Regenachtig en tijdelijk veel wind

22 oktober 2022 - 7:00

De staufase bereikt vandaag zijn hoogtepunt. Vooral Tessin en de zuidelijke Graubünden liggen onder vuur. Hier valt een enorme plens regen. Maandag vallen er vooral in het westelijke Alpengebied opnieuw flinke regen en ook onweersbuien. Daarna knapt het Alpenweer langzaam weer wat op. En dan??


Herfstkleuren vanuit Vars. @twitter vars_fob


Troosteloos webcambeeld vanuit het Zwitserse Hochhamm gisteren. #regen #stratus @foto webcam.eu


Lagedruk boven de oostelijke Atlantic en hogedruk nabij oost Europa zorgen voor een hardnekkige zuidwest stroming. @zamg

Veel regen voor de centrale zuidzijde
Het zwaartepunt van de staufase ligt vanmorgen tegen de centrale zuidhellingen in Tessin en de Graubünden. Een koufront geeft daarbij de neerslag nog even een extra boost. Achter dit front daalt de sneeuwvalgrens een paar honderd meter naar ongeveer 2600 meter. Daaronder is het een groot waterballet. De Zwitserse weerdienst verwacht binnen 24 uur 40 tot zelfs lokaal 100mm! De neerslag trekt in de loop van de dag wat meer oostwaarts richting de Oostenrijkse zuidkant. Ook hier gaat het lokaal flink plenzen, maar niet zo intensief als in Zwitserland. Achter het front ruimt de krachtige tot harde wind tijdelijk naar westelijke richtingen. In het hooggebergte is het oppassen geblazen. Hier komen windvlagen voor tot dik 90 km p/u! In de zuid Franse Alpen is het weerbeeld vandaag een stuk beter. De zon heeft in deze hoek vandaag duidelijk de beste papieren.


Verwachte neerslag van vrijdagmiddag t/m zaterdagmiddag. Zwaartepunt van de stau ligt rond Tessin en westelijke Graubünden. @SRF Meteo

Maandag regen en onweersbuien in het westen
Maandag veroorzaakt een nieuw front in het westelijke Alpengebied voor flinke regen en zelfs onweersbuien. Deze trekken in de loop van de dag richten het zuidwesten van Oostenrijk. Het noordoostelijke Alpengebied houdt het waarschijnlijk droog. De sneeuwvalgrens ligt in de zachte lucht met ongeveer 3000 meter onverminderd hoog!
Vanaf dinsdag stabiliseert de atmosfeer. Een hogedrukgebied strekt zich dan uit van Tunesië via de centrale Middellandse Zee in de richting van de Oeral! Deze luchtdrukverdeling zorgt in de Alpen voor rustig en vrij zonnig herfstweer, met in de nacht en vroege ochtend de bekende hochnebelvelden. Ik kan het niet laten om ver in de diverse weerkaarten te kijken. Daarbij komt GFS / NCEP met een gamechanger eind oktober. Boven de noordelijke Noordzee ontwikkelt zich in deze runprog een diepe stormdepressie / kerndruk 956 hPa! Als dit signaal de komende runs doorzet neemt de kans op een herfststorm in de lage landen flink toe. Tegelijkertijd op hoogte lagere temperaturen voor de Alpen en sneeuwkansen? We houden het goed in de smiezen!


Deze kaart biedt enige houvast. Doorbraak naar onvervalst herfstweer eind van de maand?

Een fijne dag nog en graag tot morgen.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

5 reacties
Henk Jongkind
Henk Jongkind
22 October 2022 - 08:18

Goede morgen Michael, Genietend van de koffie met veel belangstelling de weersverwachting gelezen. November komt al aardig dichtbij met nu nog schitterend weer in de Alpen en hoge temperaturen. Fingers crossed dat het laatste deel uit gaat komen en we naar een omslag van het weer gaan met een normale temperatuur. De sneeuw komt dan hopelijk ook dan.

reageer
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
22 October 2022 - 08:47

Zie toch in sulda en stilfserjoch behoorlijk wat verse sneeuw deze morgen Michiel

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
22 October 2022 - 09:20

Ziet goed wit idd!

Reactie #107737 op weerbericht
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
22 October 2022 - 09:36

Mooi herkenbaar plaatje...

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
22 October 2022 - 09:53

" Achter dit front daalt de sneeuwvalgrens een paar honderd meter naar ongeveer 2600 meter." ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
22 October 2022 - 09:54

@ Gustaaf

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
22 October 2022 - 09:22

Helaas vandaag geen opening van het skiseizoen in Sรถlden, afgezegd i.v.m. regen en natte sneeuw. Morgen nieuwe kansen voor de mannen. Wordt uitgezonden op eurosport.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
22 October 2022 - 09:56

Mogge Michael ik hoop dat het laatste deel van jou WEERBERICHT over eind oktober wat betreft de sneeuwval ๐ŸŒจ๐ŸŒจ๐ŸŒจ uit gaat komen . Dus nog effe in de sneeuw wachtkamer ? wel WEER spannend allemaal hoor .๐Ÿ‘‰๐ŸŒจ๐ŸŒจ๐Ÿ”โ›ท๐Ÿ‘

reageer
Ate N
Ate N
22 October 2022 - 09:57

Mooi om alle beelden van de gletsjers te zien, er valt toch een behoorlijk pak zo te zien ๐Ÿ‘ Maandag uit proberen๐Ÿ˜โ›ท

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
22 October 2022 - 17:05

Wil je updates plaatsen, Ate? Veel plezier daar!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
22 October 2022 - 18:52

@Ate, goeie reis en veel plezier daar. Post svp wat fotoโ€™s ๐Ÿ‘โ›ท๐Ÿ‘

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.