Zeer zacht Alpenweer

16 oktober 2022 - 9:09

De thermometers slaan op hol in delen van Europa! In zuidoost Spanje zelfs richting de 30 graden. De Alpen zuchten ook onder deze warmte impuls, met een oktober onwaardig hoge vorstgrens. Zijn er op de lange termijn wat koudere signalen zichtbaar in de weerkaarten? Of heeft de warmte een wat langere adem......


"The sky was on fire"  in het Zwitserse Sulpice. @SRF Meteo


Saas Fee precies 2 jaar geleden. Wat een contrast met het huidige weer!  @Archief foto

Nazomer in oktober
Oktober gaat op de nazomer toer! In deze overgangsmaand is van alles mogelijk. Soms met een vroege felle wintereinbruch. De laatste 2 jaar bijvoorbeeld was de winter er rond deze periode al vroeg bij. Dit jaar laten de weerkaarten iets totaal anders zien.  Het windpatroon zit muurvast in de zuidhoek. Dit onder regie van een stationair complex Atlantisch lagedrukgebied. Het ligt met meerdere kernen ten zuidwesten van Ierland via Engeland richting de Noorse Zee. De koude polaire lucht kan in deze setting de Alpen onmogelijk bereiken. De vorstgrens ligt daardoor ook belachelijk hoog voor de tijd van het jaar. Ergens rond de 3400 à 3700 meter.

In deze situatie verandert de komende dagen nog maar weinig. Dinsdagnacht doet de koude polaire lucht een verwoede poging. Deze faalt jammerlijk. Hogedruk boven de Balkan houdt de koelere luchtsoort met gemak op afstand. Dit betekent opnieuw wat regen voor de noordkant. Als tegenhanger krijgt de zuidkant dan te maken met wat föhnverschijnselen. Dus meer zon, maar tevens vrij hoge temperaturen.


Nazomer in oktober! @KNMI

Lange termijn
Speurend naar koude signalen kom ik van een koude kermis thuis. Het is zoeken naar een spelt in een hooiberg. De modellen zijn gewoon een duidend zacht. De luchtdruk blijft hoog boven oost en zuidoost Europa. Deze luchtdrukverdeling blokkeert een kouinval richting het Europese continent. Voor het maken van wandeltochten het perfect plaatje. Voor vroege kou liefhebbers een teleurstelling. Maar goed, het voorseizoen is amper 2 weken oud. We wachten geduldig af.

Een heel fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

6 reacties
frans nijhuis
frans nijhuis
16 October 2022 - 09:24

Goedemorgen Michael ben benieuwd wat het weer gaat brengen.

reageer
frans nijhuis
frans nijhuis
16 October 2022 - 09:32

Ik ga vanmiddag de marathon lopen bij de recreanten er staat veel wind het wordt zwaar, maar het is leuk om mee te doen.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
16 October 2022 - 09:55

Heel veel succes Frans!!

Steph Priem
Steph Priem
16 October 2022 - 09:58

Frans, alvast succes gewenst en denk er aan een marathon begint pas na de 30 km 😉. Ikzelf heb nooit meer gelopen dan een 1/2 marathon en 1/4 triatlons.

frans nijhuis
frans nijhuis
16 October 2022 - 10:10

Dank jullie ga me best doen maar het wordt wel ieder jaar zwaarder gezien mij leeftijd en de voorbereiding.

reageer
Ate N
Ate N
16 October 2022 - 10:27

Bedankt voor het weerbericht Michael, al had ik op een iets betere lange termijn gehoopt. Jouw lange termijn vooruitzicht lijkt niet te stroken met alle andere weersites die ik bekijk. Daar lijkt vanaf komend weekend de temperatuur toch weer aardig naar beneden te gaan met rond komend weekend ook aardig wat neerslagkansen (met voor de gletsjers kleine hoeveelheden sneeuw). Waardoor komt deze afwijking, of bekijk jij het vooral voor lagere hoogtes waardoor het op de gletsjers wel lijkt mee te vallen? Voorbeeld: voor 2800-3400m hoogte lijkt rond weekend sneeuw te vallen en daarna stabiel 's nachts vorst en overdag net boven 0. Voor de gletsjer prima ski weer toch? Of zie ik wat over het hoofd?

