Nog enkele buien

10 oktober 2022 - 7:00

Afgelopen weekend kreeg de noordkant op zaterdag de passage van een koufront en op zondag de zuidkant stuwingsneerslag. Zo was de neerslag mooi verdeeld. Dankzij de wat hogere temperaturen viel de sneeuw wel pas vanaf grote hoogte en dus is de neerslag niet echt "gebruikt". Wat krijgen we deze week? Zonnige herfst of wisselvallige herfst? Wellicht iets tussenin, zonder echte uitschieters.


Het prachtige Lai da Palpuogna in Zwitserland. 


Goldener Oktober in Zwitserland. 


Hier en daar al wat sneeuw op de toppen, vooral noordkant, maar overigens nog veelal sneeuwarm. 

Vandaag enkele buien
Een uitloper van hogedruk heeft vandaag een gunstige invloed op het weerbeeld in de Alpen. De Sudstau die gisteren voor neerslag zorgde, neemt snel af in kracht, en het wolkendek begint langsheen de zuidkant dan ook open te breken. Elders worden er in de loop van de ochtend en voormiddag mooie opklaringen gevormd. In de loop van de dag bollen de stapelwolken tegen de bergen dan wel op, en lokaal kunnen er enkele buien gevormd worden. De temperaturen schommelen rond 8-11°C op 1500 m en de nulgradengrens ligt rond 3000 m.


Een uitloper van hogedruk zorgt voor een stabilisatie van het weerbeeld, al zijn er in de loop van de dag wel enkele buien mogelijk. @KNMI

Rustig bergweer houdt aan
Morgen begint regionaal met hochnebel velden. Met een gunstige instroom van drogere lucht zal deze wel oplossen en komt de zon er goed door in de Alpen. Vanaf het westen worden er vervolgens soms wel wat meer hoge wolkenvelden aangevoerd, en in de loop van de dag kunnen er weer enkele buien ontstaan. Hetzelfde weerbeeld krijgen de Alpen op woensdag met eerst nevel en hochnebel, en daarna vrij vriendelijk bergweer. De grote neerslaghoeveelheden laten we duidelijk nog even achter ons, al is een dagelijkse bui wel mogelijk. De nulgradengrens schommelt ergens tussen 3000 en 3200 m. Sneeuwvlokken kunnen dwarrelen vanaf 2700-2900 m. 


Dominantie van hogedruk over Europa, met daardoor eerder rustig weer in de Alpen. De kernen liggen wel veraf, wat een beetje ruimte geeft voor lichte wisselvalligheid. Het wisselvallige herfstweer is voor NW-Europa. @Wetterzentrale

Toenemend wisselvallig tegen het einde van de week
Donderdag tonen de weermodellen al een toenemende kans op een bui in het Alpenruim, maar op de meeste plaatsen blijft het dan nog wel droog, Vrijdag lijken de Alpen dan een meer grootschalig neerslagsysteem te mogen verwachten vanaf het westen. Dankzij een randlagedrukgebied ontstaat een warmtefront dat tegen de Alpen opbotst. Dit lijkt vooral iets voor de west- en noord-Alpen. Het ziet er wel naar uit dat de sneeuwgrens aanzienlijk in de hoogte blijft hangen, rond 2800-3000 m. We houden het sowieso in de gaten ... Er lijkt dus wel wat meer "actie" in het weer te komen tegen het einde van de week. 


Zorgt een randdepressie tegen vrijdag voor neerslag van betekenis in de Alpen? @Wetterzentrale

Een fijne dag nog! Morgen is Michael er weer voor een verse update. 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

5 reacties
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
10 October 2022 - 08:14

Goedemorgen Lander dat was weer een duidelijk WEERBERICHT MAN met prachtige herfst foto’s , nou we gaan gewoon rustig in de wachtkamer totdat de eerste echte sneeuw gaat vallen . 👉🌨🌨🏔⛷👍

reageer
Francesco  Livigno
Francesco Livigno
10 October 2022 - 08:53

Beter nu nog wat de pijlen sparen tegen november. Nu ligt nul graden grens toch nog te hoog.

reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
10 October 2022 - 09:22

Mooie "altweibersommer" beelden. Voorbode voor een sneeuwrijke winter.???

reageer
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 October 2022 - 15:04

Vooralsnog geniet wij van heerlijk herfstweer in Grindelwald.

Reactie #107584 op weerbericht reageer
Niels  van Bockel
Niels van Bockel
10 October 2022 - 18:59

5 jaar geleden.. Prachtige plek om te zijn! 🇨🇭❤

Reactie #107589 op weerbericht
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 October 2022 - 21:12

Zeker weten. Vervelend dat ik de foto er niet recht op krijg🙈. Maar we zijn ook zeker nog niet uitgewandeld hier💪

Koos Beijer
Koos Beijer
10 October 2022 - 22:01

Wow,sigrid!!!genieten 🇨🇭🚞😍

Clemens Gjertsen
Clemens Gjertsen
10 October 2022 - 16:05

De lokale toeristenbusiness zal blij zijn met de deze goede vooruitzichten. Oktober is een te belangrijke maand om 'onder te sneeuwen'! De natuur is op zijn mooist, nog vele wandelaars en de schoolvakanties zorgen voor het toetje van het zomerseizoen. Dus die sneeuw mag nog even wachten!

reageer
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 October 2022 - 16:12

Valt mij wel op dat in Wengen ze na deze week dicht gaan ( en er al veel dicht is)tot 15 dec.. Terwijl het er nu heel erg mooi en best druk is..

Clemens Gjertsen
Clemens Gjertsen
10 October 2022 - 16:16

Heeft wellicht te maken met het aflopen van lokale herfstvakanties? In Beieren en Baden Württemberg blijft daardoor veel open tot en met de eerste week van november (alhoewel dan vaak minder fraai weer is).

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 October 2022 - 21:15

Dat zou kunnen. Maar ik weet niet beter dan dat de kids in Zwitserland (iig vroeger) 3 weken herfst vakantie hadden. En dat duurde toen tot eind oktober..

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.