Noordzijde gevoelig voor wat regen

15 oktober 2022 - 8:51

De kalender tikt alweer half oktober aan. Weertechnisch is er niet erg veel opvallends gebeurd. Begin oktober startte veelbelovend, met sneeuwval tot ruim onder de 1500 meter grens. Daarna was het snel weer gedaan met kou en sneeuw. Typisch voorbeeld van een grillige Alpen oktober maand, waarin van alles mogelijk is. Mooie foto's genoeg in ieder geval. Voor sneeuw moet je naar het hooggebergte. Daar wordt bijvoorbeeld door verschillende landen op de gletsjers volop getraind.Snowboardcross stage op de Pitztaler gletscher. Nederlands Olympisch Team / Glenn de Blois

Behoorlijk zacht
Een rondje thermometers checken levert zelfs twintigers op. Bellinzona in het Zwitserse kanton Tessin bijvoorbeeld haalde gisterenmiddag met gemak 21,4 gr C! Dat zijn met recht Goldener Oktober waardes. Heel Europa heeft overigens te maken met vrij hoge temperaturen. Ook in Scandinavië is het nog vrij zacht. Voor winterkou moeten we helemaal naar noordoost Siberië of noordwest Canada. In het Canadese Dawson City / Yukon bijvoorbeeld vroor het gisterenmidddag overdag maar liefst 17 graden! Een enorm contrast met Europa dus waar het in de Alpen de komende dagen zelfs nog wat zachter wordt.


De vorstgrens ligt in deze periode gemiddeld genomen rond de 2500 meter. De komende dagen ligt deze met waardes van tussen de 3200 en 3600 meter lokaal met gemak 1000 meter hoger! @SRF Meteo

Noordkant af en toe wat regen
In de Bayerische Alpen en Oostenrijkse noordzijde start de dag nat en somber. Een warmtefront zorgt in deze gebieden voor veel bewolking en vrij regenachtige condities. De Franse Alpen daarentegen ogen vrij zonnig. Hier geen regen vandaag maar flink wat ruimte voor de zon. De zuidkant houdt het ook vrijwel droog, met een mix van wolken en zonnige momenten. De regen in Duitsland en Oostenrijk trekt in de loop van de middag oostwaarts weg. De vorstgrens heeft het diep in de subtropische luchtmassa erg moeilijk. Deze ligt met 3200 tot 3600 meter dan ook erg hoog voor half oktober! (normaal rond de 2500 meter).

Vrij zonnig en erg zacht
De komende dagen is eerder nazomer dan herfst in de Alpen. Een uitzakkende polaire trog kiest positie ten noordwesten van Portugal. Tegelijkertijd is de luchtdruk hoog boven oost en zuidoost Europa. De trog wordt dan zogenaamd stationair. Hierdoor blijft het polaire front ruimschoots ten noordwesten van de Alpen actief. Het kan de Alpen in deze setting onmogelijk bereiken. Het blijft daardoor onverminderd zacht in de Alpenregio. Dinsdag is er aan de noordzijde kans op wat regen, maar blijft het verder over het algemeen droog.


Maandag is de warmste dag van de week. Rond Berlijn wellicht 24 graden? #ECMWF WetterOnline

Anti winterse luchtdruk verdeling. Liever nu dan rond de Kerst zullen we maar zeggen ;-)

Vooruitzichten
Ons sneeuwgeduld wordt nog even op de proef gesteld. Een geblokkeerd patroon pakt voor grote delen van Europa erg zacht uit. Rond volgend weekend is er dan eindelijk kans op weer wat afkoeling. Of daarbij sneeuw gaat vallen is nog even koffiedik kijken natuurlijk. Ik blijf het herhalen. Liever nu deze zachte fase dan ergens midden december vlak voor de Kerst! 

Morgen maar weer eens kijken hoe dan de lange termijn uitpakt.

Een heel fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

5 reacties
frans nijhuis
frans nijhuis
15 October 2022 - 09:34

Goedemorgen allemaal. Prettig weekend het komt goed met het weerπŸŒ§πŸŒ¨πŸŒ¨πŸŒ¨πŸŒ¨πŸ˜‚

reageer
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
15 October 2022 - 10:05

Zie rond de 22 temperatuur val naar beneden , klopt dit mischael

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
15 October 2022 - 10:17

Wat bedoel je precies Gustaaf?

Harry Verduin
Harry Verduin
15 October 2022 - 16:57

maar het is niet omdat het nu zo is, dat het niet zo bij kerst zal zijn... lekker Weihnacht Tauwetter !

reageer
Arlberg .
Arlberg .
15 October 2022 - 20:39

Het is nog ver weg, maar de weerkaarten zien er voor eind oktober best prima uit wat betreft sneeuwval voor de alpen :)

reageer
Evert Nouwen
Evert Nouwen
15 October 2022 - 21:55

Goed wandelweer in de Dolemieten.

Reactie #107650 op weerbericht reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
15 October 2022 - 22:31

Heerlijk, veel wandelplezier. in welke plaats zit je?

Evert Nouwen
Evert Nouwen
16 October 2022 - 13:15

Bij San Cassiano

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.