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
16 October 2022 - 11:08

Klopt Ate. De gletscher gebieden pakken op lange termijn wat sneeuw mee. Ik kijk / keek meer naar de trend rond het 2000 meter niveau. Gr 🙋‍♂️

Ate N
Ate N
16 October 2022 - 12:19

Ok thanks Michael, dan snap ik de verschillen met de andere weerberichten. Gelukkig voor mij op de gletsjers wat beter en dan is de zon erbij wel lekker:) Zelf richt ik me in deze periode toch vooral op de gletsjers, tot half november is er toch nog geen enkel regulier gebied open. Daarna focus op de lagere zones, maar snap uiteraard jullie bredere blik🌨🏔

Marjon J
Marjon J
16 October 2022 - 10:46

Goedemorgen! Vanuit het Obernbergtal deze keer 🥾🎒🍁🍂

Reactie #107658 op weerbericht reageer
Marjon J
Marjon J
16 October 2022 - 10:47

Reactie #107659 op weerbericht
Greet ☀️
Greet ☀️
16 October 2022 - 10:51

Mooi Marion. Een beetje jaloers 🙈

Ate N
Ate N
16 October 2022 - 10:53

Heel Mooi Marjon! Ik ben er vanaf eind komende week ook (althans, Oetz + Pitztal). Je was al een dagje op de stubaier gletsjer geweest toch, is dit de moeite waard met zo weinig pistes/ sneeuw? (op website maar 10-15cm waar Sölden 90 cm en Pitztal 55cm heeft bv)

Marjon J
Marjon J
16 October 2022 - 11:14

Mwoah, de paar pistes die open zijn, die zijn an sich goed (ze hebben die geprepareerd met nog wat voorraad uit sneeuwdepot). Maar je kan alleen op de Daunferner skiën, dus echt weinig pistes. En er zijn ook al de nodige trainingsgroepen die ook nog een deel als ‘Rennstrecke’ in gebruik hebben. Dus paar uurtjes ochtend skiën prima, maar ‘t is dus wel een kwestie van tig keer zelfde sleepliftje 🙈

Ate N
Ate N
16 October 2022 - 12:21

Thanks Marjon, je beschrijft het al een beetje zoals ik dacht. Lijkt alsof ik me beter op Sölden, Pitztal en Kaunertaler kan richten.

Marjon J
Marjon J
16 October 2022 - 12:45

Of lekker herfstwandelen @Ate, da’s ook geen straf 👍😍

Reactie #107666 op weerbericht
Ate N
Ate N
16 October 2022 - 13:23

Schitterende foto weer, is dat bij Fulpmes? Dat wandelen gaat sowieso goed komen Marjon! Van de 2 1/2 week gaan we maar een dag of 5 skiën, de rest lekker wandelen:)

Erica van H
Erica van H
16 October 2022 - 15:10

Mooi zeg!

Marjon J
Marjon J
16 October 2022 - 17:49

@Ate: deze keer ietsje verderop onderweg: Obernberg am Brenner. Bij de Obernberger See, weet niet precies waar jullie uitvalsbasis is, maar het is een heel rustig zijdalletje op de grens met Italië, beetje een Geheimtipp, om te wandelen.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
17 October 2022 - 20:59

Dat ziet er mooi uit Marjon..

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
16 October 2022 - 17:39

zo'n combi van herfstwandelen en een beetje skiën helemaal niet verkeerd. En dan de zon erbij. Een beetje jaloers.

reageer
Edith Dolomiti
Edith Dolomiti
16 October 2022 - 20:17

Hi! Ik ben op zoek naar een leuk skigebied in de Dolomieten waar het nog rustig is, dus niet de gebieden rondom de Sella Ronda. Voor een paar dagen rondom kerst. Iemand een suggestie? Tips voor andere delen in Italië en/of Spanje ook prima. Dank alvast!

reageer
Marjon J
Marjon J
16 October 2022 - 20:45

Hoi Edith, ik was vorig jaar in Alleghe, in het Civetta skigebied. Fantastische klassieke Dolomiti panorama’s aan de voet vd Civetta, Monte Pelmo etc. Was er midden in de carnavalsvakantie en het was er heerlijk rustig. Makkelijke pistes, zonovergoten, goed geprepareerd als altijd in de Dolo’s, nog heel Italiaans!! Je zit dus niet meer in het Duitstalige gebied (daardoor dus ook nul Duitse toeristen), Grappabar aan de piste etc. Wel relatief ver rijden, maar verder absoluut aan te bevelen wat mij betreft. Met 80 km pistes, veelal rode en blauwe.

Edith Dolomiti
Edith Dolomiti
16 October 2022 - 21:03

Dank Marjon!

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.