Ook vandaag nog nazomer

19 oktober 2022 - 7:00

Ongelofelijk! Gisteren werd het in Bourg-Saint-Maurice opnieuw meer dan 25°C. Tegelijk steeg het kwik in het Spaanse Loja tot 35.8°C! Het is duidelijk dat de aangevoerde lucht in Europa bijzonder zacht is. Winterweer is (nog) nergens te bespeuren. In de Alpen blijft het voorlopig zonnig en zacht met een schitterende helderheid van de lucht. Vanaf het westen verschijnen er stilaan wel wat hoge wolkenvelden, en dat is de voorbode van een aankomende weersomslag.  


Prachtig herfstlandschap. @GaudenzFlury


De prachtigen Sihlsee. @DanielGerstgrasser


Oktober wordt in Zwitserland wellicht de warmste oktober sinds het begin van de metingen ... @MeteoSchweiz


In Spanje steeg het kwik gisteren tot 35.8°C in Loja. Ongelofelijk! @ElTiempo


Ook in de Alpen zeer hoge temperaturen gisteren met 25.5°C in Bourg-Saint-Maurice. @InfoClimat

Ook vandaag nog nazomer
Vandaag begint zonnig en droog in de Alpen. In de Zwitserse en Duitse voor-Alpen en ook in de Italiaanse Po-vlakte is ook hochnebel en laaghangende bewolking mogelijk. Dit zal in de loop van de voormiddag wel optrekken en eveneens plaatsmaken voor de zon. In de loop van de dag trekken er vanaf het westen soms wel wat meer hoge wolkenvelden voorbij, maar de nadruk ligt toch aanhoudend op de zon. De temperaturen blijven opmerkelijk hoog met een nulgradengrens rond 3400 meter in het oosten en tot 3800 meter in het zuidwesten. In de valleien en in het laagland wordt het 20-23°C. 


Ook vandaag weer zeer zacht, zeker in het zuidwesten van de Alpen. 

Morgen meer wolkenvelden, en in het westen een bui
Morgen neemt de invloed van hogedruk stilaan af, omdat de kern zich meer naar het oosten verplaatst. Vanaf het westen schuift een lagedruk trog dichterbij. Overdag merken de Alpen dat vooral aan een toenemende hoeveelheid hoge en middelhoge wolkenvelden die van west naar oost overtrekken. Er is zeker ook nog wel ruimte voor de zon, vooral in het oosten soms uitbundig. In de westelijke Alpen kunnen er in de loop van de namiddag ook al enkele buien ontstaan langsheen de hoofdkam, welke als sneeuw vallen vanaf 3200 meter. De Alpen blijven dan ook nog steeds onder de invloed van zeer zachte luchtmassa's met een nulgradengrens rond 3500 meter en zelfs nog wat hoger. Op 2000 m wordt het zo'n 10°C aan de zuidkant en tot 16°C aan de noordkant (föhn). 

Vrijdag vanaf het westen zeer nat
De luchtaanvoer staat vrijdag ZW-NO georiënteerd, recht op de Alpen. Langsheen de zuidkant en de westelijke Alpen ontstaat intense orografische stuwingsneerslag die voor aanzienlijke neerslaghoeveelheden kan zorgen. Aan de noordkant, en zeker in het oosten, blijft het nog droger en met de föhn kan de zon zich hier ook nog tonen. De sneeuwgrens zakt in de loop van de namiddag tot 2600-2800 meter. 's Avonds en tijdens de nacht op zaterdag krult de neerslag rond de Alpen heen en krijgt ook de noordkant met intensere neerslag te maken. Op hoogte wordt de aangevoerde lucht dan koeler waardoor de sneeuwgrens kan zakken tot 2500 meter en mogelijk zelfs lager. Goed nieuws voor de gletsjers!! Zaterdagochtend kan er in de oostelijke Alpen nog wat neerslag vallen, maar dankzij de toenemende aanwezigheid van hogedruk klaart het overdag overal op met meer ruimte voor de zon. Cumulatief kan er in de westelijke Alpen en aan de centrale zuidkant meer dan 50 mm vallen tot zaterdagavond, elders 10-30 mm. 


Vrijdag valt er eerst veel neerslag in het westen en aan de zuidkant. Tijdens de nacht op zaterdag verplaatst de neerslag zich dan ook naar de noordkant.

Zondag en dagen nadien blijven de Alpen in de aanvoerrichting van zachte luchtmassa's. Het is voorlopig wachten op een (definitieve) omslag. 

Morgen kijkt Michael verder Fijne dag allemaal!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

10 reacties
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
19 October 2022 - 09:27

Goeiemorgen, Het blijft maar smullen van de mooie knalplaten uit de Alpen.

reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
19 October 2022 - 09:31

Herfst op de Veluwe

Reactie #107695 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
19 October 2022 - 12:05

Hoewel de winterse koude nog ver is te zoeken, blijft het genieten van het mooie herfstweer.

Reactie #107696 op weerbericht reageer
Marjon J
Marjon J
19 October 2022 - 12:44

Reactie #107697 op weerbericht reageer
Marjon J
Marjon J
19 October 2022 - 12:45

Ik heb m’n best gedaan op een paar winterse plaatjes vanaf de gletsjer.

Reactie #107698 op weerbericht
Ate N
Ate N
19 October 2022 - 13:37

Thanks voor de foto’s. Geen stenen erdoorheen/ overal goede sneeuw Marjon? Die 10 cm op de site lijkt zo weinig vergeleken met andere gebieden🤣 Zit nog te twijfelen waar ik komende maandag start.

Marjon J
Marjon J
19 October 2022 - 14:52

Nee, zeker geen stenen, ligt er allemaal goed bij en ook nog behoorlijk rustig deze week. Wel harde/kale pistes, niet ijzig ofzo maar natuurlijk ook verre van poederig en griffig zullen we maar zeggen.

Ate N
Ate N
19 October 2022 - 16:38

Thanks!

Gerda Hensen
Gerda Hensen
19 October 2022 - 13:12

Tja Marjon, van dit soort plaatjes gaat mn skihart natuurlijk kriebelen😗

reageer
Ate N
Ate N
19 October 2022 - 13:38

Veel te warm helaas maar de herfstfoto’s blijven schitterend!

reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
19 October 2022 - 15:55

Schitterend, die kraakheldere vergezichten ! 😍

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
19 October 2022 - 17:18

jeetje de 20 graden wordt terug geknakt in de lage landen de komende dagen... Winter dat lijkt iets van de vorige eeuw te zijn... zalig zij die het hebben meegemaakt, wat een verhalen kunnen die vertellen aan hun kinderen !

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 October 2022 - 21:21

Laten we gewoon positief blijven wintersport ⛷ liefhebbers het is tenslotte pas half oktober , en ja het lijkt wel of de winters wat later op gang komen en de zomers wat langer door zomeren , misschien wel een verschuiving van moeder natuur ??? maar het witte poeder gaat echt nog wel vallen hoor , maar we moeten nog effe geduld hebben met zijn allen. 👉🌞🌨🏔⛷👍

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
19 October 2022 - 23:12

De afgelopen 2 jaar was oktober wel vrij fris. Vooral okt 2020 verliep koud met flink wat sneeuwval 🥶😇

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.