af en toe wat regen. Ten oosten van Salzburg valt lokaal ook een enkele bui. Maar verder is het weerbeeld vriendelijk, met flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur op 2000 meter ligt vanmiddag rond de 10 graden C. De vorstgrens schommelt daarbij rond de 3000 meter. Later op de dag raakt het vanuit het westen bewolkt. In de nacht trekken vervolgens enkele buien via de Savoie in de richting van Zwitserland. In het hooggebergte valt in deze regio vanaf ongeveer 2600 meter een paar centimeter sneeuw.


Radarbeeld vanmorgen 09.00 uur. In het zuidoostelijke Alpengebied vallen verspreid enkele buien. Ten oosten van Salzburg zijn ook een paar lichte buitjes actief. Verder blijft het grotendeels droog en zonnig. @WetterOnline

Weersomslag in november?
Ik sla het weer voor de komende dagen voor het gemak even over. Daar is met warmte en veel zon weinig interessants over te zeggen. De lange termijn biedt langzaam gelukkig wat meer perspectief. GFS kwam de laatste dagen al met wat koelere signalen. Het ECMWF nu ook in zijn laatste run. Het berekent de polaire trog langzaam iets verder richting het Europese continent. Dit resulteert voor de Franse Alpen en westelijke gebieden naar langzaam toenemende neerslagkansen. De sneeuwvalgrens is dan afhankelijk van de uiteindelijke opmars van de polaire trog. We houden ons maar vast aan dit voorzichtige signaal. Je moet toch wat. Morgen brainstormen we rustig verder!


Koele verandering begin november? ECMWF houdt het spannend..... @Wetterzentrale

Fijne dag nog iedereen. Tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

6 reacties
Ate N
Ate N
25 October 2022 - 09:02

Wat een fantastische foto die eerste 😍⛷

reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
25 October 2022 - 09:14

Michael we gaan je helpen om originele titels of slogans te verzinnen. We hebben toch even geen sneeuw om over te praten. Vrienden wie doet er mee? Ik breng in: nog even de zon op de bergen, daarna komt de sneeuw

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
25 October 2022 - 09:51

Warmte in maand TIEN, Pakken ❄️in nov. we gaan het. ZIEN. Let’s hope. Gr

Thim  Koemans
Thim Koemans
25 October 2022 - 10:08

Vadertje winter in dwangbuis. Kerst in je zwembroek? Barbecueën in november! Grasskiën nooit eerder zó populair!

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
25 October 2022 - 10:29

:D ;D

Johan Rutten
Johan Rutten
25 October 2022 - 15:42

Na een mooie volle bloedmaan op 8 november moet de winter echt losgaan. Volle maan geeft ander weer zei mijn vader altijd. Ik verwacht een bloedmooie winter.

Kit B-R
Kit B-R
25 October 2022 - 16:34

Uitkijken naar héél véél sneeuw dat is wat ik schreeuw!😄

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
25 October 2022 - 10:11

🤣🤣

reageer
Jeroen
Jeroen
25 October 2022 - 11:18

ik ga volgende week vrijdag richting solden skien op de gletsjers. zijn dan winterbanden verplicht gezien het warme weer

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
25 October 2022 - 11:33

Hallo Jeroen ik geloof dat vanaf 1 november tot half april in Oostenrijk 🇦🇹 winterbanden verplicht zijn . 👉🚗🏔👍

Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
25 October 2022 - 11:35

Ik denk dat de winterbanden niets met de temperatuur te maken hebben maar gewoon verplicht zijn in de maanden november tot en met 15 april. Nu, of ze erop controleren is iets anders. Maar om op de gletschers van Sölden te gaan skiën moet je tot op 2600 meter rijden met de auto. Die gletscherbaan wordt zeer goed onderhouden maar toch kan je voor verassingen staan. Zeker als er begin november een omslag zou komen naar iets kouder weer. Ik ga komend weekend en mijn winterbanden zullen opliggen.

Marianne  Siusi
Marianne Siusi
25 October 2022 - 19:45

Ha Jeroen, Als je met de auto de Gletcherstrasse naar de dalstations van Retenbach en Tiefenbach wilt zou ik geen risico nemen. Zitten hier en daar flink steile stukjes in en met een beetje neerslag ben je de pineut. Met een skipas hoef je geen tol te betalen. Zonder pas wel. Maar dit was jaren geleden. Is er nu niet een wintersluiting van de weg sinds er kabelbanen naartoe gaan? FF informeren!

Marianne  Siusi
Marianne Siusi
25 October 2022 - 20:01

Parkeerplaats onder aan de Tiefenbachgletsjer. (Zomer 1989)

Reactie #107799 op weerbericht
Bertil Blaas
Bertil Blaas
25 October 2022 - 22:39

@Marianne Mensen uit de huidige jongere generaties, die denken bij het zien van jouw foto,: “ zag het er zo uit in de zomer ? “ Mooie nostalgie opname 👍👍

Marianne  Siusi
Marianne Siusi
26 October 2022 - 12:57

Dat geloof ik graag Bertil!

Mc Lange
Mc Lange
25 October 2022 - 11:54

Geweldige condities na gesloten pistes de afgelopen dagen in Saas Fee

Reactie #107793 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
25 October 2022 - 12:21

⛷😀👍

Henk Jongkind
Henk Jongkind
25 October 2022 - 18:27

Beter nu de hogere temperatuur dan in december zullen we maar zeggen. En dan vanaf november langzamerhand de winter in.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.