Toenemende bewolking en wat neerslag

13 oktober 2022 - 8:00

Geen winterinval voorlopig, maar het is sowieso nog wel wat vroeg daarvoor. In oktober kan het weer alle kanten uit. Voorlopig kiezen de weergoden voor de zachte variant met enkel wat sneeuwbuien op de hogere toppen. Hoelang zullen we dit weertype behouden? En krijgen we een overgang naar wisselvallig herfstweer of een verlenging van Goldener Oktober weer? 


Zon en wolken gisteren in de Zwitserse Alpen. @SRF


Het prachtige Inntal nog tussen herfst en zomer. @luuwetter

Vandaag toenemende bewolking gevolgd door enkele buien
De dag begint droog met brede opklaringen in de Alpen. In het westen komen regionaal al wat hoge wolkenvelden voor, en in de voor-Alpen komt ook hochnebel voor (bovengrens rond 800 m), vooral in Zwitserland. Geleidelijk verschijnen er vanaf het westen uit meer wolkenvelden, die verdichten en de zon uiteindelijk grotendeels sluieren. In de loop van de namiddag, maar vooral tegen de avond, neemt de kans op een bui en wat neerslag toe langsheen de noordzijde. In eerste instantie vooral in Frankrijk en Zwitserland, later meer naar Oostenrijk. De sneeuwgrens zakt tot 2300-2600 m. Lokaal is een donderslag mogelijk. Vannacht houden de buien vooral aan de oostelijke noordkant aan, met een sneeuwgrens die daar dan kan zakken tot 2200 m. 


De hogedruk schuiven vandaag verder op naar het oosten en zuiden. Er komt daardoor ruimte voor een toenemende invloed van de lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden. @KNMI


Een beetje sneeuwval in de bergen vandaag, maar veel stelt het allemaal niet voor. In de oostelijke Alpen is langs de hoofdkam tot 10-15 cm mogelijk als de buien daar wat langer actief blijven.

Vannacht en morgen klaart het dan eerst weer grotendeels op vanaf het westen. Vervolgens zien we na de middag vanaf het westen weer een toenemende bewolking welke de voorbode is van een warmtefront. Dit warmtefront arriveert in de loop van de namiddag en avond en zorgt voor neerslag en buien die zich langsheen de noordkant verplaatsen naar het oosten. In de oostelijke Alpen blijft het wel tot de avond droog. De sneeuwgrens gaat fors de hoogte in tot (boven) 3000 m, en in de oostelijke Alpen tot 2800 m. 

Rustig weekend met zon
Tijdens het weekend komen de Alpen steeds meer onder de invloed van een opbouwend hogedrukgebied boven het (zuid)oosten van Europa. De wind draait daardoor naar het zuiden en uit deze geografische hoek wordt drogere en zachtere lucht aangevoerd. Enkel in de oostelijke Alpen is zaterdag aan de noordkant nog wat restbewolking en een beetje neerslag mogelijk. De nulgradengrens gaat sterk de hoogte in schieten met zaterdag waardes rond 3200-3400 m, en vanaf zondag 3500-4000 m. Geen wisselvallig herfstweer dus voorlopig, maar Goldener Oktober in aantocht!


Het slechte weer blijft boven de Atlantische Oceaan. Vanaf het weekend bouwt hogedruk op boven (oost) Europa met meer zon en hoge temperaturen. @Wetterzentrale

Graag tot morgen,

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

4 reacties
Snow Scooter
Snow Scooter
13 October 2022 - 08:52

Dan maar waterskiën ipv skiën binnenkort 😄 Gelukkig nog genoeg tijd tot het winterseizoen. Lander kan je al iets verder kijken wat de beweging richting november is? Wil dan in Kaprun skiën vandaar.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
13 October 2022 - 09:22

De meeste weermodellen tonen een overgang naar meer wisselvallig weer met een afkoeling tijdens de laatste week van november, maar dat is nog wel wat ver :)

Snow Scooter
Snow Scooter
13 October 2022 - 10:06

Je bedoelt eind oktober Lander of kan jij al vooruit kijken naar eind november?

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
13 October 2022 - 10:42

Eind oktober inderdaad :)

Harry Verduin
Harry Verduin
13 October 2022 - 12:36

Lander ik voorspel nochtans een afkoeling eind November tov nu :-)

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
13 October 2022 - 13:18

Ik denk dat je gelijk zal hebben Harry :D

Thim  Koemans
Thim Koemans
13 October 2022 - 09:34

Hmm. Het wil nog niet zo vlotten allemaal hè? Ook in Nederland nog geen teken van winter. 17 graden eind oktober.. Vind er niks aan:( Hopen dat het snel omkeert! Na jaren van gerommel en gedoe heb ik mijn pijlen gericht op een ouderwets vlammende wintersport met veel sneeuw, kou en gezellige après-ski. Let's go vadertje winter!

reageer
Kristof Herck
Kristof Herck
13 October 2022 - 14:29

met de huidige energieprijzen hoeft het voor mij niet al teveel afkoelen in ons landje, laat de kou en sneeuw maar voor de alpen dan 😉

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
13 October 2022 - 18:14

Ja maar eigenlijk is het in heel Europa best nog wel warm weer voor de tijd van het jaar hier in Benidorm is het ook nog steeds 27 graden met een strak blauwe lucht super mooi en lekker 🤤 👍 maar toch kijk ik alvast met jullie mee of er al ergens al een koude inval gaat komen : Nou we wachten geduldig af tot het WEER omslaat naar winterse temperaturen in de Alpen. 👉🌨🏔🌞⛷👍

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
13 October 2022 - 18:18

Reactie #107628 op weerbericht
Marianne  Siusi
Marianne Siusi
13 October 2022 - 20:45

Peter, je kunt al vast oefenen met waterskiën!

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.