Vanuit het westen meer bewolking

20 oktober 2022 - 8:17

De patstelling op de weerkaarten is nog steeds niet verdwenen. Stationaire lage druk ten westen en hoge luchtdruk ten oosten van de Alpen houden elkaar in evenwicht. Tussen deze 2 systemen in is de aanvoerrichting aanhoudend zuidelijk. En dat is te merken in Europa met relatief veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.


Lander maakte gisteren een tracking tocht in de Engadin


Spectaculair uitzicht


Ochtendrood im Stanzertal / St Anton am Arlberg. @Twitter StantonReview / Anton Hafele


Vroeg winterweer in Michigan! @Matt Devitt Wink Weather

Meer bewolking en opkomende neerslag
De zon krijgt het wat moeilijker in de Alpen. Het rondtollende hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland krijgt langzaam iets meer vat op het weer in west Europa. De bewolking ervan reikt actueel tot over de Franse Alpen en Zwitserland. In de loop van de dag ontstaan in de Franse Alpen vanwege stuwing de eerste regenbuien. Dit is de voorbode voor een kletsnat weekend. Morgen richt de neerslag zich voornamelijk op de Franse en Zwitserse Alpen. Ik verwacht de meeste neerslag rond de zuidwest georiënteerde stauhellingen in de Haute Savoie richting Mont Blanc en het Zwitserse Tessin. In deze gebieden valt de komende dagen met gemak 50mm regen, met lokale uitschieters richting de 75mm!  De sneeuwvalgrens daalt daarbij langzaam van 3000 naar ongeveer 2500 meter. Zaterdagochtend richt de neerslag zich wat meer op Oostenrijk en de Dolomieten. Tegelijkertijd breekt de bewolking in de Franse Alpen en laat de zon zich zaterdagmiddag weer af en toe zien. De wind is de komende dagen een aandachtspunt. Deze wakkert aan tot hard of stormachtig. In het hooggebergte woedt dan tijdelijk een zuidwesterstorm!


Grondweerkaart vrijdag 12.00 UTC. Opkomende staufase voor de zuidelijke Alpen. De neerslag valt in de zachte lucht voornamelijk als regen. @KNMI


Verwachte neerslag voor de Franse, Zwitserse en Italiaanse westkant. #ECMWF


Neerslagverwachting voor Oostenrijk en Dolomieten. De meeste neerslag valt duidelijk westelijker / zuiden van Zwitserland. #WetterOnline

 

Lange termijn
De vooruitzichten geven langzaam iets meer aanknopingspunten. De stroming draait in de laatste runprogs langzaam wat meer naar een westelijke aanvoerrichting. Voor de Alpen betekent dit een overgang naar wat meer normale temperaturen. Echt spectaculair gaat het allemaal nog niet. Maar de warme trend laten we langzaam achter ons. Dit biedt aanknopingspunten voor de naderende november maand!


Bovenste grafiek toont de temp verwachting rond 1500 meter. Deze daalt op termijn gestaag naar een meer normaal niveau. @Meteociel.fr

Een fijne dag nog en graag tot morgen.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

6 reacties
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
20 October 2022 - 08:51

Goeiemorgen. Daar zijn ze weer, de mooie plaatjes. Lander, dat is genieten in het Engadin, nu zo mooi.

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
20 October 2022 - 09:26

Goeie morgen!!!Lander,Waar loop jij in het Engadin?!Wat schitterend zeg!❄️🌨😍🏞

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
20 October 2022 - 09:59

We hebben een stuk van de Via Engiadina gedaan, naar de Chamanna Jenatsch. Fantastisch! :)

Greet ☀️
Greet ☀️
20 October 2022 - 12:36

Mooi Lander! 🥾

Ate N
Ate N
20 October 2022 - 09:38

Schitterende foto’s van/ door Lander!

reageer
Erica van H
Erica van H
20 October 2022 - 10:42

Gave foto's weer!

reageer
Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
20 October 2022 - 13:23

Hier is het aftellen begonnen. Binnen dik een week een eerste keer richting Sölden om op de gletschers te gaan skiën. Hopelijk wordt het iets kouder tegen eind volgende week en kunnen de pistes een beetje (hetzij door verse sneeuw, hetzij door de sneeuwkanonnen) opgefrist worden. @weermannen: ik neem aan dat we daar pas begin volgende week een antwoord op gaan krijgen of zijn bepaalde prognoses nu al betrouwbaar genoeg?

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
20 October 2022 - 17:35

Veel plezier Jan, foto's en updates zijn welkom!

Henk Jongkind
Henk Jongkind
20 October 2022 - 14:05

Wij hebben nog even want de 20e november vertrekken we voor een week naar Hintertux. Afgelopen juli 1,5 week geweest voor de z.g. Anwaerter, en toen slechte omstandigheden. Kijk toch wel iedere dag even wat onze weermannen te melden hebben.

reageer
Marjon J
Marjon J
20 October 2022 - 16:11

Ging jij daar nou ook werken als skileraar Henk?

Henk Jongkind
Henk Jongkind
20 October 2022 - 16:47

In november gaan we eigenlijk al heel wat jaar naar Hintertux. Lekker rustig en goede omstandigheden. 18 december gaan we naar Kaltenbach en vanaf 2 januari ga ik hier lesgeven. De Anwaerter was een hele leuke ervaring en wil nu kijken hoe de praktijk is. Heb een video conference met de eigenaar gehad, en eerste indruk zeer positief. In principe blijf ik daar tot half maart.

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
20 October 2022 - 19:54

Leuk vooruitzicht Henk😀👌

Marjon J
Marjon J
20 October 2022 - 21:07

Dat klinkt goed Henk, veel succes! En als het niet bevalt kan je altijd nog een dalletje opschuiven richting Stubaital 😉

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.