Wisselvallig vanaf het noordwesten

8 oktober 2022 - 8:00

De afgelopen dagen was het rustig en stabiel herfstweer met veel zon en hoge temperaturen. Ik zag zelfs hier en daar een vorstgrens van boven 4000 m. Niet ongebruikelijk in oktober, maar wel opvallend! De Alpen toonden zich van hun mooiste kant met wit bepoederde toppen van de september sneeuw en verkleurende bomen en Alpenweides na de eerste vorst. Het is duidelijk dat er een ander seizoen aankomt. 


Goldener Oktober in de Alpen met de sterk verkleurende bomen zoals deze lariksen. 


De bomen verkleuren op steeds meer plaatsen in gele tinten.


De afgelopen week was ik in de Alpen voor het meten van de massa balans van Morteratsch en Pers gletsjer. Nooit eerder was er zoveel smelt (sinds de start van de metingen). Al deze stokken zatten vorig jaar nog op elkaar in het ijs (> 10 meter!). 

Vandaag toenemende bewolking en passage van een koufront
Een koufront schuift vandaag vanaf het westen snel dichterbij en zorgt zo voor toenemende bewolking. Langsheen de noordwestelijke Alpen kan er in de loop van de ochtend al wat neerslag vallen, maar de hoeveelheden blijven dan nog beperkt.


Toenemende bewolking vanaf het westen deze ochtend. @Wetteronline

Tegen en na de middag breiden de buien zich meer en meer uit naar het oosten, waarbij lokaal ook onweer mogelijk is. De sneeuwgrens daalt tot ca. 2500-3000 m. In de oostelijke en zuidelijke Alpen begint de dag nog overwegend zonnig. In de loop van de dag verschijnen ook hier meer hoge en middelhoge wolkenvelden, alvorens er tegen de avond buien kunnen vallen. In de bergen valt gemiddeld 5-15 mm, lokaal wat meer langsheen de NW-stau hellingen. Aan de achterzijde van het front verbetert het weer vanavond alweer langsheen de noordwestelijke Alpen. De wind ruimt naar het westen en spant aan tot matig a vrij krachtig. De nulgradengrens schommelt rond 3000 m.


Op de weerkaart van het KNMI is het koufront mooi te zien (blauwe lijn met driehoekjes). @KNMI

Morgen (veel) neerslag aan de zuidkant
Morgen hangt er in de noordelijke Alpen eerst nog veel restbewolking en hochnebel. Deze lossen geleidelijk op en maken dan plaats voor een weertype met zon en hoge wolkenvelden. Aan de zuidkant verloopt de dag bewolkt tot zwaar bewolkt met regen of boven de 2500-3000 m sneeuw dankzij een zuidelijke stuwing tegen de hoofdkam. Mogelijk zakt de sneeuwgrens bij aanhoudende matige/intense neerslag tot onder 2500 m. Dankzij de dominerende zuidoostelijke luchtstroming mag vooral de Italiaanse binnenboog veel neerslag verwachten, lokaal overvloedig (als dat maar geen overlast oplevert..). 


Ik zie neerslagsommen tot meer dan 100 mm aan de Italiaanse kant van de Alpen. @Meteociel

Begin volgende week stabieler
Maandag zorgt de toenemende invloed van hogedruk voor een stabilisatie van het weertype. Aan de Italiaanse kant domineert nog wel de bewolking en kan er maandag ook nog wat stuwingsneerslag vallen, maar de hoeveelheden blijven dan beperkt. Elders wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Dinsdag en woensdag zien er voorlopig droog uit met een mengeling van zon en wolken. De nulgradengrens schommelt steeds rond 3000 m. 

Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

4 reacties
Snow Scooter
Snow Scooter
08 October 2022 - 08:27

Goedemorgen Lander. Je bent er weer vroeg bij. Kan jiet wachten om te horen wat het weer op termijn gaat doen. Wil over een maandje naar Kaprun en leuk als er wat meer liften open zijn . Gaat dat lukken denk je?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 October 2022 - 08:49

Komt goed 😉 voorlopig weinig verse sneeuw, maar er is nog voldoende tijd

Snow Scooter
Snow Scooter
08 October 2022 - 10:33

Daar vertrouwen we dan op. De weerman heeft altijd gelijk 😁

Ate N
Ate N
08 October 2022 - 09:03

Lander, zijn de eventuele sneeuwbuien eind komende week waar Michael het vorige 2 dagen over had uit de kaarten? Ik ga vanaf 20 oktober 2 weken naar Oostenrijk om op de Gletsjers te skiën en wat verse sneeuw na de hoge temperatuur afgelopen week kunnen ze wel gebruiken. Weinig liften/ pistes tot nu toe open ondanks de mooie hoeveelheden in september. Hoop dat er de komende paar weken telkens iets meer open gaat.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
08 October 2022 - 11:41

Helaas Ate.De luchtdrukverdeling pakt in de laatste runs helaas minder goed uit. Ik was iets te enthousiast. Gevaar van LT verwachting mbt sneeuw....

Ate N
Ate N
08 October 2022 - 12:23

Haha beter iets te snel en weer uit de kaarten dan niets interessants erover kunnen vertellen Michael. Je had in ieder geval spannende verhalen met leesplezier🤣

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
08 October 2022 - 10:54

Onderweg🇨🇭🌞🚗🚗🚗🚗🚗🙈

Reactie #107561 op weerbericht reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
08 October 2022 - 18:30

Naar welke plaats in Zwitserland? In ieder geval veel wandelplezier en geniet van het mooie weer met besneeuwde toppen. Benieuwd naar de plaatjes.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
08 October 2022 - 21:07

Hanneke.. We zijn neergestreken in Wengen.. heel mooi. Groene weide met witte toppen en mooi gekleurde bomen. Heerlijk hotel🇨🇭🍁

Marianne  Siusi
Marianne Siusi
08 October 2022 - 21:11

Fijne vakantie dorpsgenoot.

Marjon J
Marjon J
08 October 2022 - 22:53

Geniet ervan, het is zo prachtig in de bergen in de herfst! @Marianne: gelukkig is de Achterhoek ook mooi 😉 (toch?)

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
09 October 2022 - 13:35

😉Marianne, Dank je wel.. heerlijk aan de wandel.. dus dat komt goed.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
09 October 2022 - 13:37

Marjon zeker weten... ik woon er ook met veel plezier.. maar ben ook wel een beetje verliefd op Zwitserland🇨🇭🚊

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
09 October 2022 - 19:15

Wij wonen ook met veel plezier op de Veluwe, maar de winter in de Jungfrau region is heerlijk.

Marianne  Siusi
Marianne Siusi
09 October 2022 - 22:10

Marjon, het is echt prachtig in de Achterhoek. Maar word altijd weer blij van de bergen, vooral die met veel sneeuw en bij voorkeur in de Dolomieten.

Marja  Skiër
Marja Skiër
08 October 2022 - 10:57

Wat een afwisselende voorspelling en zo anders dan de stabiele periode van rustig herfstweer. Het mooie herfstige gaat er dan wel af maar de winter komt eraan! Dat van die gletchermetingen op die foto met die stokken….daar krijg ik toch wel buikpijn van. Het gaat hard, veel harder dan ik zou wensen! Zorgelijk! En top Lander dat je die metingen doet en in kaart brengt.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.