Schitterend nazomerweer en erg zacht

18 oktober 2022 - 7:00

Het is indrukwekkend herfstweer in de Alpen dezer dagen. Ik classificeer het eerder onder nazomer, ook al is het al 18 oktober. De zon domineert, de zichten zijn machtig en de temperaturen halen zomerse waarden. De foto's die ik zie passeren zijn dan ook wondermooi. Geniet even mee:


Zomerweer in Chur gisteren met maxima tot 25.4°C. Ook in Bourg-Saint-Maurice werd het 25°C. 


Prachtig herfstlandschap in de Engadin. 


Het weerbeeld is momenteel ideaal voor een wandeling. 
 


Wauw, wat een knalplat van het Berner Oberland. @Dominik Bueler


Herfst in het Kleinwalsertal. @kleinwalsertal1

Hogedruk met volop zon op dinsdag en woensdag
Het zonnige herfstweer gaat vrolijk verder vandaag, en morgen. Tijdens de ochtend passeren er in Zwitserland nog een aantal hoge wolkenvelden en aan de zuidkant komt wat hochnebel voor. Elders begint de dag onbewolkt. Na de middag ontstaan er enkele cumuli langs de hoge kammen en bergtoppen, maar een bui lijkt onwaarschijnlijk. De westenwind spant een klein beetje aan. De nulgradengrens veert op tot 3500-4000 m. Op 2000 m halen de temperaturen 12-15°C. In de grote valleien is 23-25°C mogelijk. Op woensdag verandert er weinig. 's Morgens is er wat meer hochnebel mogelijk langsheen de voor-Alpen (vooral noordkant) en overdag komen er enkele hoge wolkenvelden voor. In het uiterste oosten komen er langs de noordkant meer wolken(velden) voor en kan er 's morgens eventueel ook wat regen of een bui vallen. Deze bewolking zal wel op- en wegtrekken en plaatsmaken voor de zon. In de overige regio's domineert de zon de hele dag en aan de temperaturen verandert weinig. Tegen de avond verschijnen er vanaf het westen meer en meer hoge wolkenvelden, die zon stilaan beginnen te sluieren. 


(donker) Rode kleuren domineren. Deze kaarten tonen de afwijking van de temperaturen ten opzichte van normaal. Het is duidelijk dat het veel warmer is dan normaal. 

Meer hoge wolkenvelden op donderdag
Donderdag draait de wind naar het zuidwesten en spant deze aan, tot zelfs stormachtig in de bergen. Aan de noordkant ontstaat (vooral in het oosten) een sterk Südföhn. De hoge wolkenvelden zijn 's morgens nog dun, waardoor de zon er door kan schijnen, maar verdichten overdag vanaf het westen tot een gesloten wolkendek. Na de middag kan er in de westelijke Alpen tegen de stuwhelling ook een bui gevormd worden. In de oostelijke Alpen blijft het zonnig met dunne hoge wolkenvelden. De temperaturen zijn nog steeds erg hoog met een nulgradengrens tot 3600 m. 


Herfst in Centraal-Zwitserland. @Daniel Gerstgrasser


Met zicht op de Walliserer vierduizenders ... @subfossiguy

Vrijdag veel neerslag vanaf het westen
Vrijdag richten storingen vanaf het westen hun peilen op de Alpen. In de westelijke Alpen en aan de zuidkant wordt het betrokken en kletsnat. De oostelijke noordkant houdt het nog lange tijd droog dankzij de sterke föhn, maar ook daar zal de neerslag na de middag wel inzetten. Tijdens de nacht op zaterdag trekt de neerslag weg naar het oosten. De sneeuwgrens ligt nog steeds erg hoog, rond 2800-3200 meter. De neerslag spoelt dus grotendeels weg, in plaats van te accumuleren als sneeuw!


Veel neerslag op vrijdag, en dan vooral op zondag/maandag,

Zaterdag droger, zondag Südstau
Zaterdag ziet er voorlopig weer beter uit. 's Morgens trekt de laatste neerslag weg naar het oosten. Het klaart grotendeels op in de Alpen, al blijft de zuidkant wel gevoelig voor lage wolkenvelden. Tijdens de nacht op zondag en zondag overdag spant de zuidenwind weer aan, richt de aangevoerde lucht zich op de zuidkant van de Alpen, en ontstaat er op uitgebreide schaal stuwingsneerslag. Mogelijk valt er langsheen de centrale zuidkant (overvloedig) veel neerslag door de ophoping van vocht van over de Middellandse Zee. Het blijft echter zeer zacht waardoor de sneeuwgrens boven 3000 m ligt. 


Cumulatieve neerslag tot en met maandag. Aan de centrale zuidkant kan mogelijk meer dan 100 mm vallen. @Wetteronline

Volgende week aanhoudend zacht
Meer van hetzelfde volgende week met lagedruk ten westen van Europa en hogedruk boven de (oostelijke) Middellandse Zee. Het resultaat is een constante aanvoer van zachte lucht vanaf het zuidwesten. De vorstgrens blijft onverbiddelijk hoog. Neerslag die valt, is tot op grote hoogte regen. Van winterweer is voorlopig (absoluut) geen sprake. 


Ook begin volgende week blijft de aangevoerde lucht zeer zacht. @Wetterzentrale

Tot morgen! :) Fijne dag allemaal!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

4 reacties
Ate N
Ate N
18 October 2022 - 08:01

Bedankt Lander, je moet het laatste stukje nog schrijven maar vrees dat dat ook lange termijn niet veel goeds zal brengen. Ik hoop dat die sneeuw die vr-za valt op de Oostenrijkse gletsjers toch boven de 2800m als sneeuw valt. Hopen op 's nachts tikje lagere sneeuwgrens en wat neerslagkoeling🀞 Kan de sneeuw in de gletsjer ski gebieden wel gebruiken na zo'n zeer warme week.

reageer
Vincent Timmer
Vincent Timmer
18 October 2022 - 10:27

Het liefst zie ik winterweer, maar ik moet zeggen dat dit ook wel echt genieten is! (Zugspitze)

Reactie #107687 op weerbericht reageer
Anita ❀ snow
Anita ❀ snow
18 October 2022 - 10:55

Te zacht voor sneeuw voorlopig, maar deze ochtend was prachtig, en dat gewoon dichtbij!

Reactie #107688 op weerbericht reageer
Erica van H
Erica van H
18 October 2022 - 21:16

Prachtig!!

Koos Beijer
Koos Beijer
18 October 2022 - 22:13

Wat een schitterend plaatje van de Eiger,MΓΌnchen en de Jungfrau!!!πŸ˜πŸ‡¨πŸ‡­πŸšžπŸ›·β„οΈπŸŒ¨

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
18 October 2022 - 22:13

Eindelijk geboekt voor de kerstvakantie naar de Jungfrau region!!!πŸ›·πŸšžπŸ›·πŸšžβ„οΈπŸŒ¨πŸ‡¨πŸ‡­πŸ˜

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
19 October 2022 - 09:23

Heerlijk Koos, iets om weer naar uit te kijken. De treintjes zijn er al, nu nog sneeuw, zodat je ook kan sleeΓ«n.

Koos Beijer
Koos Beijer
19 October 2022 - 20:00

Ja inderdaad,Hanneke!!!zoveel zin in!!!Maar wanneer komt de Sneeuw??!πŸ€”πŸ˜πŸŒ¨β„οΈπŸšžπŸ›·πŸ‡¨πŸ‡­πŸ‡¨πŸ‡­πŸ˜

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.