Natte maandag

24 oktober 2022 - 7:00

Het hooggebergte heeft de afgelopen dagen een opfrisser gekregen met verse sneeuw. Lagerop lagen de temperaturen nog ruim te hoog voor de vaste vorm van water. Zo is er in de Alpen een mooi contrast te zien tussen de besneeuwde toppen en de dorre valleien met felle herfstkleuren. Ik heb een vermoeden dat dit nog wel enige tijd zo zal blijven, want de komende week en volgend weekend staat er abnormaal warm weer op het programma. Maar eerst krijgen we vandaag nog een zeer wisselvallige start van de week. 


Sneeuw in het hooggebergte, regen en herfst lagerop in de vallei.


Fantastische foto van de hoogste top van Oostenrijk gisteren. 

Vandaag opnieuw zeer wisselvallig
Er verandert voorlopig weinig aan de weerkaarten. De Alpen vertoeven nog steeds in de aanvoer van zachte en vochtige lucht vanaf het zuidwesten. Na de passage van een verbrokkeld koufront tijdens de afgelopen nacht, waarbij het lokaal ook onweerde, start de dag opnieuw met stuw vanaf het (zuid)westen. De dag begint al nat met neerslag aan de west- en zuidkant van de Alpen, en er zijn ook al enkele buien actief boven de Duitse Alpen. De sneeuwgrens ligt onverminderd hoog rond 2800-3200 m. In de (noord)oostelijke Alpen is het tijdens de eerste uren van de dag nog droog met enkele föhn-opklaringen. Het zal ook hier echter snel betrekken en het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich in de loop van de dag dan meer naar de noordkant en naar het oosten van de Alpen. Vanaf het westen verschijnen dan brede opklaringen die tot over de centrale Alpen reiken. In de westelijke Alpen blijven, vooral in de Savoie, wel intense buien mogelijk. De sneeuwgrens zakt aan de noordzijde tot 2500 m tegen de avond. Aan de zuidkant blijft de aangevoerde lucht zachter met een sneeuwgrens die rond 3000 m blijft schommelen. Vannacht lossen de buien stilaan op, of trekken ze weg naar het oosten. 


De hogedruk ligt te ver boven het zuiden van Europa. Daardoor liggen de Alpen onder de aanvoer van zachte en vochtige lucht van WZW. @KNMI

Vanaf morgen weer meestal zonnig
Wie een definitieve overgang naar wisselvallig weer verwachte heeft het fout. Het hogedrukgebied dat gisteren nog dominerend over de Middellandse Zee licht, schuift morgen tot over de Alpen. De toenemende invloed van dit hoog zorgt voor zonnig en stabiel weer met in de loop van de dag hoogstens wat meer hoge en middelhoge wolkenvelden vanaf het westen. Langsheen de bergkammen ontstaan er stapelwolken. In het oosten en tegen de avond ook in de Mont-Blanc regio, kunnen er een aantal buien gevormd worden. De nulgradengrens stijgt tot 3000 m in het noordoosten en 3200 meter in het zuidwesten. 


Morgen domineert de zon in het alpenruim. @Wetteronline

Zonnig en zeer zacht
Woensdag start aan de noordkant met hochnebel en ook overtrekkende middelhoge wolkenvelden. Deze lossen op en trekken weg, en het zonnige weer van de Alpen breidt dan ook uit naar deze regio's. Van donderdag tot zondag domineert de zon volop en is het erg zacht najaarsweer. De nulgradengrens komt wellicht uit tussen 3500 en 4000 m. 

Een fijne dag nog!.

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

 

6 reacties
Thim  Koemans
Thim Koemans
24 October 2022 - 09:20

Kan iemand iets aan deze warmte doen?! Duimen voor een weeromslag!

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
24 October 2022 - 09:46

Goedemorgen Lander nou we kunnen de ski’s 🎿 voorlopig nog wel effe opgeborgen laten met deze warmte 😅.Dus genieten we van de mooie foto’s die jullie wederom geplaatst hebben, ze zijn weer prachtig. 👉🌨🏔⛷🌞👍

reageer
Koen ⛷❄️ van de Pol
Koen ⛷❄️ van de Pol
24 October 2022 - 12:04

We wachten rustig af tot de weeromslag komt en ons dan weer bakken met sneeuw geeft 😁

reageer
J. R.
J. R.
24 October 2022 - 15:16

Wij kunnen met een vriendengroep een eerste keer gaan proefdraaien in de sneeuw tijdens het weeken van 26 & 27 november. Momenteel 2 opties: Breuil-Cervinia & Val-Thorens... Om wat kilometers te kunnen maken is het momenteel nog nergens ideaal, tips zijn altijd welkom!

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
24 October 2022 - 16:17

Ik mag hopen dat er tegen dan in beide gebieden een sneeuwlaag ligt (allebei gunstig gelegen en hoog)

Gijs van der Plas
Gijs van der Plas
24 October 2022 - 16:29

Vorig jaar was het covid die roet in het eten gooide…nu een lekkere Noord Afrikaanse bries….26 november is gelukkig nog heeeel ver weg

Jeroen
Jeroen
24 October 2022 - 16:52

4 november richting solden voor de winteropening...hopen dat t wat wordt

reageer
Ate N
Ate N
24 October 2022 - 17:23

Qua hoeveelheid sneeuw ligt er daar al flink wat en sneeuwt hier (zit daar nu vlakbij) nu flink vanaf ongeveer 2700m.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
24 October 2022 - 16:54

Ondertussen op de Zugspitze.. sneeuwt flink door daar!

Reactie #107780 op weerbericht reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.