Naderend warmtefront vanaf het westen

14 oktober 2022 - 7:00

De herfst kabbelt momenteel rustig voort. Er vallen wel een aantal buien, maar de sneeuwgrens ligt hoog (en gaat vandaag nog meer de hoogte in). Zo ligt er ondertussen alleen op de gletsjers nog een laagje sneeuw dankzij de natuurlijke airco van onderuit. Vanavond en vannacht volgt nog een warmtefront, maar vanaf morgen en zeker zondag knapt het weer flink op in de Alpen. Volgende week belooft een echte topweek te worden: Goldener Oktober of "oudewijvenzomer". 


Herfstkleuren in de bergen. 


Op sommige bergtoppen ligt nog een beetje sneeuw. 

O
Herfstgekleurde pistes. 


Op de gletsjers ligt meestal wel nog wat verse sneeuw. 

Eerst droog, daarna neerslag
Na de regen van gisteren avond en afgelopen nacht is het deze ochtend weer droog in de Alpen met mooie opklaringen. Enkel in het oosten domineren lage wolkenvelden (restbewolking) en kan er nog een spat regen vallen. Op nadering van een warmtefront zal de onstabiliteit en bewolking wel toenemen en overdag is al een bui mogelijk in de west- en noord-Alpen. Vanavond en vannacht volgt dan het warmtefront zelf met neerslag die langsheen de noordzijde van west naar oost schuift. Bij de passage van dit warmtefront, het woord zegt het zelf al, wordt de aangevoerde lucht steeds zachter en stijgt de sneeuwgrens tot boven 3000 m. Aan de zuidkant en in het oosten blijft het droog met opklaringen en hoge/middelhoge wolkenvelden. Hier schommelt de nulgradengrens rond 3000 m. 


Een warmtefront beweegt deze namiddag en avond van west naar oost langsheen de noordkant. @KNMI

Stabilisatie op zaterdag
Morgen begint de dag in de noord-Alpen nog met vrij veel wolken(velden) en mogelijk ook nog met wat neerslag of een aantal buien. Elders, en zeker ten zuiden van de hoofdkam en in het zuidwesten, is er meteen ruimte voor de zon samen met hoge wolkenvelden. Met een opbouwende hogedrukrug ten zuidoosten van de Benelux stabiliseert het weerbeeld overdag verder en wordt de aangevoerde lucht ook nog wat zachter. Zo verwacht ik dat de nulgradengrens zaterdag uitkomt rond 3500 m. Op 2000 m klimt het kwik tot 10-12°C. 


De aangevoerde lucht warmt fors op de komende dagen in de Alpen. @Wetterzentrale

Vanaf zondag volop zon
Met een steeds krachtigere hogedrukrug ten (zuid)oosten van de Alpen staat er zondag een zwak tot matige zuid(west)enwind. Die voert droge en zeer zachte lucht aan. Het wordt een topdag in de Alpen met een dominantie van de zon. Soms kunnen er wat hoge wolkenvelden voorbij trekken, en langsheen de zuidkant komt ook wat stuwingsbewolking voor (Ticino - Aosta). Dankzij de Südföhn lopen de temperaturen aan de noordkant extra hoog op. De nulgradengrens stijgt tot 3500-3700 m. In de grote valleien aan de noordkant (o.a. Innsbruck) kan het zomaar 25°C worden. Weinig verandering volgende week. De Alpen liggen onder een krachtig bastion van hogedruk met een dominantie van de zon en hoge temperaturen. Herfstweer staat voorlopig niet op de planning. Het zal wel mooie foto's van Goldener Oktober weer opleveren!

Morgen is Michael weer ter dienst :) Fijne dag allemaal!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

4 reacties
Snow Scooter
Snow Scooter
14 October 2022 - 08:59

Dank je wel Lander voor het bericht. Goed weekend alvast. Nog een dagje werken vandaag...

reageer
Ate N
Ate N
14 October 2022 - 09:30

Dat wordt toch meer wandelen dan skiën de op mijn vakantie straks vrees ik🤣 Hopelijk na komende week toch iets kouder met wat sneeuw zodat de gletsjer condities niet te veel verslechteren.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
14 October 2022 - 09:41

Pas eind volgende week zie ik degelijke mogelijkheden voor een kouder weertype met neerslag .. maar gezien de termijn is het uiteraard eerst afwachten op bevestiging..!

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
14 October 2022 - 09:46

De nulgradengrens toont een duidelijke daling tijdens de laatste decade van oktober. Tegelijk stijgt de kans op neerslag

Reactie #107633 op weerbericht reageer
Ate N
Ate N
14 October 2022 - 10:18

Bedankt voor de pluim Lander, dat zou voor het skiën prima zijn. Fijn om te zien dat ook de uitbaters allen de koudere richting op gaan en niet enkel de controlelijn, lijkt me dat dat een grotere zekerheid aangeeft? De afgelopen anderhalve week leken er ook koudere signalen op langere termijn maar die verdwenen als sneeuw voor de zon:)

Erica van H
Erica van H
14 October 2022 - 10:18

Zou mooi zijn.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
14 October 2022 - 10:40

Klopt, dus voorlopig nog maar even oppassen met de trend aan te nemen voor waarheid. Maar klopt inderdaad wel dat er momenteel een grote consistentie is!

Bastiaan
Bastiaan
14 October 2022 - 11:57

Dus als ik het goed begrijp is oktober de afgelopen 10 jaar steeds kouder aan het worden?

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
14 October 2022 - 13:35

@Bastiaan, dit is de trend voor de komende 3 weken!

Marjon J
Marjon J
14 October 2022 - 15:14

Vanaf de Elferhütte #Stubai

Reactie #107639 op weerbericht reageer
Kees Hoeks
Kees Hoeks
14 October 2022 - 15:24

Alle wegen weer gerepareerd daar na de zondvloed van deze zomer? Ook in Oberbergtal?

Marjon J
Marjon J
14 October 2022 - 19:13

Ja grotendeels wel. In Oberbergtal kun je nog niet zelf rijden tussen Seduck én Oberissalm (tenzij je de code van de slagboom weet). Maar wel dusdanig hersteld dat de Hüttentaxi rijdt, en bagagetransport mogelijk is ed. Wandelend gaat sowieso weer zonder problemen 👍.

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
14 October 2022 - 20:42

Mooie foto hoor!

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
14 October 2022 - 21:07

Schitterend!!

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
15 October 2022 - 08:58

mooi hoor, daar in het Stubai. En dit weekend in dirndl naar het Oktoberfest, haha?

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.